Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 02.07.2013.

Suzbijanje grinja na voću i povrću

Vrijeme pogoduje razvoju pauka na voćkama, povrću, cvijeću i ukrasnom grmlju

Foto: RGBStock
  • 3.396
  • 132
  • 0

Grinje ili pauci su jedni od najopasnijih štetnika na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom bilju. Veoma su sitni (0,3-1,0 mm ), neprimjetni na listu, a štete se pojave čim nastupe velike vrućine i suho vrijeme koje im pogoduje za razvoj. Imaju puno generacija i u svega mjesec dana mogu se toliko namnožiti da dovedu do sušenja i opadnja listova. Za nas su najznačajnije dvije vrste...

Pauk se najlakše pronađe na najstarijim listovima sa donje strane (potrebna lupa)

Crveni voćni pauk - Panonychus ulmi

Ovaj štetnik napada brojne voćne vrste (jabuka, kruška, breskva, jagoda i dr.). Razvoju ovog štetnika pogoduje toplo i suho vrijeme. Crveni voćni pauk u našim uvjetima ima šest do osam generacija na godinu.

Crveni voćni pauk se pretežito nalazi na naličju lišća. Na napadnutom lišću prvo se pojavljuju bijele ili žućkaste točkice koje se spajaju, a na kraju oštećeno lišće mijenja boju u smeđu ili bakrenu i suši se. Ličinke pauka su karakteristične narančaste do crvene boje, duge 0,3-0,4 mm.

Pauk na najstarijim listovima s donje strane

Kako suzbiti pauka na voćkama

Štetnik se suzbija samo ako pređe kritični prag štetnosti (2-3 pauka na 30 do 40% listova). Najbolje rješenje za suzbijanje crvenog voćnog pauka je Vertimec koji se koristi u kombinaciji sa okvašivačima Etalfix pro. Prskanje treba obaviti u ranim jutarnjim ili večernjim satima sa povećanim utroškom vode.

Koprivina grinja (pauk) - Tetranychus urticae

Štete od pauka potražite na najstarijim listovima na kojima se vide oštećenja u obliku bijelih točkica

Koprivina grinja najznačajnije štete čini na povrću rajčici, patlidžanu, krastavcu, dinjama, lubenicama, grahu i grašku. Često se susreće na cvijeću i ukrasnom grmlju. Ova grinja je mala, duga svega 1 mm (ne vidi se dobro bez lupe). Boja tijela varira od žućkaste do crvenkaste sa dvije tamne mrlje na leđima. Prve štete vide se na gornjoj strani najstarijeg lišća u obliku točkica bjelkasto-srebrnkaste boje. Kako se napad pojačava točkice se spajaju, a list postaje mramoran i na kraju se osuši. Sa lišća pauk prelazi na plodove koje također oštećuje.

Zaštita povrća od pauka

U zaštitu se kreće kad se primijete prve točkice na gornjoj strani lista i pauci na naličju. Za suzbijanje koprivine grinje najbolji izbor je Vertimec 018 EC uz dodatak okvašivača Etalfix pro. Vertimec je veoma učikovit na pauka, ali ima odlično djelovanje na minere, tripsa i neke moljce. Karenca u većini povrtnih kultura je svega 3 - 7 dana. Sve ove osobine Vertimecu daju veliku prednost u odnosu na druge pripravke koji se koriste za pauka.

Najbolja kombinacija za suzbijanje pauka i tripsa:

6,0 - 8,0 ml u 10 l
(0,6 - 1,25 l/ha)
2,0 - 5,0 ml u 10 l
(0,10 - 0,25 l/ha)
Dozvoljeno u jabuci, krušci, breskvi, jagodi, malini, vinovoj lozi, rajčici, patlidžanu, paprici, krastavcu, dinjama, lubenicama, poriluku i celeru

Syngenta Agro

Foto: RGBStock


Tagovi

Grinje Pauci Voće Povrće Mineri Štetnici Zaštitna sredstva Crveni voćni pauk


Partner