Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u veljači
  • 03.02.2023. 07:30

Što se sadi i sije u veljači?

Ovo je mjesec kada sadimo voćne sadnice, sijemo rasad povrća i obavljamo prvu sjetvu na otvorenom. Koje predradnje treba obaviti?

Foto: Depositphotos/Yunava1
  • 14.263
  • 731
  • 0

U veljači će mnogi započeti razne poljoprivredne radove, a tempo će diktirati vremenske prilike. Osnovno je da zemljište nije hladno ili smrznuto, a njegova temperatura na otvorenom se može povećati prekrivanjem poljoprivrednim platnima.

Prvi radovi vezani su za sadnju voćaka i čišćenje gomolja krumpira. Polako se pripremamo za sjetvu povrća i drugog bilja.

Sadnja sadnica voća i grmlja

Ako ste propustili jesen, sada je pravo vrijeme za sadnju njihovih sadnica prije nego što biljni sokovi krenu cirkulirati i pupoljci se aktiviraju. Termin radova će se razlikovati ovisno od vremena gdje živite, ali najvažnije je da zemlja nije smrznuta.

Prednosti i mane proljetne sadnje voćaka

Prije nego što se odlučite za sadnju,  odaberite mjesto sa najmanje 6 h sunca. Sadna rupa treba biti dovoljno velika da bez problema raširite korijenje sadnice koje ste prethodno prikratili i uklonili sve polomljeno, oštećeno i osušeno. Kada se radi o sadnicama s golim korijenom, potrebno je napraviti smjesu od zemlje, balege i vode u odnosu 1:1:1 i potopiti kako bi ga aktivirali.

Proljetna sadnja voćki: Prvo napravite dobar plan

Dubina sadnje određuje se prema pravom, odnosno lažnom korijenovom vratu.

Odaberite sunčano mjesto (Foto: Depositphotos/baza178)

Pregledajte i očistite skladišta, nabavite sjeme

U skladištima i podrumima provjerite uskladišteno voće, povrće, lukovice. Ovo je vrijeme kada se gomolji krumpira pregledaju i čiste od dugačkih klica. One crpe hranu i dovode do propadanja. Uklonite sve trule i vlažne gomolje. To važi i za sve uskladištene plodove voća, povrće poput luka, repe, cikle, bundeve, mrkve i sličnih vrsta.

Ako do sada niste, pregledajte zalihe sjemena, napišite što vam je potrebno i nabavite. Pripremite se za sjetvu prvog povrća.

Provjerite što imate i što vam treba (Foto: M.C.Celić)

Čim vrijeme dozvoli u vrtu, na otvorenom, možete pristupiti sjetvi boba, graška i češnjaka. Optimalan trenutak je kad se zemljište zagrije na 5ºC. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom sjetvom osiguravamo visoke prinose. Osim toga, ranom sjetvom izbjegavamo bolesti i štetnike koje ih napadaju, poput hrđe graška, lukove muhe i slično.

S čime pričekati?

Crveni luk se sadi nešto kasnije, kada se zemljište zagrije. Isto važi i za mrkvu, peršin, rotkvice, špinat, blitvu.

Prilagodite se vremenskim uvjetima. U južnim krajevima sjetva na otvorenom može krenuti već od početka veljače, a na kontinentu ćemo pričekati kraj mjeseca. U ovom mjesecu obavlja se sjetva celera, jer sporo niče. Krajem mjeseca siju se čili i slatke paprike, rajčica, patlidžan, krastavac za uzgoj u plasteniku.


Tagovi

Proljetna sjetva Sjetva boba Sjetva graška Proljetna sadnja Sjetva u veljači Sjetva češnjaka Radovi u veljači


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije