Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 29.10.2018. 09:00

Tko je kriv za propadanje domaće proizvodnje jabuka?

Unatoč odličnom urodu i kvaliteti jabuka ove će godine u Slavoniji propasti velike količine industrijske, ali i konzumne jabuke. Razočarani i ogorčeni voćari tvrde da se to događa zbog prekomjernog uvoza jabuka pred početak berbe domaćih.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.993
  • 292
  • 1

Pomalo katastrofične slike velikih količina jabuke koje neprodane završavaju na improviziranim odlagalištima, neobrani voćnjaci i desetine tone jabuka koje propadaju u pojedinim većim nasadima, odraz su samo dijela ovogodišnjih problema koji muče proizvođače kraljice voća. Kažu, protekle godine mnogi su doživljavali katastrofe zbog kasnih proljetnih mrazova, ponegdje, gdje voćnjake nije ozbiljnije zahvatila ta elementarna nepogoda, bilo je i velikih štete od olujnog nevremena i tuča, a ove godine, kada je urod jabuka obilan, nema tržišta, teško je jabuku prodati.

To svakodnevno slušamo od komercijalnih proizvođača, a slične priče čuli smo i od nekoliko proizvođača jabuka koji su svoje jabuke izlagali ili prodavali na odlično organiziranoj izložbi 21. Dani jabuka Požega 2018 u sportskoj dvorani Tomislav Pirc.

Neobrani voćnjaci 

"Na ovoj našoj najstarijoj izložbi takve vrste u Hrvatskoj unatoč svim problemima u voćarstvu nastojimo pomoći proizvođačima u promoviranju jabuka, krušaka i drugog voća i prerađevina od njih, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda, da potrošači shvate važnost konzumiranja voća iz naših slavonskih.

Kraljica voća ove je godine obilno rodila 

Što se tiče ove godine urod jabuka je jako dobar, ali nažalost, iako je već kraj listopada, u ovom dijelu Slavonije ima još dosta neobranih voćnjaka jabuka. Po svemu sudeći dobar dio uroda će najvjerojatnije propasti, jer voćari nemaju kome prodati ovogodišnju proizvodnju. Stanje je dosta alarmantno, prodaja jabuka je velik problem, a nema ih tko ni brati. Na drugoj strani u Hrvatsku se uvoze velike količine jabuka sumnjive kvalitete, a ovo što je naše, slavonsko, kvalitetno, ne možemo plasirati. To naše proizvođače dovodi u vrlo nezavidan položaj“, kaže dipl. ing. agr. Ivica Prpić, pročelnik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Podružnica Slavonsko-požeške županije.  

Damir Vinković trenutačno ima nasad jabuka površine nešto malo više od pola hektara, a prije sedam godina imao je dva hektara. Zbog sve teže situacije svake godine krči onoliko koliko stigne. Već je, kaže, iskrčio oko hektar i pol jabuka u najboljem rodu. 

"U dvadeset godina, koliko se bavim proizvodnjom jabuka, ovo je po urodu kvalitetnih plodova jedna od najboljih godina. Nažalost, unatoč fantastičnom urodu, jabuka se ne može prodati. Naše hladnjače, za čiju je gradnju država davala 50 posto kapitalnih ulaganja, pretrpane su uvoznim prošlogodišnjim jabukama koje su nabavljene u bescijenje. Te jabuke već su  sredinom rujna napunile hrvatske hladnjače i to je glavni razlog zbog kojeg su naši voćnjaci su ostali neobrani. Krenite od Požege prema Alilovcima imate nekoliko većih voćnjaka u kojima berba nije ni počela, jabuke leže na zemlji ispod krošanja, vlasnici ne mogu platiti berače jer ne mogu prodat jabuke. Ovo je katastrofa koju nismo doživjeli dvadeset godina“, kaže Damir Vinković iz Požege. Za sebe kaže da je u radnom odnosu, ali kako će ovu situaciju preživjeti oni kojima je ta proizvodnja glavni izvor prihoda.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Đure Uremovića iz Zagrađa kod Pleternice bavi se voćarstvom od 2010. godine. Uz manje površine marelica, trešanja i šljiva imaju i nasad jabuka na površini od 4 hektara.

Nadamo se da ćemo preživjeti ovu godinu 

"Urod je ove godine bio fantastičan. Nažalost, stradao nam je jedan dio voćnjaka od olujnog nevremena koje nam je porušilo dio armature i stabala, pa smo pretrpjeli i veću štetu. Ove godine jabuke su svima rodile, pa je teško prodati urod. Iz pouzdanih izvora znamo da je uvezeno puno jabuka iz Italije, a vjerojatno i drugih država. Zbog nemogućnosti prodaje u našem voćnjaku ima puno neobranih jabuka, a na zemlji leži više od dvadeset tona“, rekao nam je Đurin otac Drago koji je u blizini sportske dvorane Tomislav Pirc, u kojoj se održavala izložba, imao prodajni štand s puno jabuka i sokova od njih. 

Na pitanje može li se ovaj problem prodaje domaćih jabuka riješiti Drago kaže da može, ali uz pomoć mjerodavnih u državi, spominjući primjer susjedne Austrije gdje, tvrdi, nema prodaje uvoznih jabuka dok se ne proda domaća proizvodnja. Smatra da je za slične poteze kasno i da će u Hrvatskoj, osobito Slavoniji ove godine propasti velike količine kvalitetnih jabuka.

"Mi ćemo nešto jabuka uskladištiti, jer imamo hladnjaču kapaciteta 80 tona, a nešto preraditi u sokove. U podizanje voćnjka, objekte, strojeve, opremu za održavanje voćnjaka i preradu i ambalažu uložili smo puno vlastitog novca, sada nam nema povratka, nadamo se da ćemo preživjeti ovu godinu“, kaže Drago Uremović očekujući za štandom rijetke kupce.

Slične probleme s prodajom jabuka ima i OPG Dijane Marinović iz sela Dervišaga koje se bavi ekološkim uzgojem jabuka na površini od 3 hektara. Uz uobičajene moderne sorte uzgajaju i stare: srčiku, šarulju, zlatnu parmenku, slavu svijeta…

"Ove godine jabuke su odlično urodile, plodovi su prekrasni, imamo ih puno. Nažalost, prodaja ide slabo. Imamo ekološke jabuke s certifikatom, prodajemo ih uglavnom na kućnom pragu po cijeni od 3 kune za kilogram. Imao još jedan hektar za berbu“, kaže Dijana, nositeljica gospodarstva. Da bi spasili jabuke od propadanja Marinovići će dio uroda preraditi u prirodne sokove i jabučni ocat.

Eko jabuka za tri kune po kilogramu

Na požeškoj izložbi jabuka bilo je pedesetak izlagača, među njima i onih koji su predstavili stare sorte iz ekološke proizvodnje. Posebno lijepe štandove imali su Mirko Veić iz Mihaljevaca, jedan od najpoznatijih naših zaljubljenika u stare sorte koji ih spašava, razmnožava i čuva, Radmila i Mladen Katić iz Požege i članice bivše novogradiške Udruge Živa zemlja: Mirjana Latinović, Blanka Sremac i Nevenka Kobela Milinčević.

Na tradicionalnom Danu jabuka u Požegi izlagali su i pčelari, te prerađivači voća, povrća, ljekovitog i začinskog bilja. Ravnatelj HPŠSS Zdravko Tušek zahvalio se svim izlagačima i pohvalio trud savjetnika te službe, Podružnice Požeško-slavonske županije koji su uspješno organizirali Dane jabuka u suradnji s Udrugom "Zlatna dolina” Požega, Veleučilištem u Požegi, Poljoprivredno-prehrambenom i Obrtničkom školom, a pod pokroviteljstvom Grada Požege, Požeško-slavonske županije i Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači ne znaju što će s urodom

Otvarajući Dane jabuka u Požegi Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, poručio je: "Ministarstvo poljoprivrede daje poseban naglasak na lokalne proizvode, a jedan od njih je i jabuka, kraljica voća, koja zauzima posebno mjesto. U posljednje dvije godine postavili smo ciljeve kako bi naši lokalni proizvodi došli što lakše do tržišta i kako bi u što većoj mjeri ostvarili siguran dohodak. Moramo svi zajedno raditi da položaj proizvođača bude što povoljniji u odnosu na otkupljivače, ali i na trgovačke lance. U okviru projekta Slavonija stvaramo uvjete u infrastrukturnom i logističkom smislu kako bi ovdje u Zlatnoj dolini, kao i u ostatku Slavonije, stvorili kapacitete i objedinili vaše proizvode te zajednički nastupili na tržištu".


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dani jabuke Požega Jabuka Neobrani voćnjaci Uvoz


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]