Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alergija na jabuku
  • 04.04.2022. 18:00

Stvorene dvije sorte jabuka pogodne za osobe sklone alergijama

Sorte proizvedene u Njemačkoj mogu biti rješenje za ljude koji su alergični na jabuke. Na tržištu bi se mogle naći za tri godine

Foto: HSOS
  • 518
  • 31
  • 0

Kao rezultat petogodišnjeg istraživačkog projekta, Sveučilište primijenjenih znanosti u Osnabrücku (HSOS), Tehničko sveučilište u Minhenu i Medicinsko sveučilište Charité u Berlinu proizveli su dvije sorte jabuka koje su pogodne za osobe sklone alergijama na to voće. Rezultat su projekta kojega je vodila uzgajivačka kompanija ZIN (Züchtungsinitiative Niederelbe). Ovo je prvi put da su sorte jabuka dobile ECARF pečat od strane Fondacije Europskog centra za istraživanje alergija.

"Budući da je poznato da različite sorte imaju različit potencijal alergena, bili smo vrlo sigurni da ćemo u ovoj grupi naići na jednu ili možda nekoliko, koje su pogodne za alergičare", izjavio je  prof. Werner Dierend, šef odsjeka za voćarstvo na HSOS-u, a koji je odgovoran za njihov razvoj. Testirano je više od 700 sorti jabuka iz programa oplemenjivanja ZIN-a. Količina alergena u novima je smanjena.

Alergeni jabuke

Poznate su četiri porodice alergenih tvari u jabukama, od kojih su dvije manje značajne. Većina ljudi s prejakom reakcijom imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari, kod konzumacije ovog voća reagira na alergen Mal d1. Po strukturi je vrlo sličan onome koji se nalazi u peludi breze (Bet v 1). Tako osobe s alergijom na brezu mogu osjetiti nelagodu dok jedu jabuke. Ovo je najčešći peludni alergen. Nalazi se u mesu ploda i na njega najčešće reagiraju stanovnici sjeverne Europe. Termolabilan je i zbog toga termički obrađene jabuke i pasteriziran sok ne uzrokuju neželjenu reakciju. Poseban problem predstavlja unakrsna alergija. Brezin alergen je sličan onima u jabuci, celeru, šljivi, kiviju, lješnjaku, mrkvi i mnogim drugim biljkama.

Testirano je više od 700 sorti jabuka (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

Drugi je Mal d3, koji podsjeća na protein u breskvi zvan Pru p 3 i također može izazvati takozvanu unakrsnu reakciju, što znači da usta počnu svrbiti, usne otiču, oči i nos cure, a može se javiti i kašalj, promuklost, čak i gušenje. Također se nalazi u kori jabuke, ali je termo stabilan što znači da neće biti razložen termičkom obradom. Izaziva reakcije kod stanovništva južne Europe.

Nove sorte na tržištu od 2025.

"Unatoč preciznim istraživanjima, možda nikada neće biti moguće razviti jabuke koje su potpuno bez alergena. One s manjim udjelom su po prvi put omogućile mnogim osjetljivim ljudima da ju zagrizu bez negativnih posljedica", kaže Wilfried Schwab, profesor biotehnologije prirodnih proizvoda na TUM-u.

Nove sorte, koje imaju radne nazive ZIN 168 i ZIN 186, imaju crvenu kožicu ploda.

Jabuke ZIN 168 su slatke, sočne i ukusne s čvrstim i hrskavim mesom. Odlikuje ju srednja obojenost površine ploda i srednje su do velike veličine. Za  ZIN 186 je karakteristično da su plodovi krupni, sočni, hrskavi i blago slatki.

Znanstvenici očekuju da će se ove dvije sorte pogodne za alergičare naći na policama trgovačkih lanaca 2025. godine.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Sorte jabuka Alergija Antialergene jabuke ZIN 168 ZIN 186 Unakrsna alergija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.