Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona jagoda
  • 22.05.2023. 10:30

Što je sve potrebno za lijepu i ukusnu jagodu - od polja do stola

Kakav utjecaj na kvalitetu i nutritivnu vrijednost ima branje i transport plodova, te što traže potrošači - razgovarali smo sa stručnjakom, proizvođačem i distributerom.

Foto: Miro Nikoletić
  • 1.640
  • 113
  • 0

Jagode su vrlo ukusno i nutritivno bogato voće koje dolazi u nizu sorti, a osim što su izvrsnog okusa, imaju mnoge zdravstvene prednosti. 

Bogate su antioksidansima i mogu smanjiti rizik od raznih bolesti. Vitamin C kojega sadrže u obilju, pomaže u jačanju imunološkog sustava i zdravlju kože, a sadrže vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. 

Obzirom na nisku kalorijsku i visoku nutritivnu vrijednost, odličan su izbor za ukusan i zdrav obrok, a oko sedam svježih jagoda računa se pod jednu od pet preporučenih dnevnih porcija voća.

Što sve utječe na plod?

Po pitanju okusa i mirisa, postoje razlike između preferencija potrošača, a najviše se traže svježe, slatke, aromatične, sočne i one pristupačne cijenom. Koju ulogu ima temperatura u dozrijevanju jagoda, upitali smo stručnjaka.

U Hrvatskoj se najčešće uzgajaju jagode koje donose rod jednom u sezoni.

"Razlika u temperaturama dana i noći značajno utječe na kvalitetu ploda. Obzirom kako se u Hrvatskoj uglavnom uzgajaju jagode kratkog dana koje donose rod jednom u sezoni, za najbolju kvalitetu plodova u vrijeme dozrijevanja zahtijevaju se noćne temperature od 10 do 12 stupnjeva Celzijevih i dnevne od 20 do 25“, kazao nam je prof. dr. sc. Boris Duralija, sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Optimalna berba ovisi o vremenu koje plodovi provode u čuvanju i transportu, objasnio je on. Što je taj period duži, to se plodovi beru manje zreli kako bi imali zadovoljavajuću tvrdoću.

Ako se beru za direktnu prodaju na kućnom pragu tada je moguće brati potpuno obojene zrele plodove. Upravo to rade proizvođači u dolini Neretve.

"Jagoda se bere crvena i odmah otprema do centra, a sutra ujutro je u prodaji. Znači taj plod je dozrio na stabljiki, nije ubran zelen pa da dozrijeva niti je zaštićivan poslije da može stajati. Što se tiče kvalitete, ja ih jedem, djeca jedu, prskanja ima, ali se poštuju karence i naš plod je siguran i zdrav, a mogu ga konzumirati i male bebe“, ispričao nam je Srećko Čelić, proizvođač jagoda iz Podrujnice kraj Metkovića.

Srećko Čelić, proizvođač jagoda iz Podjurnice.

Na što berači moraju paziti?

Jagoda koja se bere mora imati sve osobine karakteristične za pojedinu sortu, a najčešće se to odnosi na oblik, boju, suhu topivu tvar i kiseline. Takve mogu zadovoljiti potrošače.

Berači trebaju brati plodove istog stupnja zrelosti pazeći prilikom otkidanja plodova s grma da se ne oštete ostali dijelovi biljke, a da peteljka i čaška ostanu pričvršćeni za plod.

Čelić ističe da se sve oko jagoda znači, radi ručno, te da 70 posto uloga odlazi na dnevnice za berače, te za sadnju i čišćenje. Njegovi su berači većinom domaće stanovništvo, ali mnogi koji rade na drugim poljima stiže s udaljenosti od stotinjak kilometara.

"Ustaje se u 4 sata, provodimo 12 sati dnevno - što puta što branja, a ostalo spavanje i odmaranje“, rekao je Đorđo Luketa, jedan od sezonskih radnika kojega smo zatekli na polju.

Siguran otkup – motivacija za veću proizvodnju

Na gospodarstvu Srećka Čelića povećavaju proizvodnju, usprkos činjenici da je do zemlje teško doći. Parcele su rascjepkane, a na većima je problem zaslanjena voda i zemlja, pa se njegova proizvodnja od 100 tisuća sadnica odvija na šest, sedam parcela koje su pogodne za ovo voće. 

Optimalne temperature za branje jagoda su 20 do 25 stupnjeva Celzijevih.

"Zadnjih par godina smo povećali proizvodnju i počeli smo surađivati s ENNA FRUIT s kojima radimo već treću godinu“, rekao je Čelić.

Otkupni centar Opuzen ove tvrtke otkupit će više od 300 tona jagoda od obližnjih proizvođača u dolini Neretve. Opremljeni su za prijem i pripremu različitih vrsta voća i povrća, a pogon se prostire na 11 tisuća kvadratnih metara, od kojih je šest tisuća kubičnih metara kondicioniranog prostora.

"Jagoda dolazi u ovaj centar od naših kooperanata. Trenutno imamo dvadesetak kooperanata koji svakodnevno beru i dovoze ih“, rekao je Dragan Crnomarković, direktor otkupnog centra, te istaknuo potrebu za suradnjom s novim proizvođačima.

"ENNA FRUIT sklapa ugovore s kooperantima u kojima garantira otkup jagode i drugih proizvoda, uz redovno plaćanje, tako da su oni zadovoljni poslovanjem s nama“, kazao je. 

Ova je tvrtka vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj, surađuje s više od tisuću hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete stručnog tima i otkup kroz dugoročne ugovore.

Dragan Crnomarković, direktor Otkupnog centra Opuzen

Jagode iz ovog centra nakon prijema, rashlađivanja i pakiranja sutradan odlaze u distribuciju širom Hrvatske, a na policama trgovačkih lanaca već su nakon dva dana od berbe.

I to je zapravo osnovna razlika između domaćih i uvoznih jagoda.

"Najčešće je razlika u vremenu koje plodovi provode u transportu čime uvozne jagode nisu svježe poput domaćih, a to ima utjecaj na kvalitetu i nutritivnu vrijednost ploda“, zaključio je profesor Duralija.

Pogledajte više u video prilogu:

Partneri: ENNA Fruit i Energia naturalis.


Fotoprilog


Tagovi

Jagode Berba jagoda Otkup voća i povrća ENNA FRUIT Otkupni centar Opuzen Srećko Čelić Boris Duralija Dragan Crnomarković


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Enna Fruit d.o.o.

Trnoščica 14, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 31 620 140, e-mail: info@ennafruit.hr web: https://ennafruit.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]