Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subirigacija
  • 03.03.2015. 14:00

Subirigacija - prednosti podzemnog navodnjavanja

Sistem podzemnog navodnjavanja najisplativiji je u voćarstvu i povrtarstvu.

  • 4.089
  • 69
  • 0

Podzemno navodnjavanje poznato je decenijama, no uprkos tome, u našoj zemlji malo se primenjuje. Kao svaki drugi sistem i ta vrsta navodnjavanja ima svoje prednosti i mane. Šta o njemu misle u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Senti te kako ga finansirati, saznajte u nastavku.

Subirigacijom direktno do korenovog sistema

Subirigacija je vid navodnjavanja kod kojeg se voda i hraniva distribuiraju direktno u zonu korenovog sisitema, a to omogućavaju creva ukopana u zemlju. Kod tog načina navodnjavanja gotovo da nema gubitka vode i hraniva na isparavanje, biljkama se voda dodaje u fazama, kada im je potrebna pa nema vodoleži.

Kako bi ispitali takav sistem u našim proizvodnim uslovima, u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Senti, postavili su ga na tri hektara.

"Prošla godina nije bila najbolja za poređenje, jer je bilo mnogo kiše. Uprkos tome, sistem subirigacije omogućio je još veći prinos", kaže savetodavac Duško Kenđur te dodaje "Kod kukuruza smo povećali prinos u odnosu na polje gde nije bilo navodnjavanja, i to od 2 do 3 tone po hektaru suvog zrna. Konkretno, sa pojedinim hibridima smo postigli do 17 tona suvog zrna. Takođe, ostvareni su dobri prinosi i kod soje, šećerne repe i industrijske paprike."

Najveća isplativost u voćarstvu i povrtarstvu

Sistem podzemnog navodnjavanja najisplativiji je u voćarstvu i povrtarstvu. U radu tog sistema koriste se mali radni pritisci, pa se tako čuva struktura zemljišta. Ono se ne sabija, jer se voda kapilarnim putem podiže u zonu korenovog sistema. Subirigacija omogućava česta zalivanja manjim količinama vode, što omogućava i uštedu energije.

Kao i svaki sistem navodnjavanja, i ovo podzemno ima svoja ograničenja:

  • voda mora biti čista, bez primesa
  • sistem se ne može postavljati u ritskim zemljištima
  • sadržaj gline ne bi trebalo da premašuje 60 odsto
  • humusno-akumulativni sloj mora biti dubok

Poljoprivredna stručna služba je taj sistem navodnjavanja postavila u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu i italijanskom kompanijom Irritec. Kenđur je dodatno istakno da su u toj zemlji iskustva sa subirigacijom i više nego pozitivna. "Kod njih taj sistem funkcioniše besprekorno deceniju i po, a nadamo se da će kod nas trajati10 do 15 godina," očekuje Kenđur.

Financiranje uz pomoć Fonda za razvoj poljoprivrede

Uz iskopan bunar, poljoprivrednike bi postavljanje takvog sistema za navodnjavanje stajalo malo više od 2.000 evra po hektaru. Na novčanu pomoć za te namene proizvođači mogu da računaju u Fondu za razvoj poljoprivrede. Uz još četiri kreditne linije, Fond pomaže i unapređenje navodnjavanja, a potvrdio je to i direktor Jožef Sabo.

"Tu imamo dve kategorije. Prva kategorija je do 5.000 evra gde je grejs period 9 meseci i period povraćaja 24 meseca. Druga kategorija je od 5.000 do 15.000 evra, grejs period je godinu dana, i period povraćaja je 30 meseci. Veoma je bitno znati da je kamatna stopa 1% na godišnjem nivou, što u svakom slučaju pobuđuje veliko interesovanje poljoprivrednika", konstatuje Sabo.

Mogućnost obezbeđenja bespovratnog novca

Inače, od ove godine usklađen je sistem podrške pokrajinskih fondova i sekretarijata za poljoprivredu. To znači da poljoprivrednici mogu da konkurišu za kreditnu liniju s povoljnim kamatama za navodnjavanje i da, po završenoj investiciji, podnesu dokumentaciju pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i obezbede bespovratan novac. Konkurs je otvoren je do 16. marta pa bi poljoprivrednici trebalo što pre da dostave potrebnu dokumentaciju.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Subirigacija Podzemno navodnjavanje Povrtarstvo Voćarstvo Duško Kenđur Jožef Sabo Dobri prinosi Soja Šećerna repa Industrijska paprika Kukuruz Poljoprivredni fakultet Novi Sad Fond za razvoj pojoprivrede Kreditne linije Unapređenje navodjava


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić