Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 05.10.2018. 15:00

Tomislav Filipović: Masline željno iščekuju kišu da bi krenule akumulirati ulje. Maslinari polako, dajte joj priliku!

Hrvatska ima svoj genetski materijal, masline se beru ručno, u tijeku je i provedba projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja". Zaključno: nećemo imati samo ekstradjevičanska ulja već kvalitetna premium maslinova ulja!

Foto: Ilustracija/Tomislav Filipović
  • 1.902
  • 152
  • 0

Zbog nedostatka padalina, maslina u svim našim područjima uzgoja trpi sušu. Posljednja veća količina kiše u jadranskoj Hrvatskoj pala je početkom kolovoza, nakon toga je došla bura i maslina jednostavno nije stigla asimilirati vodu. Unatoč tome, Tomislav Filipović, vlasnik tvrtke NIR analiza d.o.o., pokazujući jasno izgled dva uzorka maslina sorte Oblica iz Šibenskog zaleđa (naslovna fotografija), jedna na oko ljepša 10%, a druga s 50% manje vode od uobičajene količine vode za ovu sortu, naglašava: stvorile su isto ulja u suhoj tvari!

"Dakle, isto im je! Željno iščekuju kišu da bi krenule akumulirati ulje. Dragi maslinari polako, bez žurbe, dajte joj priliku", napisao je stručnjak koji u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom provodi projekt "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“. HPŠSS će, podsjećamo, na ovaj način po prvi puta biti u mogućnosti za maslinu dati kompletnu agrotehniku, uz gnojenje, rezanje, navodnjavanje, zaštitu i čuvanje ploda, a to je berba tj. određivanje optimalnog vremena berbe maslina.

Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja

"Maslina će postići svoj fiziološki izgled - desna će postati kao lijeva. Čekamo prvu kišu pa ćemo napraviti "reset", objašnjava nam T. Filipović kojemu na analizu stižu uzorci sa šest uzgojnih područja, od Istre do Konavala. 

Cijeli projekt, otkriva nam, krenuo je još prošle godine preko pokojnog prof. Gugića koji ga je kontaktirao jer upravo njegova tvrtka ima potreban instrument za analizu. Suradnja je dogovorena s HPŠSS odnosno s ravnateljem Zdravkom Tušekom, a s projektom se krenulo 15. rujna. Očekivano je, već prema iskustvima, da će do maksimalnog sadržaja ulja u plodovima doći oko 20. studenoga. Međutim, naravno, neke će sorte ranije, neke kasnije - što ovisi i o vremenu, zemlji, padalinama. 

Cijeli projekt, u konačnici bi trebao dovesti do toga, kaže nam Tomislav Filipović, da će Hrvatska imati ne samo ekstradjevičanska ulja već premium kvalitetna maslinova ulja. Imamo svoj genetski materijal, maslina se kod nas bere isključivo ručno što će, naravno, rezultirati višom kvalitetom i cijenom, a i inače profitabilna kultura, postati još profitabilnija. 

Određivanje tehnološke zrelosti maslina - prva preporuka

Analiza uzoraka rezultira i preporukama koje će se na tjednoj bazi objavljivati na stranici HPŠSS. Prva preporuka je već vani i glasi ovako: 

Sve maslinarske regije Republike Hrvatske obilježava suša i kronični nedostatak vode, što traje od kolovoza, kada je zadnji puta pala znatna količina oborina. Radi takvog razvoja situacije, maslina dosta pati i ne razvija se normalno. I ono malo vode, koje maslina ima za potrebe fiziološki normalno razvijeni plod, dodatno otežavaju česte bure i jaki vjetrovi, koji još dodatno suše plod i zemlju.

Također, u kolovozu, rujnu i trenutno maslina nije i ne stvara novi list, što je dokaz da je u tom vremenu hibernirala tj. spavala te samim time nije stvarala ni ulje. Poteškoće dodatno stvara i nagla promjena pigmenta, što posebno zbunjuje maslinare, a razlog je nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije i na niže noćne temperature.

Akumulacija ulja u plodovima maslina za razdoblje 15. – 25. rujan 2018.

→ Maslinarska regija ISTRA sjever, sorte Buža, Bjelica i Leccino

Buža je gubila na težini u količini vode do 2 %, novo ulje nije stvarala. Bjelica je zadržala težinu i stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Leccino je zadržao težinu i stvorio novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sve tri sorte imaju izrazito tvrdu i zelenu pulpu te samim time još nisu za bebu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija ISTRA jug, sorte Buža, Bjelica i Leccino

Buža je gubila na težini u količini vode do 1 %, novo ulje nije stvarala tj. akumulirala je neznatnu količinu. Bjelica je zadržala težinu i stvorila novu količinu ulja do 2 % u suhoj tvari. Leccino je izgubio na težini 1 % i nije stvarao dodatnu količinu ulja. Sve tri sorte su izrazito tvrde i zelene pulpe. Još nisu za bebu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija Kvarner i Primorje, sorte Krčka debela, Plominka (s otoka Krka) i Simjaca (Cres)

Krčka debela je gubila na težini u količini vode do 1 % i stvorila je novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Plominka je dobila na težini 1,5 % i zadržala istu količinu ulja. Simjaca je zadržala težinu i stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sve tri sorte su izrazito tvrde i zelene pulpe te se još ne preporučuje beba i prerada u ulje

→ Maslinarska regija Zadarska županija, sorte Oblica, Mašnjača i Leccino

Oblica je gubila na težini u količini vode do 1 %, novo ulje nije stvarala. Mašnjača je izgubila na  težini 1 %, ali je stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Leccino je izgubio na težini 5 % i stvorio novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sve tri sorte imaju izrazito tvrdu i zelenu pulpu i još nisu za bebu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija Šibensko-kninska županija, sorte Oblica i Krvavica

Oblica je gubila na težini u količini vode do 1 %, novo ulje nije stvarala. Krvavica je izgubila na težini 1,5 %, ali je stvorila novu količinu ulja do 1 % u suhoj tvari. Sorte su izrazito tvrde i zelene pulpe te još nisu za bebu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija Kašteli, sorte Oblica, Lastovka i Levantinka

Oblica je dobila značajno na težini u količini vode do 5 % i akumulirala je novo ulje 2 % u suhoj tvari. Lastovka je značajno izgubila na težini 7 % u količini vode i akumulirala je 3 % ulja u suhoj tvari. Levantinka je izgubila na težini 1 %, ali je stvorila je novu količinu ulja 2 % u suhoj tvari. Sve tri sorte su zelene tvrde pulpe i nisu još spremne za berbu i preradu u ulje.

→ Maslinarska regija otoci Šolta, Brač, Hvar i Korčula, sorte Oblica, Lastovka, Levantinka i Drobnica

Oblica na Hvaru izgubila je na težini 1 % u količini vode, a akumulirala je 1,5 % ulja u suhoj tvari. Lastovka na Hvaru izgubila je na težini 1,5 % u količini vode, a akumulirala je 1,7 % ulja u suhoj tvari. Levantinka s Hvara izgubila je na težini 1,5 % u količini vode, a akumulirala je 2 % ulja u suhoj tvari. S otoka Šolte i Brača do sad je analiziran samo jedan uzorak ploda maslina pa će prve prognoze za to uzgojno područje biti početkom sljedećeg tjedna. Pretpostavlja se da će biti slična situacija kao i na Hvaru. Otok Korčula: plodovi i Drobnice i Lastovke su smežurani, izrazita je suša i željno se očekuje prva velika kiša te će se tada moći dati realniji zaključak. Sve sorte nisu spremne za berbu.

→ Maslinarska regija Južna Dalmacija – Konavle, sorta Oblica

Oblica je izgubila značajno na težini 3 % u količini vode i nije akumulirala novu količinu ulja u suhoj tvari. Još nije spremna za berbu.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina HPŠSS Tomislav Filipović NIR analiza Tehnološka zrelost Projekt


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]