Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 29.01.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

U jeku zimske rezidbe, na red došao i matičnjak voćnih pupova

Osim rezidbe i brige o matičnjaku osječki stručnjaci trenutno zaokružuju planove za 2021. godinu u kojoj se, između ostalog, namjeravaju više posvetiti proširenju nasada pod novim sortama šljiva

Foto: Youtube/screenshot 
  • 599
  • 118
  • 0

Iako je tijekom zimskih mjeseci cijela vegetacija u istočnom dijelu Hrvatske u fazi mirovanja, redovite aktivnosti stručnjaka Poljoprivrednog instituta Osijek ne prestaju. Trenutno je u tijeku rezidba svih voćnih vrsta, a najveću pažnju posvećuju matičnjaku voćnih pupova koji je podignut prošle godine.

"Financiran je iz projekta Ministarstva poljoprivrede, a na korist je svim voćarima, osobito rasadničarima diljem naše zemlje“, kaže predstojnik Odjela za voćarstvo Dominik Vuković.

Prostorna izolacija zbog štetočinja

A kako bi zadržao svoju autohtonost i svrsihodnost, površina izoliranog matičnjaka, napominje mora biti na propisanoj udaljenosti od svih ostalih voćnih kultura. "Mora se nalaziti daleko od izvora biljnih bolesti i štetnika. Ovdje je prostorna izolacija od kilometar i pol“, pojašnjava Osječkoj televiziji Vuković.

Dodaje kako se u njemu uzgaja 3.000 certificiranih matičnih stabala kojima se dva puta godišnje, u ljeti i u zimi, režu plemke odnosno voćne pupove isporučuju diljem Hrvatske rasadničarima koji žele proizvoditi bezvirusni certificirani materijal.

Osim rezidbe i brige o matičnjaku, trenutno zaokružuju svoje planove za 2021. godinu u kojoj se, između ostalog namjeravaju više posvetiti proširenju nasada pod šljivama.

Tako krajem kolovoza, kada većina sorti šljiva bude dozrijevala, planiraju napraviti dan otvorenih vrata i dane šljiva na Odjelu za voćarstvo gdje bi zainteresiranima prezentirali novosti u tehnologiji, ali i u sortimentu.

Uvođenje novih sorata

"Šljiva se kod nas tradicionalno uzgaja i bez obzira na prošle dvije loše godine za proizvođače, vidi se interes za sadnjom novih nasada“, kaže ovaj stručnjak te naglašava kako postojeći nasadi kod uzgajivača šljiva nisu dugo obnavljani te su stari više od 15 godina. Time nisu ni rentabilni ni konkurentni na tržištu.

"Proizvođači su zainteresirani za nove sorte i nove tipove uzgoja, kako bi tržištu mogli ponuditi kvalitetni proizvod“, poručuje Vuković.

Više o matičnjaku i ostalim planovima možete pogledati u videu:


Tagovi

Poljoprivredni institut Osijek Rezidba Matičnjak Nasadi Uzgoj šljive Planovi Nove sorte


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić