Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz jabuka
  • 21.11.2021. 18:00

Strogim kontrolama Rusija otežava uvoz jabuka - štite domaće voćare?

Isporuke jabuka kasne i po nekoliko dana, a dobavljači, posledično, trpe značajne gubitke. Među zemljama izvoznicama najviše su pogođene Srbija, Turska, Iran, Novi Zeland i Južna Afrika.

Foto: Bigstock/IuriiSokolov
  • 323
  • 75
  • 0

Procedura za uvoz svežih jabuka iz pojedinih zemalja u Rusiju, od prošle nedelje postala je komplikovanija. Prema informacijama koje su analitičari East Fruit-a dobili od učesnika na ruskom tržištu voća i povrća, reč je o Srbiji, Turskoj, Iranu, Novom Zelandu kao i Južnoj Africi. 

Pozivaju se na dopis Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) koja propisuje da se svaka serija uvoza iz tih zemalja pažljivo proverava radi prekoračenja najveće dopuštene koncentracije ostataka pesticida, uključujući pirimetanil, hlorpirifos i heksaklorobenzen.

Isporuke jabuka kasne i po nekoliko dana, a dobavljači, posledično, trpe značajne gubitke. Zbog svega smatraju da su ove mere oblik necarinskih prepreka uvozu kako bi se protežiralo domaće proizvođače i sprečili viškovi na tržištu.

Cilj podići cenu domaćoj jabuci?

Kašnjenjem isporuka, rusko domaće tržište je oživelo. Istina, cene još nisu porasle, ali su ruski lanci supermarketa uzeli u obzir faktor kašnjenja i težeg uvoza podižući vrednost domaćeg otkupa čak i za jeftinije sorte i niže klase. Prema učesnicima na tržištu, na cene utiče i izostanak izvoza poljskih jabuka preko Belorusije zbog aktualne situacije sa migrantima, o čemu smo nedavno pisali.

Moldavija nije među zemljama uključenima na crnu listu, a veruje se da je razlog to što su tamo cene počele da rastu. Trenutno je prosečan nivo veleprodajnih za jabuke na ruskom tržištu 10 do 15 odsto niža u odnosu na lani, ali je i dalje znatno viša u odnosu na sezonu 2018/19.

Zanimljivo je da je Rusija u septembru ove godine naglo povećala uvoz ove vrste voća u odnosu na isti mesec 2020., iako je u avgustu uvoz bio manji nego godinu pre. Glavni porast izvoza u Rusiju je u septembru 2021. zabeležen iz Moldavije, a zalihe su se udvostručile i dosegle 19,4 hiljada tona.

Isporuke iranskih jabuka porasle su za devet odsto na devet hiljada tona, dok je Srbija u septembru smanjila uvoz u tu zemlju za sedam odsto na 2,8 hiljada tona. Inače, u razdoblju od avgusta do septembra ove godine isporuka iz Srbije bila je za trećinu manja nego prošle godine. Turska je ipak nastavila da povećava izvoz, koji je bio veći za 23 odsto u septembru u odnosu na isti taj mesec lani.


Tagovi

Jabuke Rusija Uvoz Lokalno Cene Carine Kontrole Izvoz jabuka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!