Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željka Leović
  • 13.08.2017. 09:00

Suša odnijela 70 posto uroda kupine

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose kupina 60-to godišnje Željke Leović, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s prepolovljenim urodom.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.156
  • 161
  • 0

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose kupina 60-to godišnje Željke Leović, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s prepolovljenim urodom.

"Na sadnju kupinjaka, koji su zahvalna kultura, pod pola jutra zemlje odlučili smo se zbog velikih hranjivih i dijeto-profilaktičkih vrijednosti plodova kupine, no danas se, zbog izostanka navodnjavanja, suočavamo s trostruko manjim prinosima. Premda smo kupinjake povremeno zalijevali, kiše gotovo i nije bilo pa su plodovi tvrdi, bez soka, sitni, gotovo i nejestivi.

Govorimo li o listovima, isti su spaljeni, smeđe -žute boje, a štetnici redovito sišu sokove s plodova. S obzirom na to da se trudimo biti ekološki proizvođači, nasade špricamo samo s koprivom", objašnjava Željka koja je kupinjake gnojila dva puta, u jesen i proljeće s kompostom i stajskim gnojem, a kojoj je suša, s obzirom na to da je poljoprivreda tvornica na otvorenom u kojoj uvijek nešto podbaci, narušila ovogodišnji rad i trud oko kupine čiji se plodovi, lišće, kora i korijenje, koriste za liječenje od blagih infekcija pa sve do otrovnih ugriza, a čiju su tisućljetnu terapijsku primjenu dokazala i novija istraživanja.

Foto: Roberta Kljenak


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Suša Navodnjavanje Kupina Suša na kupinama


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]