Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suza T.B.
  • 24.07.2022. 16:30
  • Primorsko-goranska, Bregi

U etikete 23 destilata utkali obiteljsku povijest i bogatu industrijsku baštinu Primorja

Braća Borjan i Tino Suzić proizvode rakije, likere, džin pa i pivo prema starim receptima i isključivo hrvatskih sirovina. Svaki destilat ima svoju priču, a njihova se sada proširila i na otvorenu kušaonicu.

Foto: Marinko Petković
  • 1.342
  • 118
  • 0

Destilerija Suza Croatian Spirit trenutačno proizvodi godišnje oko 30.000 litara likera i rakija, pa se njihove proizvode s glagoljičkim slovom S na etiketi može naći u dosta ugostiteljskih objekata i maloprodajnim trgovinama. No, dug je i zahtjevan bio put od male, obiteljske rakijarnice, prije 40 godine do sadašnje 23 etikete, u čiji su temelje utkane dvije generacije obitelji Suzić iz mjestašca Bregi, na putu od Opatije do Matulja.

"Tata Slavko je iz hobija u našoj kući u Bregima počeo peći rakiju, onako 'po domaći' za potrebe kućanstva. I to od grožđa: kupovalo se u Istri, najprije su radili vino, a onda se od vina pekla rakija. Par godina kasnije, počeo se baviti  i pčelarstvom, 50 do 60 košnica, a nakon što je od gospođe Bauer, čiji je otac bio stari pčelar Sušaka dobio recept za medicu, posao se počeo širiti", kazao je uvodno Borjan Suzić, na otvorenju kušaonice destilerije, koja može primiti oko 30 gostiju.

Prema njegovim riječima, medici gotovo nitko nije mogao odoljeti i počele su kretati narudžbe. Međutim, kako je Slavko bio profesionalni vatrogasac, nije se stigao baviti i destilerijom, pa su njegovi sinovi, Borjan i Tino odlučili preuzeti posao. U početku su od 2000. godine radili preko očevog OPG-a, a potom su 2006. godine otvorili tvrtku Suza T.B., koja stoji iza velike destilerije, iz čijeg se dvorišta, kao na dlanu, vidi Kvarnerski zaljev te njegovi otoci Cres i Krk.

Sirovina isključivo hrvatska 

No, trendovi se mijenjaju u ugostiteljstvu, a i tu se se braća blizanci uspješno okušali i danas imaju četiri restorana, i čuli smo da, primjerice, medica nakon desetljeća rasta, posljednjih godina polako pada, a da biska i dalje ima konstantu u prodaji. 

Tata Slavko je iz hobija počeo peći rakiju

Inače, godinama su braća paralelno radila dva posla, svoj stalni i ovaj "iz hobija", a potom su shvatili da se nalaze na prekretnici, te da moraju birati: ili jedno ili drugo. Dakako, odluka je pala na destileriju, a danas se mogu pohvaliti da proizvode i u ponudi imaju 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema starim receptima, od domaćih, hrvatskih sirovina.

To znači, kaže Borjan, da su na očevini, kod Hrvatske Kostajnice, posadili 250 oraha, dunja i viljamovki, a dio krušaka dolazi iz Požege i Vukovara, što daje četiri do pet tona rakije. U Bregima gdje se nalazi i proizvodnja te obiteljska kuća, a sada i rustikalno uređena kušaonica, uz hladne plate može se kušati pića, raditi kokteli i razgledavati unutrašnjost. Također i dijelovi proizvodnje u obiteljskoj kući koji su pretvoreni u male muzeje.

Naime, braća su i pasionirani kolekcionari starina koje su povezane s poviješću Rijeke i okolnih krajeva, tako da se na policama i zidovima nalaze ne samo stara pakiranja pića nego i povelje, gobleni, pribori za jelo, stare slike, ručni radovi pa i stari parni stroj koji još uvijek radi.

"Nekada je u Rijeci, još prije 100 godina, samo na ljuštenju riže radilo 10.000 ljudi, a imala je i najveću tvornicu konjaka u Austro-Ugarskoj monarhiji, čiji se izvoz u svijet mjerio u desecima tisuća boca, koje se danas prodaju preko interneta kao vrijedni parfemi", otkriva Borjan, koji je uspio doći i do stolica iz legendarnog opatijskoj restorana Bevanda.

Fiuman i Fiumanka na rustikalnim etiketama

Čuli smo da se od 100 litara vina može dobiti 24 litre rakije, koja je 50 posto alkohol. U pandemiji je, kažu, to bila isplativa proizvodnja jer se vino moglo dobiti za 3,4 kune. No, od tisuću litara sirovine za džin, kao što je borovica, dobije se 200 litara džina. Država bi tu, predlažu, trebala dati jaču podršku, jer su zemlje u našem okruženju, tu ispred nas.

Njihova alkoholna pića također pričaju priče, jer su u etikete i nastajanja uključene činjenice obiteljske i povijesne baštine ovoga kraja. Primjerice, njihov najprodavaniji proizvodi nose ime Fiuman i Fiumanka. Fiuman je biljni destilat od 12 trava Primorja, nešto između pelinkovca i jegera, a Fiumanka voćni liker sličan teraninu.

Njihovi najprodavaniji proizvodi

Na etiketama su stare fotografije Borjanovih i Tinovih nonića. Djed je bio pravi gospar iz Dubrovnika, a baka Fiumanka, koji su početkom 20. stoljeća sagradili dubrovački hotel Gruž. Ljubav je bila burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive (boca pored boce) na rustikalnim etiketama.

Destilerija ima i razgranat posao s proizvodnjom 12 vrsta rakija za jedan restoranski lanac.  

Okušati se u pripremi vlastitog džina?

Inače, destilerija je poznata po ginu Torpedo-51 ili Učkarici (travarica), a kušaonica je otvorena, osim vikendom, svima koji žele kušati kvalitetne proizvode, ali i sami napraviti džin. Upravo s ovim pićem posljednjih godina je napravljen veliki iskorak u Hrvatskoj, jer domaći proizvođači redovito osvajaju najprestižnija svjetska priznanja.  

U kušaonici se nalaze i minijaturna (stolna) destilerija, gotov destilat jer ga obitelj sama radi od slavonske pšenice i gomila začina koje je dovoljno dodati, uključiti plinski grijač i pričekati pola sata. Kad počne kapati unikatni džin, domaćini će goste naučiti i ponešto o gradaciji, volumenu te kako će si sami svoj džin natočiti u bočicu i etiketirati je.

Kolekcionari su starina pa je kušaonica i mali svojevrsni muzej 

Braća su ponosna i na Malog zmaja, čiji je glavni sastojak pelin, ali i naranča, limun i med. Okušali su se i u proizvodnji piva te imaju svoj brend Sv. Vid, koji već godinama puni Daruvarska pivovara, a u toj je priči više Tino, dok se Borjan drži destilerije i unikatnih starina, koje su sada ugledale i svjetlo dana.  


Fotoprilog


Tagovi

Likeri Rakije Gin Obitelj Suzić Borjan i Tino Suzić Suza B.T. Destilerija


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]