Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tula medžik
  • 06.11.2020. 17:00
  • Moravički okrug, Gornji Milanovac

Tula medžik - aromatična malina koja trpi transport u svežem stanju

Ako se bere i skladišti na odgovarajući način, može da opstane u svežem obliku 10 do 12 dana i da trpi duge transporte što nam omogućava da pridobijemo tržište i dalekih zemalja, navodi Aleksandar Andrić.

Foto: Aleksandar Andrić
  • 1.470
  • 337
  • 0

U želji da stvore brend koji će, pre svega, biti prepoznatljiv po kvalitetu, krupnom plodu i moći da se konzumira u svežem stanju posle izvesnog vremena, petorica članova Zemljoradničke zadruge "Agrobobica" iz Gornjeg Milanovca podigli su pre pola godine zasade relativno nove, švajcarske, sorte maline tula medžik.

Inače, putem zadruge, otkupljuju i izvoze jagodasto voće, a za pokretanje baš ove proizvodnje odlučili su analizirajući i prateći savremene trendove agrobiznisa.

U Čileu kineska malina, u Srbiji naša zaštićena hologramom

"Zaključili smo da postoji praznina u proizvodnji konzumnog voća. Razmišljali smo i o borovnici, ali je deficit maline za svežu potrošnju zaista veliki, a samo u poslednjih 10 godina takav vid upotrebe porastao je za 20 odsto. Udružili smo se po modelu savremenih evropskih kooperativa, te u organizaciji svako ima svoj deo posla. Smatramo da smo na dobrom putu i suština je da udruženi možemo bolje da se pozicioniramo na domaćoj i inostranoj sceni", navodi jedan od osnivača "Agrobobice" Aleksandar Andrić.

Ista sorta u dva različita uslova gajenja

Plodovi ove sorte stižu desetak dana ranije u odnosu na, na primer, tulamin zbog, kako ističe naš sagovornik, svoje otpornosti na različite bolesti. Iskustvo drugih i evropskih proizvođača, napominje, to i potvrđuje.

"Jako je aromatična, svetlocrvene boje, krupna, a težina jedne je sedam, osam grama. Mi ove godine nismo hteli da je skidamo, doveli smo prijatelje i stručnjake koji su je degustirali i zajedno smo se uverili u kvalitet."

Ove godine malinu nisu skidali, već su se sa prijateljima uverili u njen kvalitet

Na površini od 70 ari podelili su proizvodnju na plasteničku, koja zauzima 40 ari, i pod nadstrešnicom na ostatku zemljišta.

"Mi smo namerno posadili istu sortu u dva različita uslova gajenja. Ne postoji bitna razlika u plodovima koje smo dobili, primetili smo samo da je malina koja je posađena u plasteničkoj proizvodnji stigla nekoliko dana ranije u odnosu na onu koja je pod nadstrešnicom. Krupnoća ploda je bila identična", ukazuje naš sagovornik.

Malina do dalekih zemlja

Ceo proces, od sadnje do pakovanja, je u potpunosti kontrolisan uz sistem za navodnjavanje 'kap po kap', adekvatnu ishranu i integralnu zaštitu.

"Sve u cilju da bismo dobili bezbedan, zdravstveno ispravan i dobar plod. Ako se bere i skladišti na odgovarajući način, može da opstane u svežem obliku 10 do 12 dana i da trpi duge transporte što nam omogućava da pridobijemo poverenje i dalekih zemalja."

Malina iz hobija - proizvođač zadovoljan?

Priprema je, kaže Andrić, podrazumevala detaljnu analizu i veliki posao. Da bi poboljšali mehanički sastav samog zemljišta dodali su beli treset.

"Uradili smo da bude pogodno jer tula medžik ima bogat i jak korenov sistem. Podigli smo je na gredice visine oko 20 cm. U ovoj prvoj godini smo imali izuzetan porast lastara koji su dostigli dva i po metra i razgranali su se. Međuredni razmak je tri metra, a između biljaka je 30 cm, tako da oko 10.000 biljaka staje na jednom hektaru. Koristimo konvencionalne hemijske preparate, ali ih svodimo na minimum", objašnjava proizvođač iz Gornjeg Milanovca.

Do 40 tona po hektaru

Sam lokalitet, Gornji Milanovac i kompletan takovsko-rudnički kraj je, kaže, pogodan za uzgoj ove voćarske kulture.

"Ovo je jedan brdsko-planinski predeo gde vegetacija u odnosu na neke druge krajeve poput Vojvodine kasni do 15 dana. Srednje godišnje temperature su od sedam do 11 stepeni. Imamo veliku količinu padavina, vetrovi su retki i slabi, relativna vlažnost vazduha se kreće od 75 do 80 odsto i jako pogoduje malini."

Koliko nas je sve koštalo 'crveno zlato'?

Prinosi se, dodaje, kreću i do 40 tona po hektaru. Sav rod planira da, sa kolegama, plasira u malom pakovanju od 125, 150 ili 250 grama.

"Konzumna malina ne podnosi naknadno premeštanje iz jedne posude u drugu, tako da se bere i smešta u mala pakovanja. Do sada smo borovnicu izvozili u Englesku, Nemačku, Češku i Rusiju. Naš kupac iz Velike Britanije je podržao ovaj projekat i zainteresovan je da tulu medžik otkupi, a ovako upakovana bi još lakše pronašla put i do mnogih lanaca marketa i potrošača. Mislim da u Srbiji možemo da ostvarimo četiri evra po kilogramu, a da na stranom tržištu dobijemo i višu cenu", nada se Andrić i dodaje da je u planu i otvaranje hladnjače sa pak centrom kako bi cela proizvodnja bila zaokružena, a na tržištu bi, očekuje, trebalo da se pojave sledeće godine.


Tagovi

Uzgoj maline Tula medžik Agrobobica Aleksandar Andrić Prinos po hektaru Beli treset Transport maline


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D