Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 01.11.2021. 13:30

Svrdlaš opasniji od maslinove muhe: Jedna generacija čak i u tri godine

Nakon što ličinka izgrize sjemenku (košticu), spušta se na tlo, kukulji i razvija u odrasli oblik te u tlu i prezimljava, a izlazi idućeg proljeća (travanj, svibanj), pojašnjava dr.sc. Josip Ražov.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 340
  • 23
  • 0

Maslinov svrdlaš postaje možda i najvažniji štetnik, ponekad i ponegdje i važniji od maslinove muhe ili maslinovog moljca.

"Jer, kako je rekao jedan maslinar, maslinova muha smanji urod ili smanji kvalitetu ukupnog uroda, ali maslinov svrdlaš potpuno uništiti urod", upozorava dr. sc. Josip Ražov za Maslinar

Jedna generacije u čak tri godine

Maslinov svrdlaš (Rhynchytes cribripennis) kukac je iz reda kornjaša i porodice pipa, i to dugorilaša. Kako i sam naziv kaže, ovi kukci imaju produženu glavu u obliku rila kojim buše plod i to ne u svrhu ishrane, već polaganja jaja u plod. Ako je jaje položeno prije okoštavanja, tada ličinka izjeda košticu i plod pocrni i opada. S druge strane, ako je ubušivanje nakon okoštavanja, tada ličinka ne stigne izgristi košticu i plod ostaje na stablu, ali je izbušen i deformiran. Takav plod daje ulja, ali nešto manje.  

Nakon što ličinka izgrize sjemenku (košticu), spušta se na tlo, kukulji i razvija u odrasli oblik te u tlu i prezimljava, a izlazi idućeg proljeća (travanj, svibanj). Može se dogoditi da nakon spuštanja ostaje u tlu u obliku razvijene ličinke i kukulji se tek iduće jeseni naredne godine, pa čak i nakon dvije godine. 

"Dakle, maslinov svrdlaš ima jednu generaciju godišnje, vrlo moguće i jednu generaciju u dvije godine pa čak i jednu generaciju u tri godine", ističe stručnjak. 

Ovaj problem istraživali su još grčki autori 1994. i 1995. godine kada su se isti problemi događali u njihovim maslinicima. Tada su dokazali da svrdlaš razvija jednu generaciju kroz dvije pa i tri godine u tamošnjim uvjetima. Ovo je iz razloga prilagodbe štetnika alternativnoj rodnosti masline koja je često upravo svake druge ili treće godine, te klimatskim parametrima. Ako su klimatske prilike nepovoljnije, tada kukac produži i ciklus razvoja.

Napada sitne plodove

Iz opisa napada ploda da se zaključiti zašto moguće svrdlaš preferira sorte sitnijeg ploda. Zato što je na sitnijim sortama manji put od površine ploda do koštice, što je bitno na početku napada prilikom uboda, ali i na kraju prilikom izlaska kukuljice iz ploda. Naravno, u nedostatku sorti sitnijeg ploda, bit će napadnute i krupnije sorte.

Već iz opisa životnog ciklusa gdje smo rekli da maslinov svrdlaš od jeseni do proljeća prezimljuje u tlu, često upravo u masliniku, da se zaključiti da je obrada tla i jedna izvrsna mjera suzbijanja. O ovome smo više puta i pisali i napominjali isto, to više što u tlu prezimljava i dio maslinove muhe pa time suzbijamo i ovog štetnika. 

Stara poslovica kaže da voćnjak u zimu traži dublju brazdu, pa bi rješenje moglo biti srednje duboko oranje (razoravanje) u jesen/zimu odnosno nakon berbe, a kultivacija i eventualno frezanje u proljeće, i to obvezatno u travnju, svibnju, te možda i u lipnju. Nije dobro pretjerano frezati, kultiviranje bi bilo bolja mjera jer puno manje narušava strukturu tla.

Prskanje: kombinacija kontaktnog i sistemičnog sredstva

Što se tiče prskanja, izgleda da je važnije pogoditi trenutak kada prskati, nego čime.

Ovo naravno ne znači da smijemo prskati bilo čime, ali je bilo puno prijepora djeluju li bolje kontaktni insekticidi iz grupe piretroida ili sistemici. Tu su još i sistemična sredstva iz grupe neonikotinoida od kojih neki i djeluju pa i imaju registraciju na neke vrste pipa na ostalim kulturama.

Jedno od rješenja je kombinacija kontaktnog (piretroida) i sistemičnog sredstva (neonikotinoidi jer dimetoat često nije poželjan za miješanje zbog moguće fitotoksičnosti ili slabije djelotvornosti), što su neki maslinari također proveli s dosta uspjeha.

Sredstva koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji, a mogla bi iskazati djelovanje protiv maslinovog svrdlaša su ona na bazi dalmatinskog buhača i sredstva na bazi drva, no svakako ih treba bolje istražiti i provesti eksperimente. U slučaju uspjeha, ovo bi moglo biti izvrsno rješenje ne samo za ekološku proizvodnju.

Maslinari oprez: Svrdlaš svrdla, moljac se ubušuje!

U svakom slučaju dva prskanja protiv maslinovog moljca (sam početak cvatnje i plod veličine dva do četiri mm) treba provoditi i dalje, uz dodatak još barem jednog ili dva isključivo protiv maslinovog svrdlaša. Ovo treće i četvrto prskanje trebalo bi biti negdje u trećoj dekadi lipnja i početkom do polovice srpnja. 

Otresanje na plahtu

Naravno da se svrdlaš neće svake godine javiti u isto vrijeme te ga treba pratiti. U pravilu ovo mogu provoditi stručne službe metodom otresanja grana na bijelu plahtu ili u lijevak.

Maslinari i sami mogu dati truda i izvršiti koje otresanje grana u proljeće, ali i pratiti i stanje plodova kako bi odmah utvrdili eventualne ubode i odmah i reagirali.


Tagovi

Maslinar Štetnici Maslinov svrdlaš Ličinka Prskanje Josip Ražov


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner