Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava vaš
  • 05.01.2021. 14:00

Suzbijanje krvave vaši počinje zimskim tretiranjem jabuke

Na mestima gde sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i stvaraju se rak rane. Može doći do odumiranja napadnutog dela, što je naročito opasno kod mladih sadnica kada se čitave voćke mogu osušiti, upozorava stručnjak za zaštitu bilja PSSS Jagodina Marko Manojlović.

Foto: WikimediaCommons/I.Sáček, senior
  • 694
  • 209
  • 0

Kolonije krvave vaši se veoma lako zapažaju, jer vaši luče belu vlaknastu tvorevinu koja podseća na vatu. Ispod bele vlaknaste tvorevine nalaze se vaši koje su sivo-crne boje. Vaš je dobila ime po tome što kada se zgnječi primećuje se crvena boja. Štetočina razvija veliki broj generacija godišnje, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivrendo stručne službe Jagodina Marko Manojlović.

Na mestima gde sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i stvaraju se rak rane. Može doći do odumiranja napadnutog dela, što je naročito opasno kod mladih sadnica kada se čitave voćke mogu osušiti. Napadnuti plodovi su neugledni, prekriveni pepeljastom prevlakom.

Kako zaštiti voćke?

Kako smo ranije pisali, krvava vaš dobro podnosi veoma niske zimske temperature. Može da izdrži hladnoću do čak -27°C. Počinje da se razmnožava u rano proleće.

Mere kontrole zaštite mogu bilti sledeće: odgovarajuća rezidba (da krošnja bude prozračna zbog kvalitetne primene insekticida), zatim hemijske mere zaštite (prag štetnosti pet do osam odsto napadnutih biljaka, u mlađim voćnjacima ovaj prag je niži).

Kako suzbijati krvavu vaš?

Tokom vegetacije, pre hemijskog suzbijanja, obavezno treba obaviti vizuelni pregled zasada i laboratorijski pregled uzoraka mladara jabuke da bi sagledali nivo parazitiranih ženki krvave vaši.

Suzbijanje krvave vaši počinje zimskim tretiranjem, ističe jagodniski stručnjak. Tokom vegetacije, po pojavi prvih migratornih formi, može se primeniti registrovani insekticid na bazi spirotetramata u koncentraciji 0,15 odsto. Ovaj insekt je veoma štetan po proizvođače jabuka, jer su sadnice i plodovi koji su oštećeni napadima ove štetočine praktično neupotrebljivi i ne mogu se prodavati, pošto su van klase.

Sorte koje su najosetljivije na njih su ajdared, jonagold i zlatni delišes. Povremeno se može naći i na stablima kruške i gloga.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krvava vaš na jabuci Mere zaštite Marko Manojlović Hemijska zaštita


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...