Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 04.10.2018. 07:30

U maslinicima OPG-a Dušević: Kiša i bura zaustavile berbu ranih sorti maslina!

Vremenske nepogode, mraz, loša oplodnja, svrdlaš, pojava olovne bolesti i raka masline neće utjecati samo na ovogodišnju ispodprosječnu berbu u Dalmaciji nego i na berbe idućih godina, kaže agronom Marijan Tomac. Što s maslinama kojima je popucala kora?

Foto: Zadarski list
  • 1.799
  • 113
  • 0

Kiša praćena jakim vjetrom zaustavila je poznatog maslinara Mladena Duševića. S članovima obitelji, suprugom Marijanom, sinom Matom, unukom Donatom, nevistom Snježanom  i prijateljima on je u svojim maslinicima u Ljupču kod Zadra, među prvima u Dalmaciji,  u subotu počeo brati plodove sorte Leccino. I, sve je na početku, išlo kao u priči.

Ubrali smo 1.400 kila i odmah ih preradili u ljubačkoj uljari Kap na kap vlasnika Tonća Duševića", kaže Mladen ne krijući zadovoljstvo urodom, zdravljem plodova pa i radmanom. “Platile su u prosjeku 12,5 posto što je za Leccino, koji ima sitniji  plod sa malo pulpe, više nego dobro”, dodaje Dušević.

A onda je u noći s ponedjeljka na utorak počela kiša. Padala, padala, ali je, srećom, već sutradan prestala pa će Duševići berbu nastaviti čim se krošnje prosuše.

Dinamika za monosortna ulja

Osim Leccina kojega ima pobrati još oko 2.600 kg, za berbu će prispjevati i druge sorte. U maslinicima OPG-a Dušević ima ukupno 325 stabala u punom rodu s kojih će ubrati oko 10 tona maslina. Uz Leccino prevladavaju Oblica, Drobnica, Coratina i Levantinka, te dvadesetak raznoraznih sorti koje, u ukupnom zbroju, sudjeluju s manje od 10-ak posto.

OPG Dušević poznat je po svojim monosortnim uljima. "Imamo ih 5 od spomenutih sorata, a šesti naš proizvod je blend ili kombinacija  osnovnih sorti plus ovih kojih je u maslinicima po nekoliko stabala", govori Dušević. Kombinaciju po vlastitoj recepturi nazvali su Selekcija i to ulje je vrlo dobro prihvaćeno od potrošača jer prija uz sva jela koja se spravljaju u kućanstvima.  “Dok je, primjerice, Coratina izrazito gorka i pikantna i nikad je ne bih preporučio uz ribu, ali je gotovo idealan začin za slanutak, bob, leću i uopće za leguminoze", pojašnjava Mladen.

Oblica preduhitrila Drobnicu

No, vratimo se berbi. Kako proizvode monosortna ulja to određuje i dinamiku odnosno redosljed berbe. Bolje reći dinamiku diktiraju same masline jer ne dozrijevaju sve u isto vrime. Ali, i tu ima izuzetaka. Poslije Leccina trebala bi prispjeti Drobnica, ali ove godine neće. Zašto? “Drobnice su obilato rodile i zato zrioba kasni pa će kasnije biti i berba. Kad izvrimeni prije će na red doći Oblica”, otkriva Mladen i dodaje: “Nastojimo brati kad je optimalno vrijeme. Tehnološka zrelost jednako je bitna kao i kvaliteta ploda”, ističe Dušević .

Ovo pravilo (optimalno vrijeme  op.a.) može u pitanje dovesti “viša sila” tj. vremenske neprilike kao što su kiše koje metereolozi najavljuju (i to obilate!) za kraj tjedna, 6. i 7. listopada kada bi prema najavama moglo pasti i do 70 litara po metru četvornome. U Dubrovniku je već, kao nikad dosad, u svega tri sata prema podatcima DHMZ-a palo rekordnih 260 litara po metru četvornome tako da  se  u zaleđu Dubrovnika, Cavtata i u Konavlima ne može ni ući u tamošnje maslinike.

Štete od kiše i maslinove muhe

“Kiše maslinama više nisu potrebne. Mogu samo štetiti. Pogotovo, ako odgađaju berbu, a i plodovi se pune vlagom, što utječe i na kakvoću i na radman. Vlaga pogoduje aktivnosti maslinove muhe koja, što se berba više odgađa, može napraviti to veće štete”, kaže Dušević. Kod njega neće, nema uboda, jer je na vrijeme poduzeo mjere zaštite, prskao protiv prve i druge generacije. Zadnje prskanje imali smo prije mjesec i pol dana, kaže Dušević. 

Problem je ozbiljan pogotovo kod onih maslinara koji nisu pravodobno zaštitili svoje nasade od najopasnijeg štetnika. Ubodi od prije i ličinke koje su se razvile u plodu već su napravile nepopravljivu štetu, a svakim danom, usljed odgađanja berbe, štete su veće.

Uzroci ispodprosječnog  uroda u Dalmaciji

Na to upozorava i poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac te dodaje: “Niske temperature i mraz u ožujku, pojava svrdlaša u travnju, loša oplodnja na pojednim područjima zbog klimatskih nepogoda tijekom svibnja, pojava paunovog oka,  olovne bolesti i raka  masline neće samo utjecati na ovogodišnju ispodprosječnu berbu u Dalmaciji nego i na  berbe idućih godina”.

Podsjetimo, na području cijele jadranske Hrvatske prosječno se godišnje ubere od  9-35.000 tona ploda i proizvede oko 12 do 55.000 hl ulja. "Sve se može popraviti, ali tamo gdje je pukla kora ne pomaže ništa nego pila," kaže Tomac, a oporavak maslina kojima su stradala debla podrazumijeva obnovu iz korijena i dugotrajan oporavak do neke nove berbe. I tko zna kad i tko zna gdje, kao što kaže refren u onoj  Oliverovoj pjesmi:  A sad adio, a sad adio.


Tagovi

Opg Dušević Ljubač Vremenske nepogode Masline Dalmacija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."