Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena kupina
  • 13.07.2015. 15:30

U Rekovcu cena kupina 200 dinara

U Rekovcu je počela berba kupina na 350 hektara. Početna cena za sortu Iohnes, koja se sva izvozi u Rusiju je 200 dinara za kilogram. Berba malina bliži se kraju.

Foto: depositphotos.com
  • 5.648
  • 266
  • 0

Voćari opštine Rekovac počeli su berbu kupina na 350 hektara, a početna cena za sortu lohnes, koja sva ide u izvoz na tržište Ruske Federacije, je 200 dinara za kilogram, izjavio je danas Tanjugu direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Rekovac Aleksandar Ristić, i dodao da su kvalitet i prinosi odlični, jer se veliki deo površina pod kupinom navodnjava.

"Hladnjače za otkup su postvaljene u selima Opariću, Lepojeviću, Preveštu u Šljivici" napomenuo je Ristić i dodao da su hladnjače u Preveštu i Šljivici isključivo za otkup jagodičastog voća.

Cena polako klizi naniže

Danas ili za dan - dva počinje berba domaćih sorti Čačanske beztrne i otkupna cena polako klizi naniže, pa je već kod nekih otkupljivača 170 dinara za kilogram, a možda padne i na 100 dinara.

Berba malina pri kraju

Ristić je podsetio i da je berba malina, zasađenih na 80 do 100 hektara, pri kraju, bere se još u visinskim delovima opštine, a cena je 200 do 220 dinara. Problem je da se pronađu berači, mladih nema, u selima su ostali stari i nemoćni, a i njih je malo.

"Snalaze se, dolaze radnici iz okoline Kagujevca, a dnevnica berača je 1.500 do 2.000 dinara", rekao je Ristić. Berači negde imaju i hranu i piće, a dobar berač može da nabere dnevno i 120 kilograma kupina. Domaćinima u Rekovcu u berbi pomažu i rođaci i prijatelji vikendima, kada dođu iz Jagodine, Kragujevca, Beograda, gde su odselili, žive i rade.

Foto: depositphotos.com; citylights


Izvori

Tanjug


Tagovi

Otkupna cena Kupine Rekovac Rusija Izvoz Hladnjače Jagodičasto voće Aleksandar Ristić Berba kupina Maline Berači

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.