Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomorandža
  • 22.07.2020. 07:30

U svetu i dalje raste potražnja za pomorandžama - španske i afričke najtraženije

Potražnja za citrusima i dalje raste, što se takođe odražava i na cene. Glavni izvoznici pomorandži su Južnoafrička Republika, Peru, Čile i Australija. 

Foto: Jumpstory
  • 349
  • 7
  • 0

Potražnja za citrusima u Evropi je još uvek velika s obzirom na sezonsko voće koje može da se nađe u trgovinama, što se odražava i na njihove cene. Glavni izvoznici pomorandži su Južnoafrička Republika, Španija, Čile i Australija.

Poslednje su na tržište širom Nemačke i Francuske stigle iz Egipta početkom jula, a cena im je oko 2.000 dinara po paketu. Takođe, u ponudi su i španske iz Valensije čiji je cena veća.

U Nemačkoj i Francuskoj velika potražnja, ali i visoke cene

"Virus nas je podstakao da jedemo više voća bogatog vitaminima. Očigledno je rod u Španiji bio manji pa su zbog toga cene nešto veće. Velika potražnja je i za sokovima“, rekao je jedan potrošač za Fresh Plazu

Ko su najveći proizvođači narandži na evropskom tržištu?

Što se tiče Italije, na Siciliji je berba završena polovinom maja. Iako su količine veće u odnosu na prošlu godinu, brojni proizvođači tvrde kako im je prodaja gotovo nepromenjena. Prosečna cena je oko 120 dinara po kilogramu, a najveći deo plasiran je po gradovima u Italiji. 

Izvoz je takođe bio dobar, a najveću potražnju imale su skandinavske zemlje, gde reputacija sicilijanskih pomorandži iz godine u godinu samo raste. 

Španski izvoz u porastu

Uprkos smanjenoj berbi za 15-20 odsto i prekookeanskoj trgovini, ovogodišnji izvoz iz Španije je zadovoljavajući.

"Potražnja iz Andaluzije povećana je za 10 odsto ako posmatramo količinu i za 17 odsto ako posmatramo vrednost“, kaže proizvođač.

U martu, kada je virus korona odjeknuo širom sveta, tamošnji izvoznici su zabeležili najbolje rezultate ikada zabeležene za citruse. Sa druge strane, stvari su bile teže trgovcima, jer su marže bile male uprkos visokim cenama. 

Više od polovine EU pomorandži dolazi iz Španije

Strah im predstavljaju i moguće uvozne carine koje bi Velika Britanija mogla da primeni i tako ugrozi tržište. Inače, Španija je lani izvezla 82.400 tona pomorandži u ovu zemlju, a gubitak tržišta bio bi koristan za zemlje poput Maroka, Tunisa i Egipta čiji bi se citrusi napokon našli u ponudi u britanskim trgovinama. 

U SAD najviše pomorandži iz Afrike i Čilea

Ovogodišnja sezona na Floridi, u Meksiku i delu Kalifornije gotovo je završena. Zbog virusa korona, potražnja je bila velika i kao rezultat toga, domaće su brzo nestale iz trgovina. Uvoz sada uglavnom dolazi iz Južnoafričke Republike i Čilea, a cene su nešto više.

Što se tiče Afrike, kao rezultat velike potražnje, izvoz iz južnih zemalja povećan je u odnosu na prethodnu godinu, a pad je zabeležen samo u jugoistočnoj Aziji. Trenutni i glavni problem proizvođačima i izvoznicima predstavlja spora logistika i zaostale pošiljke u lukama. 

Čile je do kraja prošle sedmice isporučio skoro 30.000 tona Naveline pomorandže širom sveta, od čega je oko 28.600 tona bilo namenjeno Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog virusa korona, prodaja se povećala za 47,6 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Australija: Nova marka pomorandže

Australija je trenutno u zimskoj sezoni. Istraživanje koje je sprovela kompanija "Citrus Australia" pokazalo je da su sušni vremenski uslovi doveli do proizvodnje slađeg, sočnog voća prošle godine. Količine su manje nego prošle godine, ali sa poprilično zdravim rodom. Nedavno je predstavljena i nova marka koja je posvećena australijskom domaćem tržištu. 

Kako da odnegujete sadnice južnog voća?

Prema poslednjim podacima ( jun 2019. godine), količina australijske proizvodnje ostala je stabilna, sa povećanjem od jedan odsto, na skoro 530.000 tona. Istovremeno, vrednost je porasla za sedam odsto, dosegnuvši 244,6 miliona evra. Količine izvoza smanjile su se za jedan odsto, na 188.000 tona, ali je vrednost porasla za 10 odsto, na 190 miliona evra. Kina je bila glavno tržište sa 33 odsto ukupnog izvoza. Na sledećem mestu je Japan sa 18 odsto. 

U Kini prodaja pala, a voće se lageruje u lukama

Zbog uticaja nekoliko glavnih dešavanja, poput trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Američkih Država i krize koja je usledila nakon virusa korona, stanje u Kini sa uvozom citrusa nije toliko dobro kao prethodnih godina. Iako se tržište sada postupno oporavlja, pošiljke zaostaju. 

Zbog činjenice da su mnoge prehrambene usluge i ugostiteljske kompanije morale da zatvore svoja vrata tokom krize, količina uvoza egipatskih pomorandži koja se koristila za sokove naglo je pala. Voće koje je već stiglo na tržište teško je prodati, pa se u kineskim lukama samo lageruje, tvrde izvoznici. 


Tagovi

Pomorandže Citrusi Potražnja Prodaja Izvoz Afrika Španija Cena


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.