Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 27.01.2017. 16:30

Suzbijanje malininog pupara na prirodan način

Malinin pupar se javlja svake godine, oštećuje pupoljke i mlade cvjetove maline, smanjuje prinos maline.

Foto: insecttrapsandlures.blogspot.hr
  • 4.525
  • 389
  • 0

Malinin pupar (Byturus tomentosus) oštećuje pupoljke, cvjetove i plodove maline. Ima jednu generaciju godišnje, a njegovom razvoju pogoduje toplo i suho vrijeme. Tijekom intenzivnog napada može uništiti cjelokupan urod.

Ovo je kukac malih dimenzija. Dužina tijela odraslog kukca je oko 4mm. Ženke su malo krupnije od mužjaka. Tijelo je tamne boje, prekriveno dlačicama. Po izlasku iz jaja larve su bijele, ali brzo poprimaju smeđu boju. Dužina larvi je od 6 do 8mm. Larva se hrani na plodovima koji ostaju sitni i suše se. Odrasli kukci se hrane na cvjetovima.

Čini ogromne štete na malini

Odrastao kukac prezimljava tako da se ukopa u tlo u neposrednoj blizini maline. Ukopava se do dubine od 5 do 20cm. Kukci koji prezime se aktiviraju tijekom travnja kada se ustali temperatura zraka od 12 do 15ºC. Odrasle jedinke odmah počinju sa ishranom na cvjetovima višnje, trešnje, gloga i jabuke, a nakon toga prelazi na ishranu pupoljcima i cvjetovima biljaka iz roda ruža. Najveća ativnost pupara se podudara sa intenzivnim cvjetanjem maline i zbog toga su štete na malini velike.

Dostizanjem spolne zrelosti kukci se pare i ženske jedinke polažu jaja u pupoljcima na kojima izgrizaju rupicu ili na tek otvorenim cvjetovima. Ukoliko su jaja položena u pupoljak, cvijet koji se razvije iz napadnutog pupoljka se osuši i otpadne. Ženka može položiti od 40 do 80 jaja. Ženke nastoje položiti jedno jaje u jedan pupoljak ili cvijet kako larve ne bi imale konkurencije. Nakon 10 dana pojavljuju se larve iz jaja. Kada se izlegnu, larve se hrane krunicom cvijeta ili plodom maline.

Napadnuti plodovi maline zaostaju u rastu, deformiraju se, zaprljani su izmetom, suše se i otpadaju. Kada larve dostignu odgovarajuću veličinu padaju na tlo, učahure se tijekom tri tjedna i nakon toga se pojavljuje odrastao kukac.

Suzbijanje štetnika

Već od pojave prezimjelih imaga treba vršiti kontrolu na prisutnost malininog pupara i pratiti pojavu pomoću feromonskih klopki. Na svakih 5m dužine reda postavlja se klopka. Na ovaj način se može utjecati i na smanjenje populacije malininog pupara u malinjaku. Malinin pupar se može suzbijati na mehanički način, provođenjem agrotehničkim mjera i tretiranjem različitim pripravcima. Nasade maline ne podizati u blizini nasada višnje, trešnje, jabuke ili šuma sa glogom. Izbjegavati sadnju ruža u blizini malinjaka. Imago lako prelijeće 120m.

U malinjacima saditi crveni luk i češnjak koji će odbiti štetne kukce i privući korisne. Tijekom perioda cvijetanja odrasli kukci se mogu istresati u posude ili na platno tijekom jutra. Sakupljene kukce uništiti. Imaga su manje aktivna na nižim temperaturama. U zimskom periodu tlo se može obrađivati (kopati) i na taj način ćemo uništiti kukce koje izbacimo na površinu tla.

Malinin pupar se može suzbijati pripravkom od buhača ili pripravkom koji je kombinacija nevena i pelina. Kombinirani pripravak od nevena i pelina se priprema odvojeno. Uzima se po 200g suhe biljne tvari i potapa u 10l vode. Neven u vodi ostaje dva dana, a u odvojenoj posudi pelin se potapa na 2h. Prije upotrebe otopina nevena i pelina se pomiješaju i procijede. Pripravak se priprema svjež i ne ostavlja za kasnije.

Tijekom berbe oštećene plodove brati u zasebnu posudu.

Foto: insecttrapsandlures.blogspot.hr


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Malinin pupar Štetnik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]