Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2019
  • 24.03.2019. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

U Hrvatskoj stablo masline prosječno da 1 litru ulja?

U Hrvatskoj bilježimo 3.748.705 stabala maslina, a kada to podjelimo s ukupnom veličinom nasada dolazimo do broja od 217 stabala po hektaru.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.018
  • 58
  • 0

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić na 21. Noćnjaku -  okupljanju maslinara koje se ovih dana odvija u Neumu (BiH) iznio je analizu tržišta maslinovog ulja u Republici Hrvatskoj.

Tržište maslinovog ulja u prošloj godini kaže da u RH pod maslinama imamo 17.331 hektara. Vodeća je Splitsko-dalmatinska županija s 29%, a slijedi ju Istarska po broju hektara.

Prošlu, 2018. godinu maslinari će pamtiti kao lošu

"Podaci govore kako je više od polovice malih proizvođača, koji imaju nasade ispod pola hekatra, a s druge strane imamo samo 212 proizvođača većih od 5 hektara maslinika. Kako bi te masline dale traženo i cijenjeno ulje, za to brine 180 uljara, registriranih prerađivača", rekao je Dugalić komentirajući prezentirane podatke.

Samodostatnost 50%

Gledano pokazatelje uvoza ulja, 2017. je prva godina kada bilježimo njegov pad, a istovremeno i rast izvoza našeg maslinovog ulja. Na našem tržištu najviše su zastupljeni proizvodi iz Italije i Španjolske dok su naša najveća izvozna tržišta ulja naših maslina redom po veličini: BiH, Slovenija, Austrija, Njemačka i dr.

Nacionalna samodostatnost kod ovih ulja je u padu i prema zadnjim podacima iz 2017. godine smo na 50% odnosa potrošnje i proizvodnje.

U Neumu najavljena izgradnja novih skladišnih i preradbenih kapaciteta

Masline se danas uzgajaju u 39 zemalja svijeta, a ispred nas na globalnom tržištu su druge mediteranske zemlje koje čine glavninu svjetske proizvodnje. Španjolska, Tunis, Italija, Maroko, Grčka samo su neke od njih.

U RH prosječno 9 kg ploda po stablu?

Prema zadnjim podacima Arkoda u Republici Hrvatskoj bilježimo točno 3.748.705 stabala maslina, a kada to podjelimo s ukupnom veličinom nasada dolazimo do broja od 217 stabala po hektaru.

Daljnja računica kaže da sektor maslinarstva rezultira prosječnim urodom od 2 tone po hektaru pa uzimajući u obzir prosječan broj stabala dolazimo do prinosa od 9 kilograma po stablu. Kada se u tu matematiku doda i prosječeni randman, možemo govoriti o jednoj litri ulja po stablu masline u RH, a na temelju zadnje obrađenih podataka HAPIH-a.

Do kraja godine i tržišni nadstandard?

Otkrio je ravnatelj HAPIH-a da se na zahtjev naših maslinara ide i prema kreiranju tržišnog nadstandarda koji će zaštitit i proizvođača i konzumenta, a gdje će se moći pratiti sljedivost i jamčiti sigurnost potrošaču. 

Na tome radi resorno ministarstvo, a kroz mjeru 3 očekuje se financiranje projekata koji su na tom tragu. "Tako ćemo domaćem proizvodu dati dodanu vrijednost", rekao je Krunoslav Dugalić prvi čovjek HAPIH-a.

Hrvati troše tek 1,5 litru maslinovog ulja po glavi stanovnika godišnje

Podsjetimo, radi se o novonastaloj agenciji koja je produkt spajanja tri sada već bivše. HCPHS (Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo) + HAH (Hrvatske agencije za hranu) + HPA (Hrvatske poljoprivredne agencije) = HAPIH (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) koja ima sjedište u Osijeku, a djeluje na prostoru cijele lijepe naše.


Tagovi

Noćnjak 2019 Stabla maslina Broj Prosjek Krunoslav Dugalić


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)