Studenti Stevan i Jovan Mastilović počeli su proizvodnju kajsija, u dva voćnjaka stara dve i pet godina. Ovogodišnjim rodom više su nego zadovoljni uprkos mrazu u vreme cvetanja kajsije.
Stevan i Jovan Mastilović braća su od stričeva. Stevan ima 20, a Jovan 23 godine. Obojica su studenti, a zajedničko im je i da su počeli proizvodnju kajsija, u dva voćnjaka stara dve i pet godina. Želeli su kako kaže Stevan da probaju nešto novo, nešto za sebe. Njihovi očevi se bave poljoprivredom i oni sebe isto vide kako kažu u toj oblasti. "Ali da to ne bude samo klasično, već i nešto novo i tako smo odlučili da to bude proizvodnja kajsija", kaže Stevan.
Zadovoljni su ovogodišnjim rodom uprkos mrazu u vreme cvetanja kajsije.
Računaju da će po stablu imati do 50 kilograma, a svu kajsiju ubaciće u proizvodnju rakije. Ovi preduzimljivi mladići ovde ne staju već imaju i planove za širenje voćnjaka i dalju proizvodnju.
"Plan nam je da se širimo i dalje, ali idemo korak po korak, a cilj je, da uz postojeći voćnjak imamo još desetak hektara. Neka gruba računica je da 10 hektara voćnjaka zamenjuje oko 50 hektara u klasičnoj ratarskoj proizvodnji. Naravno ulaganja u voćnjak su velika, jer planiramo protivgradne mreže, bunare za zalivanje, grejače," kaže Jovan, a prenosi RTV.
Ideju da se bave voćarstvom podržali su i njihovi očevi, a da se uvere kako to nije ni malo lak posao u vreme sadnje sami su kopali rupe za sadnju mladih kajsija. Držali su se tradicionalnog načina, a to je podrazumevalo i da kajsije sade u ručno ašovom kopane rupe. "Nismo i dalje iskusni u toj proizvodnji, pa poštujemo preporuku struke. Savet struke bio je da je zbog rasta stabla i prinosa bolje ručno kopati za sadnju. Sadnja je kažu najbitnija i mi smo poštovali sve preporuke koje smo dobili", kaže Stevan.
Najveći deo ovogodišnje proizvodnje završiće u komu. Ali rakija koja se proizvede neće odmah ići na tržište, već će odležati nekoliko godina. Stevan i Jovan znaju što je rakija starija to joj je cena bolja.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka