Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 28.04.2020. 08:50
  • Osječko-baranjska, Čeminac

Stipe Dumančić: Svi pričaju o koronavirusu, a ispod radara prolaze najveće štete ikad

Prošle godine niska otkupna cijena, ove nikad gori mraz, a malo je onih koji su se odlučili na osiguranje. Problem su uvjeti koje teško da itko može ispuniti, kaže nam ovaj baranjski voćar.

Foto: Stjepan Dumančić
  • 8.411
  • 495
  • 0

Svi samo pričaju o koronavirusu, a ispod radara nam se odvija najveća šteta u voćarstvu ikad, kaže nam Stjepan Dumančić koji nakon najgoreg mraza koji je poharao voćnjake diljem Hrvatske samo na jabukama ima štetu od 80%. 

"Jabuke, ali i marelice, breskve, kruška, trešnja kojih imam 50 do 100 stabala - sve je uništeno. Čak i jagode koje su otpornije nisu preživjele ovaj mraz koji nas je pogodio najmanje pet puta. Dvaput s -5, pa -2,5 i jedan blagi, ali u punoj cvatnji od -0,5 stupnjeva. Mraz će nas ove godine uništiti", kaže Stipe, kako ga zovu, u čijem je voćnjaku u Čemincu u Baranji 12.000 stabala jabuka, a među njima i trešanja, višanja, šljiva, krušaka, marelica, breskvi, nektarina te nešto kupina, malina i jagoda. 

Lani niska otkupna cijena, ove godine mraz

Da se traži način kako pomoći voćarima, rekla je prošli tjedan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uoči sjednice Vlade navodeći da upravo zbog ovakvih nepogoda postoji mjera 17 "Upravljanje rizicima" iz Programa ruralnog razvoja, koja je ove godine zbog većeg interesa povećana s alokacije od 75 milijuna kuna na više od 115 milijuna kuna. 

Mraz zadao ozbiljan udarac, vjetrenjača spasila dio voćnjaka Domagoja Škobića

Međutim, rekla je i kako dobivaju prigovore poljoprivrednika da ne postupaju sve osiguravajuće kuće jednako i nemaju jednake uvjete osiguranja. Stoga je Ministarstvo poslalo dopis svim osiguravajućim društvima i zatražilo podatke o premijama, uvjetima, iznosima osiguranja. Kad sve skupimo, održat ćemo sastanak kako bi naši poljoprivrednici imali pravnu sigurnost što se tiče mogućnosti naplate iz polica osiguranja, naglasila je. 

Stradale jabuke u voćnjaku Stipe Dumančića 

Od osiguranja nasada, upravo zbog promjena uvjeta, ali i poskupljenja cijene, odustao je i Stipe. "Uvjeti se teško mogu poklopiti sa stanjem na terenu, a osiguranje je ujedno skuplje za 50 do 70% u odnosu na prošlu godinu. Tu govorimo o iznosima od 30 do 40.000 kuna", upozorava naš sugovornik. 

Voćnjak brane orošavanjem: zasad uspješno, iako su minusi nemilosrdni

Kako će preživjeti ovu godinu, dodaje, doslovno ne zna. Već lani su voćari bili u velikim problemima zbog niske otkupne cijene. "Otkupna cijena jabuke je bila 1,90 kuna za kilogram, a proizvodna 1,50 kuna. Ova će nas godina u kojoj će biti manjka domaće robe, cijena viša, a ljudi zbog pandemije imati manje novca - uništiti", ogorčeno zaključuje voćar čiji su proizvodi pod brendom Stipino itekako poznati kupcima. 

Mraz nije poštedio ni jagode 

Podsjećamo, i voćar Frane Ivković upozorio je da osiguravajuće kuće nikad ne isplate konačan obračun šteta. “Nikad ne isplate premiju osiguranja kako je dogovorena. Odbijaju različite, nama nepoznate troškove tako da konačna isplata iznosi 30 do 40 posto ugovorene premije osiguranja, odnosno stvarnih gubitaka”, prozvao je. Zato on kao i brojni voćari ne idu na osiguranje uroda po hektaru 60.000 kg, koliko stvarno iznosi, već na daleko niži urod. Konkretno na svega 25.000 kilograma po hektaru. Zašto?

U voćnjacima Frane Ivkovića nezapamćeno niske temperature pomele 6 milijuna kuna!

“Zato što su premije osiguranja visoke 15 pa čak i do 20 posto, ovisno o lokacijama, a voćari nemaju likvidnih sredstava pa osiguravaju manji urod od onog koji se očekuje. Osiguravaju tek toliko da prežive”, rekao nam je voćar koji naglašava da u svojih 46 godina rada u voćarstvu nema saznanja da su voćnjaci u kontinentalnom dijelu Hrvatske stradali kao ove godine i to sve kulture. 

Voćari traže hitnu pomoć države 

Zbog toga smatra da voćari od Minstarstva poljoprivrede trebaju zatražiti da im se iz državnog proračuna pod hitno isplati najmanje 50 milijuna kuna, iako prema njegovim procjenama ukupne štete od niskih temperature i prirodnih nepogoda u voćarstvu iznose čak milijardu kuna.

Mraz poharao voćnjake, štete i na jagodama i bajamu, ali i na povrću

Koliko je mraz poharao nasade, objavila je i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva čiji su djelatnici obišli voćnjake diljem zemlje. Prema njihovim podacima, najveće štete su već sad vidljive u kontinentalnom dijelu zemlje, dok u području Jadranske Hrvatske situacija nije tako alarmantna, ali će se i tu osjetiti posljedice vala zahlađenja koji nas je pogodio početkom travnja. 


Fotoprilog


Tagovi

Stjepan Dumančić Stipino Uzgoj jabuka Mraz Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]