Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strojevi u maslinarstvu
  • 10.10.2013. 20:00

Strojevi za potrebu maslinarstva

Najsuvremeniji strojevi olakšavaju posao maslinarima i unapređuju maslinarstvo

  • 718
  • 52
  • 0

Kako je upravo započela berba maslina, a da bi se olakšao posao maslinarima i unaprijedilo maslinarstvo, postoje strojevi za sve faze rada u masliniku. Među strojevima za obradu tla ističe se valjak koji obrađuje zemljište do dubine od 5 centimetara, a u stanju je uništiti korov visine do jednog metra. Širina valjka je 1,20 metra što posebno pogoduje u proljeće kada treba očistiti maslinik i pripremiti ga za unošenje dušičnog gnojiva. Maslinari imaju dosta problema u zaštiti maslinika.

Služba je pripremila nekoliko strojeva kojima se može veoma uspješno suzbijati maslinova mušica i ostale štetočine. Potrebno je samo obratiti se najbližoj savjetodavnoj službi i dobit će se sva potrebna uputstva i pomoć za nabavku potrebnih strojeva. Nabavljeni su i strojevi za herbicide, to jest za uništavanje korova kemijskim putem. Među njima se ističe prskalica na baterije, pogodna za nepristupačne terene. Za obrezivanje maslina pripravljene su kompresorske škare koje bez imalo napora režu grane i do 50 mm. Isto tako postoje i male škare koje režu grane do 2 cm. S ovakvim škarama maslinari mogu raditi cijeli dan, a da se ne umore, a postižu i daleko veći učinak.

Jedan od najtežih poslova u maslinarstvu, koji zahtijeva preko 60% posla je branje plodova. U tu svrhu postoji beračica sa češljevima koja se pokazala kao veoma dobra. Pored toga, postoji i nekoliko tipova mreža koje se stavljaju ispod stabala za skupljanje plodova, a koje su veoma bitan dio pribora prilikom branja. Pored navedenog, postoje i strojevi za reciklažu maslinovih grana nakon rezanja. Oni su veoma korisni jer se sav odrezani materijal, recikliran, vraća u zemlju i ne stvara maslinarima problem.

Ono što je posebno interesantno našim maslinarima je da se svi potrebni strojevi u maslinarstvu mogu kupiti na leasing i raznim kreditnim linijama. Dovoljno je obratiti se proizvođačima ili distributerima tih strojeva. U slučaju eventualnih problema treba potražiti pomoć stručne službe. Ovo je posebno korisno za maslinare koji posjeduju veće nasade, a što znači dvostruko više vremena za obavljanje poslova u masliniku.


Tagovi

Kompresorske škare Prskalica Maslinik Strojevi Maslinarstvo Beračica


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)