Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mandarina
  • 26.07.2019. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Stabla izgledaju loše, ugrožena proizvodnja neretvanske mandarine?

Činjenica je da će se kroz naredne godine vaditi veliki broj stabala, cijeli nasadi. Postavlja se pitanje: što saditi? Mandarina iza mandarine ne ide, navodi predsjednik Udruge Neretvanska mladež, mr.sc. Željko Bjeliš.

Foto: Depositphotos/bloodua
  • 997
  • 50
  • 0

Stabla mandarina izgledaju loše, potencijal proizvodnje je ugrožen, upozorila je Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež" u otvorenom pismu koji je uputila ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

"Puno je suhih stabala oštećenih od zime prije nekoliko godina. Ove godine je primjetan veliki broj suhih grana, suhih grana sa plodovima. Zatražili smo od Zavoda za zaštitu bilja uzimanje uzoraka i analizu. Čekamo rezultate. U razgovoru s mnogim proizvođačima, došli smo do zaključka da je potreban stručan pristup mandarini, izrada analize, zdravstvene, fiziološke, analiza tla i stanje. Činjenica je da će se kroz naredne godine vaditi veliki broj stabala, cijeli nasadi. Postavlja se pitanje: što saditi? Mandarina iza mandarine ne ide", navodi predsjednik druge mr.sc. Željko Bjeliš.

Zapostavljena poljoprivredna proizvodnja 

Smatraju stoga potrebnim od strane Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu – mediteranska poljoprivreda, izraditi sljedeće analize:

  1. Zdravstveno stanje agruma u dolini Neretve
  2. Ekonomska i proizvodna analiza voćarske proizvodnje doline Neretve, voćne vrste koje daju geografsku, klimatološku i ekonomsku prednost naspram zemalja u okruženju, sa ciljem iznalaženja ekonomski i ekološki pogodnih vrsta za uzgoj u dolini Neretve.
  3. Osnivanje agronomske znanstveno-stručne ustanove u dolini Neretve. Mandarina i njeni proizvođači to zaslužuju.

"Mandarina i poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve je od stručnih i znanstvenih institucija u RH zapostavljena. Koliko je nama poznato samo se projekt suzbijanja Mediteranske voćne muhe SIT tehnikom, provodi od strane Zavoda za zaštitu bilja pri HAPIH. Smatramo potrebnim uključivanje Zavoda za voćarstvo i povrćarstvo s ciljem introdukcije novih sorata voća i povrća. Zavoda za tlo oko praćenja stanja tala u dolini Neretve, zaslanjenosti, sadržaja organske tvari, mikro i makro elemenata i sl. Zavoda za zaštitu bilja oko praćenja zdravstvenog stanja mandarina, praćenja pojedinih biljnih bolesti (kao npr. antraknoze agruma, bakterioza i viroza). Još uvijek nemamo matična stabla agruma", kaže Bjeliš. 

Potreban je, dodaju, kontinuiran i stručan pristup poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve. Traže i otvaranje komunikacije s trgovačkim lancima u smislu direktne prodaje poljoprivrednih proizvoda iz doline Neretve.

Pozivaju ministricu na radni sastanak 

"Nekada je samo jedan domaći trgovački centar od Dubrovnika do Zadra dnevno trošio 20 kamiona lubenice. Troši vjerojatno i danas, ali čije robe? Smatramo potrebnim djelovati poticajno na trgovačke lance ili zakonski odrediti mjere kao npr. nacionalna polica ili udio domaćih proizvoda i jasno naglašeno deklariranje domaće robe naspram strane", predlaže Udruga.

Također, traže da se u suradnji s Ministarstvom turizma, otvori dijalog oko zastupljenosti domaće hrane u turizmu, posebno u ljetnim mjesecima. Određenim olakšicama potaknuti na potrošnju domaćih proizvoda.

"Sve ovo gore navedeno, mjere su i aktivnosti koje je potrebno poduzeti u narednom periodu, što je prije moguće. Pozivamo ministricu Mariju Vučković na radni sastanak u dolinu Neretve, s ciljem otvaranja dijaloga između Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača, kojega na žalost do sada nije bilo. Dajemo podršku ministrici u radu, ali od nas može očekivati i kritički osvrt na sve aktivnosti koje ne idu u prilog poljoprivrednicima doline Neretve", zaključuje Ž. Bjeliš u ime Udruge Neretvanska mladež.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Uzgoj mandarina Neretvanska mandarina Mandarina Proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]