Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pustički
  • 04.02.2020. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Tomislav Pustički: Za lijesku je potrebno znanje, strpljenje i puno volje, ali isplati se

Lijeska je voćna vrsta koja komercijalni rod daje tek od sedme godine. To znači da do tada samo ulažemo znajući da skoro nećemo ništa uprihoditi i nadajući se povoljnim vremenskim prilikama. Na to se morate dobro psihički i financijski pripremiti, kaže Tomislav Pustički.

Foto: Arhiva OPG-a Pustički
  • 5.201
  • 638
  • 0

OPG Pustički sa sjedištem u Orahovici od 2015. godine upisan je u upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Na površini od 7 ha uzgajaju nekoliko sorti lješnjaka koji prodaju u neprerađenom obliku. U voćnjaku prednjači Istarski dugi kao glavna sorta (80%), Rimski okrugli (15%), a imaju još i Lambert, Haleški div i Avelini.

"2014. godine počeli smo kupovati zemlju, traktor, strojeve za obradu zemlje, atomizer i sadnice koje je trebalo pripremiti za sadnju. Krenuli smo zapravo od apsolutne nule i počeli raditi na zemlji s par starih motika. Odakle ideja za bavljenje poljoprivredom? Imali smo početni kapital od prodaje nekretnine i trebalo je odlučiti što s tim, kojim putem u životu krenuti. Tada smo već punih 8 godina živjeli i radili u Istri, ali srce je prevagnulo pa smo se odlučili vratiti kući u Slavoniju i pokrenuti obiteljski posao", uvod je u inspirativnu životnu i poslovnu priču obitelji Pustički.

Slijedilo je savjetovanje s tehnolozima i ostalima koji imaju znanja i iskustva u voćarstvu, a tu je uvijek i 'sveznajući' internet. "U tim prvim razgovorima i razmjeni ideja sudjelovali su roditelji moje supruge i inženjer Milivoj Kandić koji nam je prenio svoje znanje i ljubav prema zemlji i proizvodnji voća. Zajedno smo razradili teme gnojidbe, kupovine zemlje, koje sorte će biti zastupljene, razmak u sadnji i ostalo. Prošli smo sve detalje i bacili se na posao", opisuje Tomislav Pustički, nositelj OPG-a koji je, nakon što su dobro promislili i pripremili teren, prije šest godina registriran.

Na površini od 7 ha uzgajaju nekoliko sorti lješnjaka

Lijeska im je bila predložena kao kultura koja nije zahtjevna (za razliku od jabuke, kruške, vinove loze) te ne traži prodaju odmah, niti treba hladnjaču. Po pitanju zaštite, lijeska se pokazala prilično otpornijom od ostalih voćnih vrsta tako da su te činjenice prevagnule pri izboru.

U planu je širenje, a nadaju se i zapošljavati

"U dogovoru s mojim roditeljima odlučili smo da oni brinu o nasadu prve tri godine nakon čega smo imali u planu povratak u rodni kraj. Oni su u tom periodu odrađivali sav potreban posao uz stalno praćenje od strane struke, a i mi smo dolazili kada god smo imali slobodnog vremena. 2018. smo se vratili za stalno i evo već dvije godine radimo na ostvarenju postavljenog cilja. Posla ima puno cijele godine, svaki dan. Ako ne u voćnjaku, tu su strojevi, a na kraju i sama administracija. Mi smo si nekako dali slobodu po pitanju radnog vremena tako da ga nismo konkretizirali. Nekad idemo ujutro, ponekad u podne ili poslijepodne, čak i navečer. Uglavnom smo svaki dan u voćnjaku, ako ništa samo da prošetamo", kaže Nataša Pustički.

Lješnjak je isplativ, ali uz puno znoja, suza i odricanja. Ako ste se odlučili baviti lijeskom, naoružajte se strpljenjem, čitajte, pitajte i nemojte gubiti volju, savjetuje Tomislav.

U proteklih šest godina zadovoljni su razvojem lijeske i cjelokupne situacije. 2018. prošli su na natječaju iz Programa ruralnog razvoja, tip operacije 6.3.1. čime su ostvarili pravo na 15.000 eura te su tim sredstvima kupili malčer i cijelu mini liniju za preradu lijeske (od njive do čiste jezgre). Planiraju se proširiti do 15-20 ha, kupovinom ili podjelom državne zemlje. "I ubuduće ćemo se prijavljivati na razne mjere iz Ruralog razvoja kako bi povećali proizvodnju, a tako se nadamo i zaposliti ljude", otkrivaju planove za budućnost.

Ove godine većinu uroda predali u PP Orahovica

Internet je danas velika pomoć u radu poljoprivrednika, bilo da se radi o nabavi zaštitinih sredstava, mineralnih gnojiva, prihrane, bilo za rezervne dijelove mehanizacije. Dobrodošao je i za prodaju, makar se nešto proda i na kućnom pragu, a ove godine su veći dio predali u PP Orahovica jer im je cijena bila prihvatljiva. No, kažu kako svaka godina nosi svoje.

"Srećom, korisnici smo poticaja i, kao što je u jednom od članaka Agrokluba kolega voćar spomenuo, to je dobar vjetar u leđa jer lijeska je voćna vrsta koja komercijalni rod daje tek od sedme godine. To znači da do tada samo ulažemo znajući da tako skoro nećemo ništa uprihoditi i nadajući se povoljnim vremenskim prilikama. Na to se morate dobro psihički i financijski pripremiti. Uzmimo u obzir da na našem gospodarstvu od 7 ha imamo troškove 40-ak tisuća kuna, pomnožimo to sa 7 godina do komercijalnog roda ako sve ide po planu i sve je jasno. Lješnjak je isplativ, ali uz puno znoja, suza i odricanja. Ako ste se odlučili baviti lijeskom, naoružajte se strpljenjem, čitajte, pitajte i nemojte gubiti volju", savjetuje Tomislav.

Usko surađuju s malim proizvođačima na širem području

Kako objašnjava, lješnjak, kao i svi orašasti plodovi, sadrži antikancerogene tvari te smanjuje rizik od srčanih bolesti, a može reducirati i pojavu dijabetesa. Istarski dugi - porodica Corylus avellana, najmasovnija je sorta u Hrvatskoj. Grm je loptastog oblika, a plod je krupan, duguljastog oblika i njegova specifična aroma čini ga najpoželjnijom konzumnom sortom. Druga najzastupljenija sorta kod nas je Rimski - porodica Corylus avellana, ima bujno stablo i raste uspravno. Plod je krupan, okruglastog oblika i izrazito je pogodan za daljnju preradu. Haleški div - porodica Corylus avellana, sorta je lješnjaka koja je rasprostranjena širom Europe. Njegov plod je krupan, okruglasti, ali pomalo spljošten. Jezgra dobro ispunjava ljusku te je slatkog i ugodnog okusa. Nije na odmet napomenuti da je lješnjak bogat vitaminom C, kalcijem i željezom, pa je nezaobilazan dio ljudske prehrane.

Lijeska je zahtjevna, ali isplativa, kaže Tomislav 

Obitelj Pustički planira proširiti nasade jer je tržište osigurano, a nadaju se imati toliko posla da će morati zaposliti radnike. Kupci su zadovoljni kvalitetom njihovog proizvoda, a i usko surađuju s malim proizvođačima na širem području i time se ponose - smatraju da jedni druge moraju podržavati da bi uspjeli. Zbog divljači su morali ograditi nasad, a u planu je navodnjavanje. Ulaganje mora biti konstantno i na to su spremni jer su odlučili uspjeti i nedaju se smesti na putu prema zacrtanom cilju.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Pustički Tomislav Pustički Nataša Pustički Uzgoj lijeske Uzgoj lješnjaka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo