Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 16.04.2022. 16:30

U kom slučaju zaštititi šljivu od osica na alternativan način?

Štetočina ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv nje može lakše boriti u odnosu na savijača šljive. Ipak, jedan tretman nije dovoljan ako se ne primeni u pravo vreme.

Foto: Bojan Kecman
  • 357
  • 18
  • 0

Sorte šljiva su, u zavisnosti od lokaliteta, u fazi punog cvetanja ili precvetavanja. Krajnje je vreme da se odradi tretman protiv crne i žute šljivine osice (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ova štetočina može da prouzrokuje opadanje i do 80 odsto tek zametnutih plodova šljiva.

Osice su crne, odnosno žute boje, a dužina im je oko pet milimetara. Prezimljava kao lutka, a u vreme cvetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cveta šljiva. Već nakon desetak dana iz jaja izlaze larve koje se ubušuju u mladi plodić. Ako se tada ne reaguje šteta je nenadoknadiva, odsnosno čim se na plodiću vidi crna tačka koja predstavlja ulaz larve, to je znak da će plodić da otpadne jer je larva, unutar, zaštićena od insekticida. 

Tretirati u fazi precvetavanja

Larva izgriza meso plodića i za petnaestak dana završava svoj razvoj. Zajedno sa plodom, u stadijumu pagusenice, pada na zemlju u kojoj prezimi. Nekada se vidi i kako se pomoću paučine spušta na zemlju što je siguran pokazatelj da je reč o osici. Srećom, štetočina ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv nje može lakše boriti u odnosu na savijača šljive. Ipak, i taj jedan tretman nije dovoljan ako se ne primeni u pravo vreme.

Svaka upotreba insekticida pre precvetavanja je besmislena

Dakle, u fazi precvetavanja, kada opadne 2/3 cveta, primenjuju se sredstva protiv ove štetočine. S obzirom na to da su neki insekticidi iz grupe neonikotinoida zabranjeni, moći će da se koriste još najviše godinu dana, odnosno dok se ne potroše zalihe, tako da će u narednim godinama, borba protiv osice, biti izazov. O izboru insekticida potrebno je konsultovati se sa stručnim licima.

Svaka njihova upotreba pre precvetavanja besmislena je, naročito u fazi cvetanja, što nažalost pojedini voćari čine i na taj način uništavaju pčele. Mnogima je jedan tretman insekticidom i jedini tokom godine u šljivama.

Alternativne mere suzbijanja 

Hemijske mere zaštite od osice preporučljive su u većim voćnjacima, dok se u manjim mogu primeniti i nehemijske mere borbe. Pošto je larva osice osetljiva na sve iritirajuće supstance prskanje sa mlevenim biberom, čili papričicama, rasolom, ljutom mlevenom paprikom i sirćetom sa devet odsto alkohola, uništiće je pre nego što se ubuši u plodić. Rezultat je bolji ako nije padala kiša tokom piljenja larvi. U slučaju kiše tretman se mora ponoviti još jednom.

Pomaže i tretiranje vodom u kojoj je bio otopljen crveni i beli luk, kao i pelin koji mirisom odbija štetočine jer, osim što im je nepodnošljiv, ne mogu ni da namirišu plodiće šljiva. Može se primeniti i kaolinska glina koja ima osobinu da iritira telo larve prilikom prelaska u plodić.

Preporučuju se alternativne metode suzbijanja osica

Sve navedeno može da se pomeša zajedno, ali i pojedinačno da se koristi. Najbolje se pokazala kombinacija: sirće, rasol, čili i beli luk. Litra sirćeta dovoljna je za 50 litara vode, dve litre rasola idu u 10 litara vode, ostale biljke i začini dodaju se po volji. Na primer, u bure od 50 litara dovoljno je da se stavi litra sirćeta, osam litara rasola i po 100 grama luka, čilija, ljute paprike, mlevenog bibera. Tečnost se promeša i ostavi jedan dan. Iz ovog bureta odvadi se i procedi pet litara što je dovoljno za prskalicu od 30 do 50 litara. Biljke se moraju dobro okupati.

Pomaže i list japanske jabuke

Isto tako u suzbijanju osice mogla bi da pomogne voda u kojoj je bilo potopljeno lišće japanske jabuke koje svojim mirisom odbija insekte. U Japanu se takva voda koristi za premazivanje drvenih kuća kako bi se sprečio napad štetnih insekata, naročito crva, na drvo.

Kao dobra metoda za umanjenje napada pokazala se i primena zelenih ili plavih plastičnih bočica probušenih sa strane, punjenih alkoholom, koji privlači ženku osice.

Prskanja začinima nisu skupa, a zasigurno, ni štetna. Voćari koji imaju do stotinak stabala trebalo bi da se orijentišu na alternativne metode suzbijanja osica jer tako čuvaju zdravlje sebe i svojih ukućana. Isto tako, malo ko od njih koristi zaštitu prilikom hemijskog prskanja, odnosno zaštitne naočare i masku, zbog čega je sve više obolelih od kancerogenih bolesti.


Tagovi

Šljivina osica Japanska jabuka Začini Neonikotinoidi Precevetavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]