Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 19.10.2020. 16:30

U cijelom uzgojnom području Dalmacije Levantinka - Šoltanka spremna je za branje

Objavljena je četvrta preporuka: Određivanje tehnološke zrelosti maslina

Foto: Bigstock/Ravil Sayfullin
  • 910
  • 209
  • 0

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe za preradu u ulje) u maslinarskim područjima Hrvatske, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 7. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Berba u većini područja je započela. Razlozi započete preuranjene, uglavnom su objektivni jer su vremenski uvjeti nestabilni, a i prisutne bojazni radi povećanog napada štetnika, mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata.

Promjena pigmenta pokožice - znak da maslina dozrijeva

Plod masline u područjima Hrvatske većim je dijelom nezreo i nije za berbu tj. akumulacija ulja u suhoj tvari ploda nije završila. Kontinuirana mjerenja pokazuju da plod još uvijek značajno raste u masi, kao i količina ulja u suhoj tvari. Vezano na tu činjenicu, još uvijek nije u optimalnom stanju za berbu, iako neke sorte (pogotovo introducirane sorte Leccino i Pendolino) pokazuju zrelost prema promjeni pigmenta.

Promjena pigmenta pokožice masline je dobar znak da plod dozrijeva, ali on nije i nema nikakvu korelaciju s optimalnom količinom akumuliranog ulja u suhoj tvari. Jedino praćenjem akumulacije (što se trenutno i radi), može se odrediti taj optimalan trenutak kada maslina završi svoj ciklus stvaranja ulja. Ako je zdrava i u dobroj kondiciji, ne treba ju se još brati.

Kada se govori o sorti Leccino, ona nije i ne može biti rana sorta za branje u Hrvatskoj. Uzastopnim mjerenjem u istim uzgojnim područjima Istre i Dalmacije posljednje tri godine, ta sorta u ovom trenutku kada se zbog promjene pigmenta počinje brati, ima deficit mase (svoje težine) 50%.

Sortna karakteristika težine Leccina je između 3,5 – 4,5 g, a prema mjerenjima prikazanim u Tablici 4., ona sada iznosi 2,1 g. Paušalnim odlukama za berbu radi se velika šteta u kvaliteti i u količini maslinova ulja!

U priloženoj Tablici 4. (u dokumentu ispod teksta) maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete, kojim će odlučiti kada je optimalan rok za berbu. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati.

Prerađene pokazuju male randmane

U ovom, sada i dužem kišnom razdoblju, plod se dobro razvija, većih uboda štetnika nema, što ne znači da s novim dolazećim ljepšim vremenom ih neće biti. I dalje se preporučuje zaštita pripravcima kraće karence.

Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju male randmane, nego što je to uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više prvo, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode koju je nakupila i to u prosjeku od 3 – 5 % , kako za koju sortu u ovom već trotjednom kišnom razdoblju. Stoga su i randmani manji za spomenuti postotak.

Istarska bjelica je najranija sorta masline za berbu u Hrvatskoj

Drugi razlog je zbog (ne)zrelosti ploda za preradu pa stvarna količina ulja jako varira prema eventualnoj preradi tj. randmanu. Razlog je taj što se stvarna količina ulja u plodu, pri stvaranju, nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule je mala i teško ju je ekstrahirati.

Pri približavanju optimalnoj tehnološkoj zrelosti ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek tada uljare će ga moći učinkovito izdvojiti i randmani će biti realniji. Zato maslinari ne trebaju kriviti uljare za njihov gubitak ulja, jer se ono sada, u ovom trenutku, fizički i ne može kvalitetno odvojiti.

Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je samo jedna sorta u cijelom uzgojnom području Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području cijele Dalmacije sorta Levantinka –Šoltanka spremna je za branje.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba masline Preporuke Tehnološka zrelost Levantinka –Šoltanka


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.