Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće jagode
  • 07.04.2022. 14:00

Stižu prve domaće jagode - prije Uskrsa sitna, a potom ozbiljnija berba

Samo u dolini Neretve gdje je krenula i sadnja lubenica i dinja, posađeno je 1,5 milijun sadnica, a u vrgoračkom kraju milijun.

Foto: Željko Bjeliš
  • 760
  • 101
  • 0

Hrvatska je lani proizvela 1.999 tona jagode, podaci su koje je nedavno objavio Državni zavod za statistiku. Ove bi godine ta brojka mogla biti znatno veća. Naime, kako nam je otkrio poznati opuzenski agronom Željko Bjeliš, samo u dolini Neretve zasađeno je 1,5 milijun sadnica te u vrgoračkom kraju milijun. 

Dakle, 2,5 milijuna sadnica u tek dva hrvatska područja u kojemu se omiljeno voće proizvodi. 

"Prije Uskrsa ide sitna, a onda i ozbiljnija berba", najavljuje dolazak neretvanske jagode na tržište. 

Rekordan prinos 2020. godine 

Kultura je to koja posljednje dvije godine ima dobru cijenu (prosječno 20 kuna po mjerici) te su se mnogi odlučili ući u njezinu proizvodnju. Podsjećamo, sadnja jagoda od Metkovića, do ušća Neretve i Ploča započela je prije 13 godina, a kako neretvanska, zbog podneblja, ima 10 do 15 dana raniju zriobu, nisu konkurencija vrgoračkoj.

Štoviše, kako nam je lani rekao Niko Kapović, proizvođač mandarina iz Opuzena i vizionar koji je prepoznao ovaj kraj odličnim za sadnju jagoda, sada se s uzgajivačima s vrgoračkog kraja dopunjuju.

"Time se smanjuje potreba za uvozom, a količina koju proizvedemo ne može biti tolika da ju Hrvatska ne može potrošiti. Čak ni 2020., kada je prinos bio rekordan (prema DZS-u, proizveli smo tad 2.658 tona, op.a.), nije ih bilo dovoljno da se pokriju potrebe domaćeg tržišta“, rekao nam je pokretač proizvodnje tog voća u dolini Neretve.

Tikvice, lubenice, dinje pa i jagode niču između mladih nasada mandarina 

Uz skoru berbu jagoda, krenulo se ondje i sa sadnjom tikvica, dinja i lubenica. Proizvodnja ljetnog povrća, otkriva nam Bjeliš, odvija se na 250 do 300 hektara, s tim da najveći dio otpada na lubenice. Ove je godine planirana sadnja 700.000 do 800.000 sadnica što bi trebalo dati oko 15.000 tona poznate neretvanske lubenice. 

Sadnja između mladih mandarina

Kada su lubenice u pitanju, lani smo, u usporedbi s 2020., ostvarili najveću proizvodnju, i to za 5.803 tone. Proizvedeno je, naime, 21.687 tona omiljenog ljetnog voća, iako stručno gledano pripada u povrće. 

"Bit će ih sigurno dovoljno, ali ne sumnjamo da će opet biti uvoza pa apeliramo na vrijeme da se podrži domaća proizvodnja", kaže Bjeliš. 

U dolini Neretve, otkrio nam je, postoji i jedinstven način sadnje tikvica, lubenica i jagoda. Sadnja se obavlja između mladih nasada mandarine. Dakle, tri do pet godina dok mandarina ne "stasa", međuredni je prostor popunjen povrtnicama. No, čuli smo, takav način dodatne proizvodnje, nije u sustavu potpora. Ne priznaje im se.  


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jagoda Berba jagoda Vrgorac Dolina Neretve Domaća jagoda Domaće lubenice Željko Bjeliš Niko Kapović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]