Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TUSUP
  • 23.08.2020. 09:00

TISUP: Niže cijene banana u odnosu na prošli mjesec

Veleprodajne cijene žutih banana iz Ekvadora i Kolumbije u srpnju su nešto niže u odnosu na lipanj, ali i isti mjesec prošle godine.

Foto: Jumpstory
  • 200
  • 29
  • 0

Tržišni cjenovni infomacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o veleprodajnoj cijeni žutih banana na reprezentativnom tržištu RH u srpnju.

Tako je veleprodajna cijena onih porijeklom iz Ekvadora u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle, bila niža za 5,82% . U usporedbi s cijenom u lipnju također je bila niža i to za 7,88%.

"Žute banane porijeklom iz Kolumbije u srpnju su ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine imale veleprodajnu cijenu nižu 5,57%, a u odnosu na prethodni mjesec (lipanj 2020.) cijena im je pak bila niža 0,73%“, navode iz TISUP-a.

Banane na tržištu zamijenilo sezonsko voće

Osim agruma, banane su jedne od rijetkih proizvoda čija se potražnja na tržištu povećala za vrijeme koronakrize. Međutim, sada, za vrijeme ljetnih mjeseci primjećuje se pad i to puno veći nego što su prodavači i izvoznici očekivali, a kao razlog navodi se veća potražnja za sezonskim voćem poput lubenica, breskvi, dinja i šljiva.

U Europi manja potražnja za bananama rezultira nešto nižim cijenama

Što se tiče zemljala Europske unije, jedino je u Nizozemskoj zabilježen porast prodaje, dok su u Njemačkoj i Italiji cijene kao i u Hrvatskoj nešto niže zbog manje potražnje.

Tijekom izolacije, banane su i u Francuskoj bile jedan od najprodavanijih proizvoda, no sada su zbog sezonskog voća doživjele blagi pad. Nažalost zbog suše u Guadeloupeu i Martiniqueu, gdje su inače i najveća polja ove voćarske kulture, proizvodnja, a i sam plasman neće biti baš zadovoljavajući.


Tagovi

TISUP Veleprodajna cijena Banane Tržište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]