Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 06.07.2019. 14:00

Studenti nastavljaju stopama očeva i počinju proizvodnju kajsija

Studenti Stevan i Jovan Mastilović počeli su proizvodnju kajsija, u dva voćnjaka stara dve i pet godina. Ovogodišnjim rodom više su nego zadovoljni uprkos mrazu u vreme cvetanja kajsije.

Foto: Depositphoto/Deerphoto
  • 269
  • 75
  • 0

Stevan i Jovan Mastilović braća su od stričeva. Stevan ima 20, a Jovan 23 godine. Obojica su studenti, a zajedničko im je i da su počeli proizvodnju kajsija, u dva voćnjaka stara dve i pet godina. Želeli su kako kaže Stevan da probaju nešto novo, nešto za sebe. Njihovi očevi se bave poljoprivredom i oni sebe isto vide kako kažu u toj oblasti. "Ali da to ne bude samo klasično, već i nešto novo i tako smo odlučili da to bude proizvodnja kajsija", kaže Stevan.

Zadovoljni su ovogodišnjim rodom uprkos mrazu u vreme cvetanja kajsije.

Apopleksija kajsije: Kako je prepoznati, sprečiti i lečiti?

Sva kajsija predviđena za proizvodnju rakije

Računaju da će po stablu imati do 50 kilograma, a svu kajsiju ubaciće u proizvodnju rakije. Ovi preduzimljivi mladići ovde ne staju već imaju i planove za širenje voćnjaka i dalju proizvodnju.

"Plan nam je da se širimo i dalje, ali idemo korak po korak, a cilj je, da uz postojeći voćnjak imamo još desetak hektara. Neka gruba računica je da 10 hektara voćnjaka zamenjuje oko 50 hektara u klasičnoj ratarskoj proizvodnji. Naravno ulaganja u voćnjak su velika, jer planiramo protivgradne mreže, bunare za zalivanje, grejače," kaže Jovan, a prenosi RTV. 

Koji faktori utiču na prevremeno sušenje stabla kajsije?

Sami su kopali rupe za sadnju mladih kajsija

Ideju da se bave voćarstvom podržali su i njihovi očevi, a da se uvere kako to nije ni malo lak posao u vreme sadnje sami su kopali rupe za sadnju mladih kajsija. Držali su se tradicionalnog načina, a to je podrazumevalo i da kajsije sade u ručno ašovom kopane rupe. "Nismo i dalje iskusni u toj proizvodnji, pa poštujemo preporuku struke. Savet struke bio je da je zbog rasta stabla i prinosa bolje ručno kopati za sadnju. Sadnja je kažu najbitnija i mi smo poštovali sve preporuke koje smo dobili", kaže Stevan.

Najveći deo ovogodišnje proizvodnje završiće u komu. Ali rakija koja se proizvede neće odmah ići na tržište, već će odležati nekoliko godina. Stevan i Jovan znaju što je rakija starija to joj je cena bolja.


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kajsija Uzgoj kajsije Voćarstvo Mladi poljoprivrednici Stevan Mastilović Jovan Mastilović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.