Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak zimi
  • 01.01.2023. 09:00

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Nastavi li se period s višim temperaturama može doći do ranijeg cvjetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabilježena je, u manjem obujmu, pojava retrovegetacije.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.660
  • 196
  • 0

Iako su temperature visoke krenulo se s rezidbama, naročito u većim voćnjacima. Međutim, na mjestu rezova iz grana cure sokovi što je znak da vegetacija još nije završena. Voćari nisu optimistični.

Studeni i prosinac odavno nisu bili topliji kao što je slučaj u ovoj godini, što nikako ne odgovara svim voćnim vrstama.

Potrebne niže temperature

Na nekim sortama jabuka još nije opao list, a donedavno je ista situacija bila i s dunjama. Mali broj satova s niskim temperaturama tijekom zime u većini slučajeva ima za posljedicu opadanje cvjetnih pupoljaka, slabije listanje i cvjetanje, a samim tim i oplodnju voćaka.

Najpoželjnije su temperature do pet stupnjeva iznad nule

Ako bi usporedili utjecaj nedostatka dana s nižim temperaturama na voće, najviše su osjetljive breskva i marelica. Za breskvu treba 40 - 60 sati, a za marelicu 30 dana. Kruške traže 30 do 50, jabuke 40 - 60, šljive 40 dana. Najpoželjnije su temperature do pet stupnjeva iznad nule. Ako su ispunjeni ovi uvjeti ne bi trebalo biti problema za cvjetne pupoljke dok lisni traže više sati i dana s niskim temperaturama. To je i razlog zašto voćke prvo cvjetaju pa listaju.

Rezidba jabuke, višnje i šljive - kako i koje greške izbjeći?

Ukoliko se nastavi period s višim temperaturama može doći do ranijeg cvjetanja voćaka, a i ove godine, nakon berbe, zabilježena je, u manjem obujmu, pojava retrovegetacije, odnosno, novog cvjetanja kod šljiva i krušaka.

Sadnice već u prodaji

Jednostavno rečeno, voćke trebaju zimu. Od nižih temperatura do snijega, ali, kako stvari stoje, zbog klimatskih promjena, uzgoj voćaka na koje smo navikli u kontinentalnim krajevima, mogao bi postati sve teži, a možda i nemoguć u narednih dvadesetak godina.

I u 2023. moguće je da će biti nižih temperatura i mrazeva u periodu cvjetanja jer je postalo uobičajeno da snijeg padne u travnju, a nakon svakog snijega, dolazi i do mraza u ranim jutarnjim satima.

Iako su temperature visoke krenulo se s rezidbom. Najviše se reže kruška i šljiva. 


Tagovi

Cvjetanje voćaka Rezidba Retrovegetacija Cvjetni pupoljci Lisni pupoljci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.