Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 27.02.2020. 10:00

Sušenje lešnika: Koji kapacitet sušare odabrati?

Ako proračun pokaže da nam je potreban kapacitet sušare od 5 tona, to se može realizovati na dva načina - s jednom od 5 tona ili dve sušare od kojih jedna ima zapreminu od 3, a druga od 2 tone.

Foto: Agro-tok
  • 1.348
  • 120
  • 0

Kod planiranja nabavke sušare za sušenje lešnika, korisnici često ne mogu da odrede polazne osnove za planiranje kapaciteta iste. Kako izabrati sušaru koja će odgovarati po kapacitetu, ceni i gabaritima (koje nekada uslovljava objekat za smeštaj), savetuju stručnjaci iz Agro-tok d.o.o.

Polazne osnove za izbor kapaciteta su ukupna godišnja količina plodova i poželjno trajanje kampanje sušenja.

Godišnja količina plodova

Izračunavanje godišnje količine plodova dobija se množenjem površine zasada i planiranog roda u periodu pune rodnosti zasada (starost 10-20 godina) kao i mogućeg uslužnog sušenja za druge proizvođače.

Preporučena kampanja sušenja 

Preporučena kampanja sušenja može se voditi željom za što boljim iskorišćenjem sušare uz manju vrednost investicije ili suprotno tome, da se kampanja obavi za vreme lepog vremena - septembar, uz minimalnu potrošnju energenata. "Iz prakse poznajem primere gde su kampanje trajale i do tri meseca, da su se sušili plodovi s vlagom do 25%, uz ogromne troškove energenata i uz pad kvaliteta plodova", navodi mr.sc. Mijo Tokić stručni savetnik za mehanizaciju iz Agro-tok d.o.o. 

Šta je važno znati kod izbora mašina i opreme za uzgoj leske?

Češći su primeri kada (kod manjih proizvođača) kampanja traje 20-30 dana, gde se ulazna vlaga lešnika kreće u granicama 10-15%, a sušenje obavlja samo u toplom delu dana. Tada su maksimalne dnevne temperature vazduha 20-30 stepeni, a popodnevna relativna vlažnost vazduha ispod 50%. Jedan ciklus sušenja - jedna šarža, obavi se u toku 24 sata, uz minimalan utošak goriva.

Primer proračuna potrebnog kapaciteta sušare

Prethodni navodi upućuju nas na zaključak da se opredelimo za kampanju sa 20-30 šarži što daje rezultat iz primera: 

  • 100 tona: 20 šarži = sušara kapaciteta 5 tona ili
  • 100 tona: 30 šarži = sušara kapaciteta 3,3t (3 tone).

Ovde bi trebalo uzeti u obzir i geografski položaj odnosno klimatske uslove u kojima se odvija sušenje.

Moderno postojenje za sušenje
Moderno postrojenje za sušenje lešnika

Ako proračun pokaže da nam je potreban kapacitet sušare od 5 tona to se može realizovati na dva načina i to: jedna od 5 tona ili dve sušare od kojih jedna ima zapremninu od 3, a druga od 2 tone.

"Dve male sušare su skuplje nego jedna velika, ali nam daju mogućnost sušenja manjih šarži uz bolje korišćenje opreme za čišćenje i pranje lešnika i transportera za punjenje i pražnjenje sušare. Možemo istovremeno jednu puniti, dok druga vrši sušenje ili se prazni", ističe ovaj stručnjak za mehanizaciju.

Dve manje sušare mogu se smestiti u niži objekat (visina 4 m), dok velika traži oko 5m visine. Uz visinu ovog objekta vezana je i visina elevatora za punjenje.

Energenti za sušenje

Kao energent za sušenje možemo koristiti lož ulje ili plin. Lož ulje se češće koristi u manjim pogonima, gde gasna mreža nije sprovedena, dok se u velikim pogonima s postojećim priključkom na gasnu mrežu koristi plin. Valja napomenuti da su gasni gorionici nešto skuplji od uljnih, ali ne značajno.

Postrojenje za uklanjanje nečistoća pre sušenja 

Linija za  prijem i čišćenje

Plodovi lešnika dovezeni s plantaže nisu potpuno čisti već sadrže grudvice zemlje, prašinu, osušeno blato, delove grančica i ljuspice ploda, ponekad i sitni šljunak i kamenčiće. Da ne bismo sve ove neželjene primese unosili u sušaru, pa dalje u pogon za preradu, trebalo bi ih ukloniti pre sušenja. Taj posao odrađuje linija za prijem i čišćenje koju čine mehanički odvajač nečistoća, kada za pranje, oceđivač i transporteri za punjenje i pražnjenje. 

Više o postrojenjima i sušenju lešnika pogledajte u video prilogu:


Foto prilog


Tagovi

Lešnik Gajenje lešnika Agro-tok Mijo Tokić Mehanizacija Oprema za sušenje Sušenje lešnika


Autorka

Marija Ribić

Više [+]

Ekonomistkinja Marija Ribić je deo prodajnog tima Agrokluba.


Partner

Agro-tok d.o.o. RS

Đakovačka 71, 31403 Široko Polje, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: agrotok@gmail.com web: http://www.agrotok.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]