Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuka
  • 23.10.2021. 15:00

Trulež ploda jabuka - čest problem prije i tijekom berbe, čime štititi voće?

Trulež ploda jabuka posebice je intenzivna ako je nakon dužeg sušnog perioda došlo do jačih padalina jer veća vlažnost utječe na brže širenje bolesti.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.069
  • 79
  • 0

U tijeku je berba jabuka. U voćnjacima gdje nije primjenjena adekvatna zaštita, dolazi do pojave uzročnika truleži ploda (lat. Monilinia fructigena).

Navedena bolest nije laka za suzbijanje jer se počinje razvijati već u rano proljeće. Patogen prezimljava u trulim plodovima, mumijama iz prethodne vegetacije koje ili vise u krošnji stabla ili padnu na zemlju. Najviše je izražena pred i tijekom berbe.

Zaraza se ostvaruje već u proljeće

Oboljenje se širi sporama uz pomoć vjetra i kapljica vode. Trulež ploda jabuka posebice je intenzivna ako je, nakon dužeg sušnog perioda, došlo do jačih padalina jer veća vlažnost utječe na brže širenje bolesti. Ključ je da se, osim kupljenja i kidanja mumija, plodovi što manje oštećuju.

Kako suzbiti trulež plodova?

Rane nastale od čađave krastavosti, vjetra, insekata, pogotovo voćnih osica, ulaz su za trulež koja, vrlo brzo, dovodi do toga da meso ploda postaje smeđe, nakon čega se javlja koncentrično širenje patogena, plodovi postaju meki, a na njihovoj površini dolazi do razvoja spora koje prenose zarazu.

Poželjno je obaviti ljetnu rezidbu

Najveći problem voćarima predstavlja upravo to što se bolest pojavljuje pred berbu, a ako u tijeku navedene operacije u više navrata pada kiša, dolazi do ispiranja depozita fungicida koji su ranije primjenjivani i pojave bolesti. Mnogi uzgajivači, oni koji su odgovorni, posljednji tretman zaštite rade tri tjedna prije berbe, kako ne bi bilo aktivnih tvari na plodovima jabuka.

Ukoliko su tijekom vegetacije stabla redovno štićena odnosno tretirana preparatima, manje su šanse da će tijekom branja doći do pojave truleži. Veća opasnost je ako nije obavljena ljetna rezidba, što dovodi do toga da se, zbog gustog sklopa grana (naročito na onim starijim) vlaga duže zadržava u unutrašnjosti krošnje, a time dolazi i do oboljevanja plodova koji su unutra i slabije izloženi suncu.

Pomažu soda i prašak za pecivo

Što se tiče mjera suzbijanja, osim kupljenja mumija na proljeće i poslije berbe, kao i upotrebe fungicida, ako se ne želi primjenjivati kemija, pred i tijekom branja, mogu se upotrebljavati još neka sredstva za zaštitu pogodna u ekološkoj proizvodnji. Ovdje se, prije svega, misli na sodu bikarbonu i prašak za pecivo koji u dozama od jednog kilograma odnosno 200 grama u 1.000 litara vode, mogu smanjiti pojavu simptoma truleži ploda.

Ionako, mnogi proizvođači jabuka, nakon berbe, prskaju stabla samo sa sodom bikarbonom, kako bi ih očistili i smanjili razvoj bolesti u narednoj sezoni.

Navedeni preparati posebice su poželjni prilikom berbe malina jer djeluju i na pojavu Botritisa.

Monilija, odnosno, trulež ploda, po sličnom scenariju pojavljuje se i kod stabala šljiva, breskvi i krušaka.


Tagovi

Trulež ploda jabuka Prašak za pecivo Ljetna rezidba Mumija Botritis Bolest jabuka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.