Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drive-in plastenik
  • 27.12.2020. 18:00

U Japanu se uskoro otvara "drive-in" plastenik za branje i kupovinu jagoda

I dok kod nas možete "drive-in"-om po hranu, lekove i testiranje na COVID-19, Japanci su otišli par koraka ispred. U svojim vozilima ići će u plastenike po sveže jagode.

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 225
  • 54
  • 0

Japan je svima poznat kao jedna od najneobičnijih zemalja sveta i pomalo se čini nedostižna zapadnom načinu razmišljanja. Tamo se, na primer, proizvode četvrtaste lubenice kako bi u frižideru uštedele više mesta, a da bi maslac lakše namazali na kruh, pakuju ga u stiku.

To je samo deo inovacija, a brojne nove i dalje ne prestaju da šokiraju svetsku javnost. Sve to ovu zemlju definitivno čini drugačijom od ostalih. I dok kod nas možete "drive-in"-om po hranu, lekove i testiranje na COVID-19, Japanci su otišli par koraka ispred. U svojim vozilima ići će u plastenike po sveže jagode, piše cnet.

Drive-in u srcu Tokija

Mesto na kojem raste ovo voće nalazi se tačno ispred Tokijskog tornja, a posetioci će moći sami da naberu jagode ili se provozati kroz plastenik i preuzeti svoj paket. Ali, mnogi se pitaju koliko će ti plodovi biti zdravi i sveži ako pored njega prolaze vozila koja ispuštaju štetne gasove?

S druge strane plastenika kupce će čekati još nekoliko pop-up trgovina. Taj termin označava prodavnice koji se odjednom pojave na nekoj lokaciji pa se nakon nekog vremena presele na drugo mesto. Tako će se uz trgovinu s jagodama moći pronaći i ponuda ugostiteljskih objekata koji nude poslastice od ovog voća. 

U ovoj dalekoistočnoj zemlji kompanije i pojedinci pokušavaju da pronađu sigurne načine kako da iskoriste vreme dok SARS CoV-2 nastavlja da se širi svetom, a da pri tome smanje rizik od zaraze. Tako je poljoprivredna zadruga prefekture Saga osmislila ovaj način za branje u srcu glavnog grada, a da se pritom poštuje socijalna distanca i druge epidemiološke mere. Osim zaštite od korone, sistem je osmišljen i zato da kupci ne moraju da traže parking mesta po gradu. 

Treba napomenuti da su ulaznice za branje ograničene na 153 para tokom dva dana. Jagode će biti moguće kupiti od 15. do 16. januara. Iako kratko, biće to zanimljivo i slatko iskustvo. 

Sorta bele boje

Iz ove japanske prefekture dolazi i sorta bele jagode, koja miriše kao prava crvena na koju smo navikli. U tom se voću nalazi prirodna boja, biljni pigment antocijanin. Ali, kada biljci smanjite sunčevu svelost, on se ne aktivira, piše tokyocheapo. One su u Japanu novitet, a zbog toga im je i cena izuzetno visoka - 10 dolara (oko 960 dinara) za jedan plod. 


Tagovi

Japan Izumi Drive-in Jagode Plastenik


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.