Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćnjaka
  • 20.02.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Kaptol

Što je važno u rezidbi voćnjaka: Pravila za početnike

Rezidba voćaka važan je posao za svakoga tko u svome voćnjaku želi kvalitetan i plodan rod, a u Kaptolu je već 19. put za redom održana tradicionalna zimska škola.

Foto: Printscreen/youtube
  • 21.643
  • 1.286
  • 1

Orezivanje voćaka važan je posao za svakoga tko u svome voćnjaku želi kvalitetan i plodan rod. U Kaptolu je tako već 19. put za redom održana tradicionalna zimska škola rezidbe voćaka. Djelatnici Ministarstva poljoprivrede odnosno Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva, specijalisti hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije područne jedinice Požega na raznim lokacijama u voćnjacima Požeštine podučavali su polaznike kako pravilno i kvalitetno orezati voćku i na taj način si priskrbiti dobar rod. Radom na terenu, stručnjaci su primijetili kako jako fali praktičnih, pokaznih poslova u voćnjacima i vinogradima.

Što je sve škola ponudila, za Poljoprivrednu televiziju objasnio je ekipi Poljoprivredne televizije viši stručni savjetnik za hortikultutu Tomislav Božičević. “Polaznike škole učimo osnovama rezidbe, položajima grana, odstranjenju vodopija i prepoznavanju triju vrsta pupova. Imamo cvjetne pupove koji su zaobljeni, zatim lisne koji su mali i šiljasti i pupovi koji su nositelji grana, a mi ih zovemo drveni. Oni su nešto manji od cvjetnih, a veći od šiljastih.“

Pravilna rezidba voćaka: pratite uzgojni oblik i dobit ćete plodno stablo

Nastava je održana u dva dijela, prvo je teorijski dio gdje se objašnjava morfologija drveta i fiziologija rasta, a na temelju toga se onda primjenjuje praktički u voćnjacima.

Higijena alata i položaj opterećenja grana ključni su za dobre prinose

"Naše polaznike učimo da je orezivanje temelj voćarstva i vinogradarstva, a njome određujemo nekoliko stvari. Prva stvar je uzgojni oblik dok je drvo još malo. Nakon toga određujemo balans između rodnosti i rasta. Nije dobro ni kad previše rodi, onda malo raste, ni kad previše raste, onda malo rodi. Nadalje, učimo ih da omoguće takav položaj grana da pravi dobru prozraku ne bi li dobro mogla proći zaštita, aplikacija sredstava za zaštitu bilja tijekom vegetacije kroz krošnje.

I naposljetku podučavamo ih o položaju opterećenja grana, a to je ostavljanje dovoljno rodnih pupova po grani. Na taj način dobijemo plodove koji će u što većem postotku biti sadržani u plodovima prve klase. Veći postotak prve klase omogućuje bolje probijanje na tržište jer je naše tržiše nažalost već obasuto uvoznim plodovima kojima su sortirnice odredile veličinu. Na taj način pomažemo našim polaznicima da u svojim nasadima dobiju veći postotak prve klase kako bi ih mogli u ovim otežanim uvjetima lakše prodati“, objasnio im je Božinović.

Kako odabrati alat za rezidbu voćaka?

Božinović isto tako ukazuju na jednu od najbitnijih stvari, a to je higijena alata za orezivanje. Kao dezifenkcijsko sredstvo preporučuje korištenje 70%-tnog alkohola.

Na zimsku školu rezidbe došli su voćari i poneki vinogradar iz Požege i okolice, ali i iz udaljenijih krajeva. "Pozvani smo od strane Savjetodavne službe, na ovu školu koja pomaže ljudima da se nauče nekim osnovama rezidbe. Lani sam posadio 80 komada šljiva, a ovo će mi uveliko pomoći da mogu sam rezati“, rekao je polaznik Tomislav Cerovac.

Više o školi rezidbe možete pogledati u videu Poljoprivredne televizije: 


Tagovi

Rezidba voćaka Škola Poljoprivredna televizija Kaptol Higijena alata Morfologija i fiziologija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]