Sorte proizvedene u Njemačkoj mogu biti rješenje za ljude koji su alergični na jabuke. Na tržištu bi se mogle naći za tri godine
Kao rezultat petogodišnjeg istraživačkog projekta, Sveučilište primijenjenih znanosti u Osnabrücku (HSOS), Tehničko sveučilište u Minhenu i Medicinsko sveučilište Charité u Berlinu proizveli su dvije sorte jabuka koje su pogodne za osobe sklone alergijama na to voće. Rezultat su projekta kojega je vodila uzgajivačka kompanija ZIN (Züchtungsinitiative Niederelbe). Ovo je prvi put da su sorte jabuka dobile ECARF pečat od strane Fondacije Europskog centra za istraživanje alergija.
"Budući da je poznato da različite sorte imaju različit potencijal alergena, bili smo vrlo sigurni da ćemo u ovoj grupi naići na jednu ili možda nekoliko, koje su pogodne za alergičare", izjavio je prof. Werner Dierend, šef odsjeka za voćarstvo na HSOS-u, a koji je odgovoran za njihov razvoj. Testirano je više od 700 sorti jabuka iz programa oplemenjivanja ZIN-a. Količina alergena u novima je smanjena.
Poznate su četiri porodice alergenih tvari u jabukama, od kojih su dvije manje značajne. Većina ljudi s prejakom reakcijom imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari, kod konzumacije ovog voća reagira na alergen Mal d1. Po strukturi je vrlo sličan onome koji se nalazi u peludi breze (Bet v 1). Tako osobe s alergijom na brezu mogu osjetiti nelagodu dok jedu jabuke. Ovo je najčešći peludni alergen. Nalazi se u mesu ploda i na njega najčešće reagiraju stanovnici sjeverne Europe. Termolabilan je i zbog toga termički obrađene jabuke i pasteriziran sok ne uzrokuju neželjenu reakciju. Poseban problem predstavlja unakrsna alergija. Brezin alergen je sličan onima u jabuci, celeru, šljivi, kiviju, lješnjaku, mrkvi i mnogim drugim biljkama.
Drugi je Mal d3, koji podsjeća na protein u breskvi zvan Pru p 3 i također može izazvati takozvanu unakrsnu reakciju, što znači da usta počnu svrbiti, usne otiču, oči i nos cure, a može se javiti i kašalj, promuklost, čak i gušenje. Također se nalazi u kori jabuke, ali je termo stabilan što znači da neće biti razložen termičkom obradom. Izaziva reakcije kod stanovništva južne Europe.
"Unatoč preciznim istraživanjima, možda nikada neće biti moguće razviti jabuke koje su potpuno bez alergena. One s manjim udjelom su po prvi put omogućile mnogim osjetljivim ljudima da ju zagrizu bez negativnih posljedica", kaže Wilfried Schwab, profesor biotehnologije prirodnih proizvoda na TUM-u.
Nove sorte, koje imaju radne nazive ZIN 168 i ZIN 186, imaju crvenu kožicu ploda.
Jabuke ZIN 168 su slatke, sočne i ukusne s čvrstim i hrskavim mesom. Odlikuje ju srednja obojenost površine ploda i srednje su do velike veličine. Za ZIN 186 je karakteristično da su plodovi krupni, sočni, hrskavi i blago slatki.
Znanstvenici očekuju da će se ove dvije sorte pogodne za alergičare naći na policama trgovačkih lanaca 2025. godine.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica