Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava uš
  • 07.01.2021. 09:00

Suzbijanje krvave uši počinje zimskim tretiranjem jabuke

Na mjestima gdje sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i stvaraju se rak rane. Može doći do odumiranja napadnutog dijela, što je posebice opasno kod mladih sadnica.

Foto: WikimediaCommons/I.Sáček, senior
  • 518
  • 31
  • 0

Kolonije krvave uši se vrlo lako opažaju, jer luče bijelu vlaknastu tvorevinu koja podsjeća na vatu. Ispod te tvorevine nalaze se uši koje su sivo-crne boje. Dobila je ime po tome što se, kada se zgnječi, primjećuje crvena boja. Štetnik razvija veliki broj generacija godišnje, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja Marko Manojlović.

Na mjestima gde sišu sokove stvaraju se izrasline, kora puca i stvaraju se rak rane. Može doći do odumiranja napadnutog dijela, što je posebice opasno kod mladih sadnica kada se čitave voćke mogu osušiti. Napadnuti plodovi su neugledni, prekriveni pepeljastom prevlakom.

Kako zaštititi voćke?

Kako smo ranije pisali, krvava uš dobro podnosi niske zimske temperature. Može izdržati hladnoću do čak -27°C. Počinje se razmnožavati u rano proljeće.

Mjere zaštite mogu biti sljedeće: odgovarajuća rezidba (da krošnja bude prozračna zbog kvalitetne primjene insekticida) i zatim kemijske mjere (prag štetnosti pet do osam posto napadnutih biljaka, u mlađim voćnjacima ovaj prag je niži).

Suzbijte jabučnu krvavu uš bez kemijskih sredstava, a uz pomoć češnjaka

Tijekom vegetacije, prije kemijskog suzbijanja, obavezno treba obaviti vizualni pregled nasada i laboratorijski pregled uzoraka ljetorasta jabuke da bi sagledali razinu parazitiranih ženki krvave uši.

Suzbijanje počinje zimskim tretiranjem, ističe ovaj stručnjak. Tijekom vegetacije, po pojavi prvih migratornih formi, može se primijeniti registrirani insekticid na bazi spirotetramata u koncentraciji 0,15 posto. Ovaj insekt je vrlo štetan za proizvođače jabuka, jer su sadnice i plodovi koji su oštećeni napadima praktično neupotrebljivi i ne mogu se prodavati jer su van klase.

Sorte koje su najosjetljivije na njih su idared, jonagold i zlatni delišes. Povremeno se može naći i na stablima kruške i gloga.


Tagovi

Krvava uš na jabuci Mjere zaštite Kemijska zaštita Štetnik


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...