Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevrtljiva zima i voćke
  • 27.02.2018. 13:30

Što prevrtljiva zima znači za voćke?

Nakon toplog razdoblja u siječnju, došao je hladni period. On svakako stresno i nepovoljno djeluje na voćke. Bilo bi bolje da je obrnuto, da je ova situacija bila u siječnju, ali to je priroda. To ne možemo birati, kaže Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta.

  • 2.337
  • 152
  • 0

Nakon neuobičajeno toplog siječnja tek je druga polovina veljače donijela  zimske klimatske uvjete, a to znači vanjske temperature i padaline uobičajene za ovo doba godine. Kako su se ovakvi klimatski uvjeti odrazili na vegetaciju u cijeloj istočnoj Hrvatskoj, posebice što se tiče voćaka zasađenih na ovim prostorima, provjerili smo u razgovoru sa stručnjacima Poljoprivrednog instituta Osijek. Konkretno, potražili smo stručno mišljenje Dominika Vukovića, predstojnika Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta.

"Voćne vrste breskve, nektarina, marelice, krenule su s pucanjem pupova. Dakle, počele su se buditi, pogotovo ranije sorte. Po grančici marelice vidimo da su cvjetni pupovi poprilično uznapredovali i ja se bojim da će ovaj hladni val izazvati štete, ne na cijelom stablu, ali da na generativnim odnosno cvjetnim pupovima. Što se tiče jabuke, kruške  tu ne bi trebalo biti nekih problema jer su one i dalje u biološkom, zimsjkom mirovanu. One nisu još krenule s vegetacijom", ističe Vuković. 

Kolebanja temperatura djeluju stresno i nepovoljno

Oni koji imaju veće površine morali su ranije krenuti u rezidbu kako bi je obavili u agrotehničkim rokovima. "Naše preporuke su bile za manje proizvođače da odgode rezidbu za ožujak kad zima malo okopni i temperature najavljene prođu. Druga polovica veljače pokazuje zube - snježni pokrivač je dobrodošao pogotovo za ratarske usjeve, ali i voćkama će dobro doći kako bi zaštitio korijen od smrzavanja. Mi se radujemo snijegu i bilo bi dobro da ga bude još", naglašava stručnjak.

Bitno je, kaže, zbog bolesti i štetnika da imamo snježni pokrivač, da imamo period s niskim zimskim temperaturama jer to povoljno utječe ne opće kondicijsko stanje voćke. "Naravno  da nisu dobra kolebanja temperatura. Nakon toplog razdoblja u siječnju dolazi hladni period. On svakako stresno i nepovoljno djeluje na voćke. Bilo bi bolje da je obrnuto da je ova situacija bila u siječnju, ali to je priroda. To ne možemo birati", zaključuje.

PIO Osijek, dodaje, ima ogledne voćnjake u kojima su trenutno radovi rezidbe u punom jeku. "Mi smo morali krenuti s rezidbom u siječnju. Matičnjaci su orezani, čekamo toplije razdoblje da se tlo prosuši kako bi mogli nastaviti s vađenjem sadnica, s vađenjem podloga i s uobičajenim radovima u voćnjacima. Imamo sve voćne vrste, naglasak je na jabuci, a u narednom je planu saditi pokusne voćnjake s nasadima koštičavih vrsta, nove sorte i podloge trešanja, marelica i šljiva koje su na neki način tradicionalne u ovom kraju. Naglasak treba staviti i na druge vrste ne samo jabuke", dodaje. 

Nove sorte šljiva 

Istočna Slavonija ima, naglašava, potencijal za razvoj voćarske proizvodnje, no voćare najviše muči nesređeno tržište, nepovoljan odnos kupca-prodavača gdje imamo situaciju da urod bude prodan u bescjenje, da se proizvođače ucjenjuje. Izgradnja hladnjača bi sigurno pomogla. 

"Imamo proizvodnju voćnih sadnica, podloga i nit vodilja Poljoprivrednog instituta Osijek je proširenje proizvodnje reprodukcijskog sadnog materijala, a tu prije svega mislim na voćne pupove.  Planiramo postati regionalni centar odnosno jedinstveni centar u RH gdje bi ostali rasadničari mogli kupiti visoko kvalitetni materijal za umnažanje u svojim rasadnicima. Upravo smo se vratili iz Njemačke gdje smo postigli licencne dogovore za nove sorte šljiva kao što su Top Hit, Top Taste, Katinka, Top End i te sve sorte će u narednom periodu biti dostupne i našim rasadničarima. Želimo ih umatičiti na Poljoprivrednom institutu i distribuirati zainteresiranima. To su sve  moderne i tržišno nakonktentije sorte. Neće biti samo šljive već i ostale voćne vrste jabuke, kruške, dunje i tako dalje", zaključuje predstojnik Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta čiji se voćnjak prostire na 17 hektara.

Foto: Facebook/Sačuvajmo stare sorte jabuka/Ivica Turk


Tagovi

Zima Voćke Dominik Vuković Poljoprivredni institut Osijek


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]