Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 15.08.2022. 13:30
  • Pomoravski okrug, Jagodina

U Pomoravskom okrugu očekuje se 50 do 70 tona jabuke po hektaru

Suša koja je ove godine prisutna utiče na smanjenje prinosa i sitniji su plodovi u voćnjacima koji nemaju sistem za navodnjavanje. Takođe, primećena je na terenu pojava ožegotina na plodovima, kaže savetodavac za voćarstvo u PSS Jagodini Igor Andrejić.

Foto: Jelena Lukić
  • 123
  • 61
  • 0

Ova godina može se smatrati povoljnom za proizvodnju jabuke na teritoriji Pomoravskog okruga pa se očekuju visoki prinosi u zasadima u kojima je upotrebljena adekvatna agrotehnika i pomotehnika, kaže savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi u Jagodini Igor Andrejić.

Faktor vremenskih prilika

Jabuka je svakako uz šljivu najviše zastupljena vrsta voća u našoj zemlji. Ono što najviše karakteriše ovu kulturu je dug period čuvanja plodova u hladnjačama i veoma visoki prinosi u odnosu na druge kulture - čak i do 70 tona po hektaru.

Da bi se ovako visoki prinosi kod jabuke ostvarili, osim adekvatne tehnike uzgoja, potrebno je da rod ne bude oštećen vremenskim neprilikama.

Ovu kulturu je dug period čuvanja plodova u hladnjačama

"Karakteriše je relativno dug period cvetanja, kao i kasnije cvetanje u odnosu na koštičave voćne vrste, tako da su ređe štete od prolećnih mrazeva. Ove godine osim na mestima gde se mrazevi duže i češće javljaju - uvale, depresije, podnožja, mesta izložena dejstvu hladnih vetrova, nije bilo šteta od mrazeva u vreme cvetanja jabuke", kaže Andrejić.

Drugi faktor koji može značajno da utiče na prinos su vremenski uslovi u fazi oprašivanja.

"Jabuka je entomofilna voćna vrsta što znači da je za oprašivanje neophodan rad insekata, u najvećoj meri medonosnih pčela. Za njihov efikasan rad potrebno je da u toku cvetanja imaju što manje ometanja u vidu kiše ili vetra. Opet je ovde u najvećoj meri presudan duži period cvetnja kod ove voćke koji omogućava najčešće dovoljan broj lepih dana."

Primećene ožegotine na plodovima

Grad, praćen olujnim vetrovima, može biti veoma negativan faktor u proizvodnji jabuke, kako u pogledu visine i kvaliteta roda, tako i u zdravstvenom stanju samih voćki. U dosadašnjem delu leta nije bilo većih oluja praćenih gradom na teritoriji Pomoravskog okruga.

"Suša koja je ove godine prisutna utiče na smanjenje prinosa i sitniji su plodovi u voćnjacima koji nemaju sistem za navodnjavanje. Takođe primećena je na terenu pojava ožegotina na plodovima. One su posledica intenzivnog sunčevog zračenja i visokih temperatura u toku dana. Ovakvih ožegotina ima znatno manje u zasadima koji su pod protivgradnim mrežama jer u njima postoji izvesna zasena. Ne utiču na visinu prinosa ali utiču na kvalitet plodova", ističe naš sagovornik.

Neki plodovi su pretrpeli i oštećenja

Od agrotehnike i pomotehnike na visinu prinosa utiče se adekvatnom rezidbom, đubrenjem, navodnjavanjem, održavanjem zemljišta i pravilnom zaštitom. 

"Pošto nismo imali značajnije negativno dejstvo svih ovih navedenih faktora, u zasadima jabuke u kojima je primenjena adekvatna tehnologija mogu se očekivati prinosi od 50 do 70 tona po hektaru u zavisnosti od gustine i sistema gajenja", kaže Andrejić.

U Pomoravskom okrugu se zasadi pod ovom voćkom ne smanjuju ali se i ne povećavaju, a razlog je niska otkupna cena. Ovde nema većih savremenih zasada sa protivgradnim mrežama i sistemom za navodnjavanje. Površine pod jabukom su od nekoliko ari do nekoliko hektara.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Rod jabuke Igor Andrejić Suša Mali plodovi Ožegotine Grad i oluja


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u