Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz suve šljive
  • 25.09.2017. 10:00

Sveža šljiva skuplja od sušene

Najveći izvoznici suve šljive u našoj zemlji ponudiće manje količine, zbog skupe sirovine.

Foto: Biljana Nenković
  • 661
  • 79
  • 0

Cena sveže šljive, koja je ove godine bila skuplja, uticala je na to da najveći izvoznici suve šljive ponude manje količine nego inače. Primer je porodica Janković iz okoline Osečine, koja je šljive ranije sušila i po mesec dana.

"Do sada je bilo bolje sušiti, jer je cena sirovine bila niža. Ove godine ne znamo kako ćemo se uklopiti. Osušili smo za svoje potrebe i nešto malo ćemo predati", kaže za RTS Marko Janković iz sela Gornje Crniljevo.

Cena se formira u novembru

Ovde ima 40 sušara, a meštani kažu da ni 10% domaćina nije sušilo šljivu, jer nema računicu. Cena se formira tek polovinom novembra, kada se krene na tržište.

Dobrivoje Jovanović je najveći izvoznik u ovom kraju, a i on će ponuditi 40% manje količine. Oslanja se na to što je u većini zemalja rod šljive umanjen:

"Očekujemo da proradi rusko tržište, kao i standardno evropsko, a radimo i sa Egiptom i Alžirom. Trebalo bi da bude solidan posao, zbog ranijih zaliha I kretanja na tržištu".

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Suva šljiva Šljiva Dobrivoje Jovanović Marko Janković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao