Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 13.05.2023. 12:00

Test prstima - može li se spasiti kruška od krastavosti?

Posljednja šansa do koje se tretmanima može zaustaviti širenje patogena je ako se simptomi pojave na peteljci u vidu tamnijih pjega, ali ne prelaze na list i plod.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.412
  • 88
  • 0

Hladni i vlažni proljetni dani s puno oborina u travnju i prvoj polovini svibnja, uzrokovali su ove godine nikad raniju pojavu prvih simptoma krastavosti krušaka, Venturia pyrina.

Proizvođači koji su prskali voćke samo bakrenim preparatima prije cvatnje, i jednom poslije cvatnje, već sad imaju simptome ove bolesti.

Okrugle crne pjege

Općenito, ova godina je jedna od najtežih za proizvođače krušaka jer je broj tretmana duplo veći u odnosu na prošlu godinu. Dnevne temperature od 15 do 20 stupnjeva, u kombinaciji sa čestim dugotrajnim kišama dovele su do slabe oplodnje i opadanja već zametnutih plodova, kao i raniju pojavu bolesti i štetnika

Godina će biti vrlo teška za proizvođače krušaka

Ako se primijete simptomi krastavosti koji su u vidu okruglastih crnih pjega na plodovima i svijetlim pjegama na listovima koje kasnije prelaze u smeđu boju, već je kasno za reagiranje. Patogen je ušao u tkivo lista i ploda i nikakva daljnja prskanja ne mogu ga spriječiti u širenju, osim da se djelomično pjege koje će se kasnije pojaviti tijekom rasta ploda ne šire u tolikoj mjeri da izazovu pucanje plodova.

Paziti da ne prijeđe s peteljke na list i plod

Posljednja šansa do koje se tretmanima može zaustaviti širenje patogena je ako se simptomi pojave na peteljci u vidu tamnijih pjega, ali ne prelaze na list i plod. Na kraju, ako se prstima može obrisati pjega s površine lista i ploda, a pojavi se nakon prskanja, to znači da je infekcija zaustavljena.

Gdje su mravi tu je i brašnasta kruškina uš - kako ju suzbiti?

U svakom slučaju, godina će biti vrlo teška za proizvođače krušaka što se tiče zaštite od štetnika i bolesti jer je vrlo teško tretirati stabla zbog čestih oborina i nemogućnosti ulaska mehanizacije u nasade. Uz to, kvaliteta će biti upitna, a manji prinos sigurno će dovesti do nedostatka ove voćke na tržištu.

Međutim, to ništa ne mora značiti po pitanju cijene jer se u prošlosti pokazalo da manje domaćih krušaka na tržištu ne znači nužno i višu otkupnu cijenu od strane otkupljivača i nakupaca.


Tagovi

Venturia pyrina Pjege Infekcija Zaštita krušaka Oplodnja Krastavost kruške


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.