Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično voće
  • 22.09.2018. 16:30

U Berilju kod Prokuplja rodile neobične banane

Za bananu koju gaji u svom dvorištu, Zoran Stojanović, iz Berilja, ističe da može da uspeva čak i na 1.000 metara nadmorske visine bez ikakvih problema, jer je otporna. Tog voća kod nas još nema u prodaji, dok se u Evropi prodaje po ceni od sedam evra po kilogramu.

Foto: Flickr / Wendell Smith
  • 2.366
  • 192
  • 1

Proizvođač Zoran Stojanović, iz sela Berilje, nedaleko od Prokuplja, posle 14 godina rada u Italiji vratio se u rodnu Toplicu, gde je odlučio da iskustvo i znanje primeni na sopstvenom imanju. Kako prenosi RTS, tu je zasadio nove, za naše podneblje egzotične vrste voća i povrća, koje u Srbiji retko ko gaji, pored ostalih i jednu vrstu banane - indijsku bananu, koju je nazvao Dobrička.

Otporna na hladnoću - nema je na tržištu Srbije

Neobična voćka koju Stojanović gaji već oko 10 godina, ove sezone okitila se bogatim rodom, pa Zoran s ponosom pokazuje plodove svog upornog rada. On naglašava da je južno voće teško uzgajati na našem podneblju, jer su mu zbog jakih zima propali zasadi kivija i japanskih jabuka. Za bananu koju gaji Zoran ističe da može da uspeva čak i na 1.000 metara nadmorske visine bez ikakvih problema jer je otporna. A najvažniji je to što je ona ispitivana u astronautskom centru Nase u Americi, dodajući da je samo zbog jednog elementa otpala, inače bi bila kompletna, da bude suva hrana za astronaute. Inače, tog voća kod nas još nema u prodaji, dok se u Evropi prodaje po ceni od sedam evra po kilogramu.

Od lišća banane pravi prirodni insekticid

Dunja Stojanović, iz Berilja kaže da bananu koju komšija Zoran uzgaja na pijaci ne može da kupi, pa je jede kod njega u dvorištu. Inače njen ukus podseća na ananas, mango, bananu, a pomalo i na mušmulu. Stojanović kaže da je osim ploda korisno i lišće ove banane, jer potopljeno u vodi služi kao prirodni insekticid kojim prska paradajz, papriku i sve drugo voće i povrće koje mora da se štiti od štetočina. Zoran u svom dvorištu trenutno ima pet stabala banane, od kojih svako daje oko 10 kilograma ploda. Od semenki tog voća planira da napravi nove zasade i proširi proizvodnju, a gaji i druge biljke nespecifične za to područje.


Izvori

RTS


Tagovi

Banane Berilje Prokuplje Zoran Stojanović Egzotično voće Cena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta