Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Čes
  • 06.01.2018. 07:30

U eko proizvodnji s 592 stabla lješnjaka, plan je i proširenje

Obitelj Čes 10 se godina bavi proizvodnjom lješnjaka. Posljednje četiri su u ekološkoj proizvodnji.

Foto: Bigstockphoto/you-stock
  • 2.720
  • 232
  • 0

Obitelj Čes iz Laslova nedaleko Osijeka cijelo se desetljeće bavi uzgojem lijeske. Prije četiri godine okrenuli su se ekološkoj proizvodnji i nasad je sad, kaže nositelj OPG-a Ivan Čes, prema svim parametrima u maksimalnom rodu. No on očekuje da će tek biti u punom rodu.

" Imamo 592 stabla. Nisu sva u rodu jer sam imao problema s parcelom i morao sam dosađivati prije 5, 6 godina tako da je 50-ak mladih stabala. Ona će tek dati svoj urod, no i sada sam zadovoljan", kaže.

Zbog čega se odlučio na ekološku proizvodnju, kratko i jasno navodi:

"Prije svega zdrav život. Prije 50-ak godina tako se i živjelo. Nije bilo toliko kemikalija. Bit eko proizvodnje je što ti nametnici jedni druge uništavaju. Ne tretiramo ih već opstaju. Primjerice, kad dođem u nasad, ispod lišća nalazim bube koje nisam vidio dugo godina. Kod kuće gdje imam okružje susjeda koji tretiraju to ne primjećujem, znači nešto se događa", objašnjava dodajući da je razlika i u obujmu posla jer se u eko proizvodnji češće mora biti nazočan u nasadu. Kod konvencionalne proizvodnje se poprska i to je to.

Lješnjak je sada u fazi mirovanja, a za urod mu je proljeće najbitnije. Sredinom veljače, početkom ožujka, cvijet izađe van.

"Ljudi se osvješćuju po pitanju eko proizvodnje. Velika je razlika iako me žalosti što u svojoj sredini ne vidim da se netko želi baviti. Zašto se ne pozabave, zašto si ne pomognu, ne znam. Nadam se da će se i oni trgnuti, nadam se da će svi kao mačići progledati i početi se baviti u većoj mjeri ekološkom proizvodnjom", zaključuje Ivan Čes dodajući da parcelu planira proširiti, a djeca kasnije nek rade što hoće. Iako se nada da će i oni nastaviti očevim stopama.

Foto: Bigstockphoto/you-stock


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Ivan Čes Lješnjak Eko proizvodnja


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.