Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u voćarstvu
  • 16.04.2022. 09:00
  • Brodsko-posavska, Brodski Stupnik

Tomislav Bašić: Veliki voćari će opstati, a mali propasti jer ne mogu pratiti tržište

Problemi u sektoru su, ističe ovaj voćar iz Brodskog Stupnika i prepoznavanje vlastite proizvodnje, gdje ulogu igra nerazumijevanje otkupljivača.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 690
  • 107
  • 1

Uz ratarstvo i otkup žitarica Tomislav Bašić iz Brodskog Stupnika se bavi i voćarstvom. Na nešto više od jednog hektara, kako kaže, iz ljubavi uzgaja jabuke.

Kada je u pitanju voćarstvo i ovaj sektor pogodila su poskupljenja. "Veliki će opstati, a mali propasti zato što ne mogu pratiti tržište. Dosta toga je iz uvoza. I kad se trudimo napraviti prvoklasni proizvod nemamo ga kome prodati", kazao je za Slavonskobrodsku televiziju.

Ispričao je svoju situaciju od prije 10 godina. Kaže, ponuđena mu je cijena od 1 kunu za kilogram jabuka u njegovoj gajbi. "Kada se to prenese u vrijednost izađe oko 70 lipa. Za tu se cijenu to ne isplati raditi", istaknuo je.

On je planirao ove godine svoj nasad star 15 godina krčiti jer, kako kaže, u svemu matematike nema. "Voćnjak je u dobroj kondiciji, a prošle godine sam prodao samo 40 posto. Ono što je ostalo još mi stoji, ne znam što ću s tim, mislim da ću baciti", dodao je.

Voćnjaci nam zastarjeli?

Kaže, ulaganja su silna. Kako napominje ispod 15 prskanja u voćnjaku nema, a voćar mora pratiti u struku, školovati se da bi bio uz bok ostatku svijeta koji je daleko ispred nas kada je u pitanju voćarstvo.

"Moj voćnjak je zastario, a mišljenja sam da je ovakvo voćarenje završilo", dodao je Bašić.

Problemi u voćarstvu su, ističe i prepoznavanje vlastite proizvodnje, gdje ulogu igra nerazumijevanje otkupljivača. Crna prognoza da će voćari bacati jabuku, kaže Tomislav nije daleko od realnosti.

"Prošla godina je bila grozna, ovo je voćnjak koji nema navodnjavanje. Krupnoća ploda nije bila zadovoljavajuća, a brali smo samo 30-35 kg po stablu", pojasnio je.

Kako dodaje, štete je nanio prvi mraz, dok su kasnije uslijedile velike suše. "Bez navodnjavanja nema prvoklasne robe, ali i ona koja je lošija nađe se u trgovačkim centrima. Ja ju nudim i do tri kune jeftinije i svejedno ju ne mogu prodati", napomenuo je.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Tomislav Bašić Voćnjak jabuka Stanje u voćarstvu Cijene Otkup Jabuke


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]