Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava vaš
  • 30.01.2020. 08:00

Suzbijte krvavu vaš bez hemijskih sredstava već uz pomoć belog luka

Krvava vaš napada samo jabuku, a prepoznaje se po beloj prevlaci koja podseća na vatu. Može da se suzbije i nehemijskim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.531
  • 190
  • 0

Zbog toplijih zima i ranijeg kretanja vegetacije, zaštitu voćnjaka od bolesti i štetočina trebalo bi pomeriti za 15 do 30 dana u odnosu na tretmane pre klimatskih promena. Kada je reč o štetočinama na jabuci, već u drugoj polovini februara potrebno je izvršiti zaštitu i od krvave vaši (lat. Eriosoma lanigerum) štetočine koja može da uzrokuje veliku štetu u zasadima.

Simptomi napada

Vrlo ih je lako prepoznati. Blizu korena, odnosno, spojnog mesta pojavljuje se bele vlaknaste tvorevine koje liče na vatu. Pojavljuju se i na granama i oko peteljki listova, na mladarima i predstavljaju barijeru u primeni insekticida. 

Hemijske mere

Zaštita insketicidima nije laka. Najviše se koristi aktivna materija hlorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je problem što uništava i korisne insekte, odnosno, predatore krvave vaši. Pred kretanje vegetacije koristi se i bakar. Štetočina podnosi niske temperature, čak do -26 stepeni. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, usled oštećenja kore od trimera, u ranama često dolazi do naseljavanja štetočine, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Krvava vaš je slična biljnim vašima po broju generacija, od 10 do 16 godišnje. U proleće dolazi do napada mladih jedinki koje sisaju sokove iz mladara, pa može doći do sušenja stabala. U leto ženke stvaraju kolonije mladih larvi koje sisanjem sokova mogu da uzrokuju pucanje kore grana, debla i oko spojnog mesta kalema i podloge. Na istim mestima štetočina i prezimljava.

Ostale mere borbe

Koristite slabo bujne podloge M9 i M27, a MM 106 izbegavajte ako želite da lakše kontrolišete štetočinu. Najvažnije je da se radi i letnja rezidba kako bi se efikasnije primenila sredstva za prskanje.

Letnja rezidba krušaka - osnova za dobar rod u narednoj godini

Trebalo bi izbegavati i preteranu upotrebu azotnih đubriva.

Biološka zaštita

S obzirom da krvava vaš ne podnosi sumpor osim tekućeg sumpora možete da upotrebite i beli luk. Kilogram čenova belog luka koji su presečeni na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave vaši. Tri litre ovakve vode dovoljni su za prskalicu od 10 litara. 

Prvo tretiranje obavite u drugoj polovini februara i ponovite još jednom do kretanja vegetacije i još jednom odmah posle cvetanja jabuka. Belim lukom možete da se rešite i eriofidnih grinja što znači da ne morate da kupujete skupe akaricide. 


Tagovi

Krvava vaš Simptomi Mere suzbijanja Biološka zaštita Sumpor Preparat od belog luka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.