Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba narelice
  • 28.12.2019. 15:00

U koje vrijeme orezivati marelicu: Od cvjetanja do rujna!

Dok se sve druge voćne vrste orezuju u razdoblju zimskog mirovanja (do početka nove vegetacije), preporuka stručnjaka je da se marelica orezuje u tri navrata u vrijeme vegetacije - od faze cvjetanja do početka rujna.

Foto: Depositphotos/DevidDO
  • 11.225
  • 158
  • 0

Proizvodnja marelice već duže vrijeme je rizična. Otkako su se voćari preorijentirali od sporadičnih stabala uzgajanih na okućnicama i u vrtovima na plantažne nasade, ova voćka sve češće strada od apopleksije i to u vremenu kad stupi u puni rod (sedma-osma godina po sadnji). Osjetljiva na niske proljetne temperature u doba cvjetanja i oplodnje, ova voćka je sklona takozvanom alternativnom rađanju plodova. Ispoljavanju negativnih proizvodnih osobina, smatraju stručnjaci, doprinosi i klasična zimska rezidba marelice.

Međutim, u praksi mnogih voćarskih zemalja pokazalo se da rezidba, ako se pravilno obavi, može biti uz ostale agrotehničke mjere, jedan od osnovnih čimbenika redovne rodnosti i povećanja rentabilnosti uzgoja marelice.

Rezidbom se, inače, pravilno oblikuje kruna mlade voćke, ujednačava vegetativni rast, obnavljaju rodne grančice, starije voćke pomlađuju što se odražava na produženje njihove rentabilne rodnosti.

Zbog apopleksije su izmijenjena dosadašnja pravila rezidbe

Najnovija otkrića o patogenim uzročnicima prijevremenog izumiranja drveta marelice (apopleksije) i uvjetima koji utječu na vrijeme i način njihovog djelovanja, kao i na intenzivan porast ljetorasta i prijevremenu pojavu grančica, doprinijela su da rezidba marelice pretrpi znatne izmjene u odnosu na ostale voćne vrste.

Dok se druge voćne vrste orezuju u razdoblju zimskog mirovanja (do početka vegetacije), marelicu treba orezivati u periodu vegetacije, od faze cvjetanja do početka rujna. Voćke u rodu se orezuju u tri navrata.

Proljetna rezidba - neposredno prije početka cvjetanja

"Neposredno prije početka cvjetanja rezidbom se prorjeđuju mlađe skeletne grane (ne starije od pet godina), zatim se odstranjuju grane koje zagušuju krunu ili imaju nepovoljan položaj, ili ometaju prolazak strojeva pri obavljanju radova na plantaži. Grane se odstranjuju do 20 posto od cjelokupnog skeleta krune. Cilj ove rezidbe je da se pomladi rodna površina krune i boljim rasporedom grana spriječi njeno zasjenjivanje i ogoljavanje," ističe Aleksandar Antić, diplomirani inženjer voćarstva.

Ljetna rezidba - od 25. svibnja do 10. lipnja

U ovom se periodu izrasli ljetorasti tijekom proljeća skraćuju na polovicu ili trećinu. Na prekraćenim mjestima se umjesto jednog produžetka dobivaju od tri do pet mješovitih rodnih grančica dužine 20 do 40 centimetara. Ovom rezidbom dobiva se veći broj cvjetnih pupoljaka, koji su otporniji na niske temperature tijekom zime, odlaže se faza cvjetanja i do 15 dana u nekim godinama, a u mlađih voćaka postiže se veći koeficijenat granjanja, slabija bujnost i bolje oblikovanje krune.

Rana jesenska rezidba - poslije berbe plodova

"Krajem kolovoza i početkom rujna, poslije berbe plodova, rezidbom se odstranjuju sve polomljene i osušene grane, bez obzira na starost i na koji način je nastupilo sušenje grana. Odstranjene grane se iznose sa plantaže i spaljuju. S ovom rezidbom ne treba kasniti kako bi rane nastale orezivanjem mogle zarasti do kraja vegetacije. Inače, sve tri vrste rezidbe trebaju biti popraćene odgovarajućom zaštitom da bi se infekcije na otvorenim ranama spriječile ili svele na najmanju mjeru," kaže inženjer Antić.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Rezidba marelice Ljetna rezidba Rana jesenska rezidba Proljetna rezidba Apopleksije Marelica


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]