Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava uš
  • 30.01.2020. 18:00

Suzbijte jabučnu krvavu uš bez kemijskih sredstava, a uz pomoć češnjaka

Krvava uš napada samo jabuku, a prepoznaje se po bijeloj prevlaci koja podsjeća na vatu. Može se suzbiti i nekemijskim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.514
  • 80
  • 0

Zbog toplijih zima i ranijeg kretanja vegetacije, zaštitu voćnjaka od bolesti i štetnika trebalo bi pomaknuti za 15 do 30 dana u odnosu na tretmane prije klimatskih promjena. Kada je riječ o štetnicima jabuke, već u drugoj polovici veljače potrebno je obaviti zaštitu i od krvave uši (lat. Eriosoma lanigerum) štetnika koji može uzrokovati veliku štetu u nasadima.

Simptomi napada

Vrlo ih je lako prepoznati. Blizu korijena, odnosno, spojnog mjesta pojavljuju se bijele vlaknaste tvorevine koje izgledaju kao vata. Pojavljuju se i na granama i oko peteljki listova, na izdancima  i predstavljaju barijeru primjeni insekticida. 

Kemijske mjere

Zaštita insekticidima nije laka. Najviše se koristi aktivna tvar klorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je problem što uništava i korisne kukce, odnosno, predatore krvave uši. Pred kretanje vegetacije koristi se i bakar. Štetnik podnosi niske temperature, čak do -26 stupnjeva. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, uslijed oštećenja kore, u ranama često dolazi do naseljavanja štetnika, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Krvava uš je slična lisnim ušima po broju generacija, od 10 do 16 godišnje. U proljeće dolazi do napada mladih jedinki koje sišu sokove iz izdanaka pa može doći do sušenja stabala. U ljeto ženke stvaraju kolonije mladih ličinki koje sisanjem sokova mogu uzrokovati pucanje kore grana, debla i oko spojnog mjesta cijepa i podloge. Na istim mjestima štetnik i prezimljava.

Ostale mjere borbe

Koristite slabo bujne podloge M9 i M27, a MM 106 izbjegavajte ako želite lakše kontrolirati štetnika. Najvažnije je da se radi i ljetna rezidba kako bi se efikasnije primijenila zaštittna sredstva.

Ljetna rezidba krušaka – osnova za dobar urod u narednoj godini

Trebalo bi izbjegavati i pretjeranu upotrebu dušičnih gnojiva.

Biološka zaštita

S obzirom da krvava uš ne podnosi sumpor osim tekućeg sumpora možete upotrijebiti i češnjak. Kilogram češnjeva češnjaka koji su prerezani na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave uši. Tri litre ovakve vode dovoljne su za prskalicu od 10 litara. 

Prvo tretiranje obavite u drugoj polovici veljače i ponovite još jednom do kretanja vegetacije i još jednom odmah poslije cvjetanja jabuka. Češnjakom se možete riješiti i eriofidnih grinja što znači da ne morate kupovati skupe akaricide. 


Tagovi

Jabučna krvava uš Simptomi Mjere suzbijanja Biološka zaštita Sumpor Pripravak od češnjaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]