Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letna rezidba
  • 24.06.2019. 10:30

Što je cilj zelene (ljetne) rezidbe voćaka?

Rezidbom tijekom ljeta postiže se ravnoteža rasta i rodnosti stabala te sprječava nepotrebno trošenje hranjivih tvari.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 4.903
  • 315
  • 0

Zelena rezidba je, prije svega, dopuna zimske rezidbe (na zrelo) i obavlja se tijekom lipnja i srpnja. U odnosu na stadij razvoja voćke, režu se mlada stabla u tijeku formiranja uzgojnog oblika krune i starija stabla u punoj rodnosti.

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti voćaka uglavnom se izbojci iz tekuće vegetacije - povijaju, savijaju, pinciraju ili potpuno uklanjaju.

Na horizontalnim granama više plodova

Povijanje i savijanje jednogodišnjih izbojaka, kako bi se formirale horizontalne rodne grane, ima za cilj - da voćki omoguće veću i redovnu rodnost. Izbojke i buduće skeletne grane treba povijati tako da zauzmu što horizontalniji položaj kako bi se hranjive tvari (dušik, ugljikohidrati, fitohormoni) ravnomjerno raspodijelile duž grana i grančica. Na taj se način uspostavlja ravnoteža između rasta i rodnosti.

Orezivanje jabuke: Novi način za bolju kvalitetu ploda

"Rodnost se povećava zbog toga što se određeni broj bočnih vegetativnih pupoljaka transformira u generativne ili cvjetne pupoljke. Oni nakon oplodnje formiraju zadovoljavajuću količinu plodova, što nije slučaj kod potpuno vertikalnog položaja ljetorasta i grana, koji ponekad uopće nemaju rod. Savijanjem jednogodišnjih izbojaka koji rastu vertikalno, u unutrašnjost krune, ili obično na vršnom dijelu krune (pri uzgojnom obliku palmeta, na najvišem katu) sprječava se nepotrebno trošenje hranjivih tvari", objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić.

Savijeni izbojci prestaju rasti

Savijanjem suvišnih i vertikalnih jednogodišnjih izbojaka u fazi formiranja uzgojnog oblika krune, postižu se povoljni rezultati u rastu skeletnih grana, odnosno formiranju rodnog stabla koji će dati rodne grančice.

Ako se od samog početka uzgoja kruna pravilno formira, ona će biti snažna, simetrična, rodna, vitalna i dugovječna. Savijeni izbojci više ne rastu, ali žive i obavljaju fotosintezu, odnosno normalno stvaraju organsku hranu za rast ostavljenih skeletnih grana i rodnih grančica.

Savijanje izbojaka pomoću specijalnih štipaljki

Izbojci i grane mogu se savijati konopom (rafijom), ali su se najbolje pokazale specijalne štipaljke na čijim se krajevima nalazi komad metala koje pritiska grančicu. Ako je štipaljka bliža mjestu račvanja - grana se povija, a ako je štipaljka bliža vrhu izbojka - onda se on savija.

Gnojidba nasada voća dušičnim mineralnim gnojivima

Prednost upotrebe štipaljki je što se lako postavljaju na željeno mjesto, a mogu se koristiti više godina.

Što se postiže pinciranjem (zakidanjem) izbojaka?

Pinciranjem jednogodišnjih izbojaka zakidaju se i skraćuju vrhovi i na taj se način direktno nastavlja daljnji rast izbojaka. Ovim se postupkom pruža mogućnost ostavljenim granama i rodnim grančicama da se bolje hrane, rastu i formiraju pupoljke. "Pincirana skraćena grančica i dalje s preostalim lišćem obavlja fotosintezu i stvara organsku hranu za sebe i druge dijelove krune, ali više nije konkurentna", ističe Antić i naglašava da se tijekom naredne rezidbe na zrelo, do osnove uklanjaju svi pincirani izbojci.


Tagovi

Ljetna rezidba Voćarstvo Voćari Koštičave vrste Piniciranje Aleksandar Antić Savijanje izbojaka


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.