Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijeg na voću
  • 25.03.2020. 09:30

Što raditi s voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

Niske temperature i snijeg sigurno će štetiti svim voćnim vrstama. Najviše će stradati breskve i marelice koje su, u većini krajeva, bile u fazi punog cvjetanja. Poslije otapanja snijega, voće bi trebalo prihraniti aminokiselinama kako bi lakše podnijelo stres zbog perioda niskih temperatura.

Foto: Bojan Kecman
  • 11.674
  • 901
  • 0

Početak proljeća donio nam je snijeg i niske temperature. Nakon mrazne noći, nedjelja na ponedjeljak, koja je dovela do oštećenja na otvorenim cvjetovima sorti jabuka, krušaka, breskvi i šljiva, uslijedile su padaline koje su formirale snježni pokrivač i na stablima voćaka.

Ponoviti tretman aminokiselinama

Snijeg je, pri ovako lošim vremenskim uvjetima, dobar izolator na cvjetovima i pupoljcima, a dodatni problem može nastati ako dođe do njegovog naglog topljenja praćenog niskim temperaturama, odnosno, mraznim noćima. Ako i dođe do toga, ponovo bi trebalo zaštititi voćke dimljenjem ili orošavanjem jer niže dnevne temperature koje će sigurno ostati barem dva do tri dana nakon prestanka padalina, onemogućavaju tretman aminokiselinama.

Kako od mraza sačuvati stare sorte voća?

S njima bi, u svakom slučaju, trebalo tretirati voće čim dnevne temperature prijeđu 10 C°, u količini od dvije litre po hektaru, kako bi stabla lakše podnijela stres nakon otopljavanja.

Breskve i marelice najviše će stradati

Ako su voćari imali vremena pregledati cvjetove, oni koji su promijenili boju u smeđu, crnu ili su se sparušili, znači da neće biti ploda dok antere sa peludi koje nisu pocrnile znače da je cvijet "preživio" niske temperature. Oštećenja sigurno ima, a to ovisi i od nadmorske visine u kojima se nalaze nasadi.

Cvijet koji nije promijenio boju, preživio je temperaturni stres

Na nižim visinama, pupoljci su se skoro otvorili a rane sorte su cvjetale. Kod jabuka, sorte Idared i Gala, koje su bile najviše otvorene, bit će oštećenja kao što je kod krušaka slučaj sa sortama Lipanjska ljepotica i Abate Fetel. Kod šljiva, šteta se može očekivati na sortama Stanley, Čačanska rana, rodna, ljepotica i požegača. Kod breskvi i marelica skoro sve sorte bile su u fazi cvjetanja i to je vrsta kod kojih će biti najviše šteta od mraza.

Dok je ratare snijeg obradovao, voćare brine duže razdoblje niskih temperatura

Ako i dođe do formiranja ploda, u njegovom budućem razvoju može doći do pojave smeđe boje, pri vrhu, koja će ostati do berbe, kao i pojave svjetlijih i tamnijih zona osnovne boje plodova, na ostalim dijelovima ploda tijekom vegetacije.

I težak snijeg predstavlja problem

Voćari koji su obavili rezidbu, prihranili voćke i koliko toliko ih zaštitili od mraza trebali bi imati manje šteta. Jabučaste, koštičave i jezgraste vrste lakše podnose težinu snijega dok proizvođači malina, naročito u višim područjima, sigurno će muku mučiti s vlažnim snijegom na stabljikama iznad posljednje žice. Malina ima tanko stablo i može doći do lomljenja gornjih dijelova stabljike zbog težine snijega.


Tagovi

Štete od mraza na voćkama Niske temperature Aminokiseline Prihrana voća Početak proljeća Mraz na voću Faza cvjetanja Faza formiranja ploda Dobar izolator


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)