Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mate Dušević
  • 14.11.2020. 10:30
  • Zadarska, Ljubač

Sve im ide od ruke: Dok beru masline OPG-u Dušević stiže zlato za liker i vina!

Rekordnih 20 hektolitara ulja od ovogodišnje berbe prodat će bez problema zahvaljujući i novoizgrađenoj kušaonici. Što su još Duševići postigli koristeći bespovratnih 65.000 eura iz programa ruralnog razvoja?

Foto: arhiva obitelji Dušević
  • 2.131
  • 617
  • 1

Blago njima, sve im ide od ruke, komentiraju mještani Ljupča, najnoviji uspjeh oca Mladena i sina Mate Duševića. Na 350 stabala ubrat će 20 tona maslina i dobiti 2.000 litara kvalitetnog ulja. “Upravo privodimo berbu kraju”, kaže Mladen. “Ovo je rekordna godina. Urod nikad bolji, plodovi zdravi, a ulje samo takvo”, dodaje Mate, koji je i vlasnik OPG-a Dušević.

Tajna zlatnog Višnjevca

Dodatni razlog za zadovoljstvo stiže iz Splita s ovogodišnje “virtualne” Sabatine gdje su za svoj liker Višnjevac i vina osvojili 4 medalje. Tri zlatne i jednu srebrnu.

“Svi znaju da smo maslinari i uljari pa je ovo za mnoge iznenađenje", govori Mladen ne krijući zadovoljstvo uspjehom na upravo održanoj 30. po redu Sabatini. U kategoriji jakih alkoholnih pića njihov liker osvojio je zlatnu medalju i od 43 proizvoda, koliko ih se natjecalo, plasirao se među prvih 10.

“Ovo nam nije prva nagrada. Za naše likere osvajali smo medalje i na Intradi u sklopu manifestacije Maslina u Splitu”, kaže Mladen Dušević. Višnjevac proizvodi od ploda domaće višnje maraške  iz Škabnje, a uz njega još četiri likera - smokovaču od suhih smokava, liker od masline i orahovac od plodova iz vlatitog nasada, te od rogača za kojega “sirovinu” nabavlja s otoka Iža. Osnova je domaća loza iz vlastitog vinograda.

Vlastita ulja, vina i likeri u novoj kušaonici

Na ovogodišnjoj Sabatini OPG Dušević, inače poznat po vrhunskim uljima, osvojio je odličja i za svoja vina. Zlatne medalje za otvoreno bijelo (kupaža Debit, Maraština Ugni Blanc) i crno (Merlot, Syrah i plavina) te srebrnu medalju za Rose, svoj prvijenac u toj kategoriji vina. “U našoj kušaonici, kad prođe korona, nudit ćemo vrhunska ulja, vina, rakije i likere sa odgovarajućim menijima od domaćih delicija”, kaže Mate

Sabatina 2020: Braća Zure šampioni u čak tri kategorije!

Novu kušaonicu izgradili su sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Na natječaju za tip operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, OPG je dobio potporu za izgradnju kušaonice u iznosu od 50.000 eura ili 372.260 kuna bespovratno. Na natječaju LAG-a Bura Ulaganje u fizičku imovinu za biljnu proizvodnju dobili su bespovratni iznos od 15.000 eura, odnosno 111.678,00 kuna.

Osim nagrađenog Višnjevca na Sabatini, imaju i drugih vrsta likera 

“Polovicu iznosa smo već dobili. U realizaciju projekata ulažemo i vlastita sredstva koja će nam, kad sve bude gotovo, biti refundirana”, pojašnjava Mladen. On je prije 30-ak godina i započeo ovu uspješnu obiteljsku priču. 

Oblica s dodatkom cvijeta morske soli

Kako je maslinarstvo obiteljska tradicija, Mladen je konzultirajući struku podizao nove nasade koji se danas prostiru na pet lokacija. Ljubač, turističko mjesto sa bajkovitom lagunom, bogomdan je i za povrćarstvo, voćarstvo i pogotovo za masline. Zemlja je plodna, a od bure i posolice štiti ih brdo Ljubljana koje domaći zovu Vrtolom. Podneblju primjeren je i izbor sorti. Prevladavaju Oblica, Drobnica, Levantinka, Leccino i Coratina od kojih proizvode monosortna ulja, a od kombinacije svih spomenutih sorti po vlastitoj recepturi i blend pod nazivom Selekcija.

Prof. Mirjana Herak Ćustić pripremila koktel spasa za Oblice Mladena Duševića

“To je ulje prihvatljivo za sva jela koja se spravljaju u kućanstvima. Dok je, primjerice, Coratina izrazito gorka i pikantna i nikad je ne bih preporučio uz ribu, ali je gotovo idealan začin za slanutak, bob, leću i uopće za leguminoze”, pojašnjava Mate.

Proizvode ulje Oblice i s dodatkom cvijeta morke soli, što je, kažu, prava atrakciju. Na natjecanje u Sloveniju, u Ankaran na međunarodnu manifestaciju 'Zlata oljčna vejica' (Zlatna maslinova grana), poslali su čistu Oblicu i - pobijedili. Na domaćim i međunarodnim natjecanjima dosad su osvojili ukupno više od 100 zlatnih medalja, više puta se plasirali u Top 5 i Top 10 najboljih, a prije 5 godina u Italiji na manifestaciji 'Ulja dvaju mora' OPG Mate Dušević je u jakoj konkurenciji osvojio visoko treće mjesto.

U maslinicima OPG-a Dušević: Kiša i bura zaustavile berbu ranih sorti maslina!

“Volimo se uspoređivati s drugima, a na manifestacijama maslinara i uljara razmjenjuju se iskustva i uči. Jer, tko ne prati struku ne može naprid”, suglasni su naši sugovornici.

Struka, znanost, vjera u Boga i obiteljska sloga

Duševići konzultiraju i znanost pa tako na Agronomski fakultet u Zagrebu daju analizirati list svojih maslina da bi znali što im u tlu nedostaje i kako ih prihranjivati o čemu je Agroklub pisao.

Struka, znanost, vjera u Boga i obiteljska sloga, ističu, jamstvo su uspjeha, a koliko su složni vidjeli smo i u berbi. Zdušno radi cijela Matina obitelj i rodbina, otac Mladen, majka Mirjana, sin Donat, sestra, zet, stric, strina kao i brojni prijatelji među kojima i stomatologinja Mira Selestrin sa suprugom… Matina supruga Snježana je kući, osim što se brine za mlađeg sina Krševana, priprema ručak za sve berače.

Mladen Dušević, pokretač vrijednog OPG-a 

“Maslinari su se osuvremenili, educirali i postižu odlične rezultate, a ono što se godinama nikako ne mijenja, to je užitak branja, svojevrsno poštovanje prema maslini i prenošenje ljubavi za maslinike na mlađe generacije zbog čega sam neizmjerno zahvalan svom ocu Mladenu”, naglašava mladi i uspješni maslinar Mate.

Kako prodati 2.000 litara ekstra djevičanskog ulja

Na pitanje hoće li uspjeti prodati sve ulje, 2.000 litara ekstra djevičanskog ulja od ovogodišnje rekordne berbe odgovaraju: “Samo neka prođe “lockdown” prodali bi i više nego što imamo”, dodaje Mate. Njihova ulja su već poznata, a u svojoj novoj kušaonici organizirat će i degustacije ili, kako kažu, male škole kušanja. Dođu kušati pa uz ulje kupe i vina, rakije i likera, kažu otac i sin koji dokazuju da se, unatoč svim nepovoljnim okolnostima, može na svom imanju živjeti od svoga rada.

"A živjeti danas od svoga rada najveći je uspjeh i priznanje", poručuju.  


Fotoprilog


Tagovi

OPG Mladen Dušević Vina i likeri Sabatina 20 hektolitara ulja Kušaonica Program ruralnog razvoja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."