Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina u Zagori
  • 29.10.2020. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Šestanovac

"Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, ona najbolje ulje može donijeti"

Osamdesetpetogodišnji šestanovački maslinar Tonći Litrić na svojih dvadesetak maslina ove će godine ubrati rekordnih tisuću i petsto kilograma. Nekada je brao za vlastite potrebe, ove godine prvi put ide s prodajom svog ekstra djevičanskog ulja

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.053
  • 135
  • 1

U zadnjih nekoliko godina "zahvaljujući" klimatskim promjenama, Dalmatinska zagora predstavlja svojevrsnu Provansu, barem po pitanju maslinarstva. Nema škrape ni dočića gdje danas nećete vidjeti ovaj simbol mira, obilja i vječnosti. Neobično važna i gotovo besmrtna pustila je svoje korijenje diljem ovog, kako kažu, područja na granici opstanka što svakako ide u prilog i kvaliteti te glavne uljarice u svakom dalmatinskom kućanstvu.

Unatrag par desetljeća na određenim nadmorskim visinama onim od petsto i više metara, mogućnost uzgoja maslina, bila je nemoguća ili bolje reći neisplativa s obzirom na niske temperature tijekom zimskih mjeseci. Stoga ni struka ne voli baš pričati o maslinama u Dalmatinskoj Zagori jer, vele, smrznut će se prije ili poslije. Unatoč obeshrabrujućim prognozama, maslinarstvo je u ondje postalo pravi trend.

Oblica i Levantinka 

Primjer dobrog gospodarenja i još boljeg prinosa vidljiv je i u nasadu osamdesetpetogodišnjeg šestanovačkog maslinara Tonća Litrića. Prema procjenama, na dvadesetak stabala Oblice ove godine će ubrati preko tonu i pol maslina, što ne pamti od kada ih ima, a od tada je prošlo dva desetljeća.

Maslinarstvo na 500 metara nadmorske visine? Može uspjeti, potvrđuje Tonći Litrić 

"Bilo je godina, kao ona pretprošla kada sam imao možda stotinjak kilograma manje, ali ova se baš opoštenila. Ne znam koji su razlozi, govore klimatski, ja ipak vjerujem da bez rada i truda, nema ni rezultata. U svom masliniku imam četrdeset stabala isključivo Oblice i Levantinke. Od toga je njih dvadesetak na rodu.

Oblica je maslina sklona našem podneblju koja u pravilu ne rađa svake godine, dok taj nedostatak nadomješta Levantinka. Stoga u zadnje vrijeme nije bilo godine da smo ostali bez ulja. Nekada samo za svoje potrebe, kao što je to bilo prošle godine, dok ćemo ove možda nešto i prodati", kaže nam. 

Brendirati ga kao ulje iznimne kvalitete 

Mnogi ga pitaju iz kojeg razloga danas ovo naše inače škrto podneblje obiluje maslinicima, a unatrag tridesetak i više godina, njen je opstanak u kamenjaru bio upitan. "I danas je upitan", tvrdi i potkrijepljuje da se radi o graničnom području, samim tim surovijem i oštrijem kada su vremenske prilike u pitanju.

"Preživjet ili propast i to je cijela mudrolija. Ono što ostane, bez sumnje se može okvalificirati kao ulje iznimne kvalitete i kao takvo može se brendirati kao što to rade naši susjedi Talijani", predložio je Litrić i prigodnom izrekom potvrdio svoje tvrdnje: Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, ona najbolje ulje može donijeti.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tonći Litrić Maslina Uzgoj masline Dalmatinska zagora


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]