Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 26.08.2014. 09:30

Suša poharala masline - cijena ulja raste!

U posljednjih desetak godina prosječna cijena maslinovog ulja iznosila je 2,45 eura po kilogramu. No, u nekoliko zadnjih tjedana, cijena ekstra djevičanskog ulja porasla sa 2,40 na 2,70 eura po kilogramu.

Foto: depositphotos.com, Isantilli
  • 489
  • 55
  • 0

Infaoliva, španjolsko udruženje proizvođača maslinovog ulja najavilo je mogućnost povećanja cijena ulja radi ekstremnih suša koje su pogodile jug Španjolske. Osim suša, na talijanskim plantažama pojavile su se i bakterije koje ugrožavaju predstojeću berbu.

Osjetan pad u proizvodnje u Španjolskoj

Oko 45 % ukupne proizvodnje maslinovog ulja odvija se u španjolskoj pokrajini Andaluziji, koja je ove godine najviše pogođena sušom. Ova pokrajina čini Španjolsku najvećim svjetskim proizvođačem maslinovog ulja, dok se na drugom mjestu nalazi Italija. Prošle godine samo u Španjolskoj proizvedeno je 1,77 milijuna tona maslina, uz rast od čak 40 % u odnosu na prosječnu berbu u prethodne četiri godine. Ove godine Infaoliva očekuje proizvodnju od samo 800.000 do milijun tona maslina.

Cijena ekstra djevičanskog ulja već u porastu

U posljednjih desetak godina, prosječna cijena maslinovog ulja iznosila je 2,45 eura po kilogramu. Prema podacima Infaolive, tržište je već sada reagiralo pa je u nekoliko zadnjih tjedana cijena ekstra djevičanskog ulja porasla sa 2,40 na 2,70 eura po kilogramu. Rizik od osjetno manje berbe ove godine prisutan je na tržištu pa proizvođači predviđaju da će cijene sigurno još dodatno skočiti u mjesecima koji dolaze. Ipak, preciznijih prognoza i najava još uvijek nema.

Ova bakterija uzrokuje sušenje i tamnjenje listova i stabla te posljedično i smrt, a kako je samo u Italiji bakterija zarazila preko 8.000 hektara nasada, bit će potrebno izvaditi oko 600.000 stabala maslina.

Za razliku od Španjolske, gdje je najveći problem za maslinare nedostatak kiša, u Italiji se proizvođači bore sa bakterijom Xylella fastidiosa, najviše prisutnom u jugoistočnoj Italiji. Ova bakterija uzrokuje sušenje i tamnjenje listova i stabla te posljedično i smrt, a kako je samo u Italiji bakterija zarazila preko 8.000 hektara nasada, bit će potrebno izvaditi oko 600.000 stabala maslina. Prinosi, a samim time i proizvodnja ulja, bit će osjetno manji pa bi cijene po prognozama maslinara mogle biti i do 30 - 40 % više.

Potrošnja maslinovog ulja u svijetu raste

Prema podacima Međunarodnog udruženja za maslinarstvo, potrošnja maslinovog ulja u svijetu neprestano raste bez obzira na obujam proizvodnje. U posljednjih 20 godina povećana je za čak 60 %, a ovakvoj dinamici potrošnje posebno doprinose Kina, SAD, Australija i Kanada.

Foto: depositphotos.com, Isantilli


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Ekstra djevičansko ulje Suša Poskupljenje cijena Xylella fastidiosa Maslinovo ulje Bakterije Infaoliva Andaluzija Međunarodno udruženje za maslinarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]