Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 12.10.2020. 09:00

U Čileu kineska malina, u Srbiji naša zaštićena hologramom

U ariljskom kraju uvode dodatnu zaštitu i potvrdu porekla svog voća - hologram koji garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

Foto: Bigstock/natalya vavilina
  • 228
  • 141
  • 0

Nakon što je svetsko tržište nedavno uzdrmala velika afera - Čileanci, najveći izvoznici maline, uhvaćeni su u prepakivanju maline iz druge zemlje. Tačnije, prema pisanju Reuters-a, u januaru 2017. godine carinska inspekcija u Čileu dobila je dojavu kako se u kompanji "Frutti di Bosco" odvijaju mutni poslovi. Istragom je otkrivena velika prevara - jeftine smrznute maline iz Kine su došle u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski organski proizvod. 

Kako se kineske smrznute maline prodaju kao organski proizvodi iz Čilea?

S druge strane, u Srbiji, u ariljskom kraju uvode dodatnu zaštitu i potvrdu porekla svog voća - hologram.

Garancija kupcima da je roba srpskog porekla

Laser najpouzdanije i najbrže klasifikuje malinu, a pored najviših standarda bezbednosti prerade, u Mirosaljcima kod Arilja jedna hladnjača je otišla korak dalje. Uz hologramske nalepnice iz kovnice u Topčideru, štite poreklo voća, prenosi RTS.

Direktor hladnjače "Drenovac" Aleksandar Obradović kaže za Javni servis da se u poslednje vreme dešavaju malverzacije u vezi sa trgovinom i preprodajom maline. Naglašava da se hologramom garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

Nestabilno tržište malina, kupina i ribizle

Kupcima je sve važnije odakle potiče proizvod koji kupuju, a posebno kada se pojave afere poput nedavne u Čileu. Dobra strana u toj priči je da se sada otvara više prostora za srpsku malinu, mada je malinarima i epidemija virusa korona išla naruku jer je porasla tražnja za tim voćem i na domaćem i na stranom tržištu.

Zaštita geografskog porekla, upotpunjena i hologramskom nalepnicom, neminovnost je, kažu stručnjaci, zbog opstanka na tržištu. Zbog raznih malverzacija kupci, uz kvalitet, žele da znaju i poreklo robe.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Hologram Zaštita geografskog porekla Poreklo robe Aleksandar Obradović Vilament Miker


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer